Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş, Avusturya'daki bir gazetede, Türkiye'nin, Avrupa Birliğinin (AB) güvenliğini para karşılığında sağlar gibi resmedilmesine tepki göstererek, AB yardımının Türkiye'ye değil Suriyeli mültecilere yapılacağını bildirdi.
Göğüş, "Salzburger Nachrichten" gazetesinin 30 Kasım 2015 tarihli nüshasında yayımlanan bir karikatürü eleştirdi.
Gazetenin bugünkü sayısında "okur mektubu" olarak yayımlanan yazısında Göğüş, "Karikatür, eğer komik olmak için çizildiyse mizah anlayışınız hakkında beni şüpheye sevk ediyor. Eğer bu karikatür bir algıyı yansıtıyorsa, o takdirde bunun mülteci krizi konusunda derin bir cehaletin resmi olduğunu görüyorum" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin mülteci akınını yaklaşık beş yıldır tek başına üstlendiğini vurgulayan Göğüş, "Türkiye, bugün ağırladığı 2.5 milyon misafirle dünyada en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumundadır" değerlendirmesinde bulundu.
Sığınmacı sorunuyla yeni tanışan Avrupa'nın, çözümün adil bir külfet paylaşımına dayalı, içerikli ve uzun soluklu bir işbirliğinden geçtiğini ancak anlamaya başladığını kaydeden Göğüş, şunları kaydetti:
"Türkiye, kimsenin 'bekçi köpeği' değildir, para karşılığı Avrupa'nın sınırlarını korumak gibi bir yükümlülüğü de yoktur. Türkiye, mülteciler için bugüne kadar 8 milyar dolar harcama yapmış, AB dahil uluslararası toplumdan ise sadece 417 milyon dolar yardım almıştır. Karikatürde bahsettiğiniz 3 milyar avro, külfet paylaşımının gereğidir ve Türk halkı için değil, mülteciler için kullanılacaktır. Gazetenizdeki karikatürün yansıttığı algı gerçekten üzücüdür. Hem Türkiye'ye, hem de şiddetten kaçıp bize sığınan insanlara haksızlık etmektedir. Türkiye, hayatlarını kurtarmak için yurtlarını terk etmek zorunda kalan insanlara, diğer bazı AB üyesi ülkelerin aksine, kucak açmaya devam edecektir."
Son Dakika › Güncel › Türk Büyükelçiden Avusturya Gazetesine 'Karikatür' Tepkisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?