Türk Dünyası Âşıkları Ardahan'da Müzik Şöleni Gerçekleştirdi - Son Dakika
Güncel

Türk Dünyası Âşıkları Ardahan'da Müzik Şöleni Gerçekleştirdi

Türk Dünyası Âşıkları Ardahan\'da Müzik Şöleni Gerçekleştirdi

Ardahan'da düzenlenen "Ölümünün 100. Yılında Âşık Şenlik ve Türk Dünyası Âşıklar Şöleni" unutulmaz bir buluşmaya sahne oldu.

08.11.2013 19:51  Güncelleme: 09:20

Ardahan'da, "Ölümünün 100. Yılında Âşık Şenlik ve Türk Dünyası Âşıklar Şöleni" unutulmaz bir buluşmaya sahne oldu. Son alarak yurt içinden ve yurt dışından gelen âşıklar tarafından, 2 Kasım 2013 Cumartesi günü Ardahan Kazım Karabekir Kapalı Spor Salonu'nda verilen konser ziyafeti, şölenin en renkli anları olarak hafızalara kazındı. Geceye âşıkların sözleriyle birlikte sazlarından çıkan melodiler ve Âşık Şeref Taşlıova tarafından anlatılan hikâyeler damgasını vurdu. Ardahan halkı tarafından yoğun ilgi gören programda Kazım Karabekir Kapalı Spor Salonu zaman zaman alkışlarla çınladı.

Saat 19.00'dan itibaren başlayan konsere, Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Ardahan Cumhuriyet Başsavcısı Recai Bilgin, Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Kırgızistan Çuy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sulayman Kayıpov, Vali Yardımcıları Deniz Pişkin ve Kadir Taner Esen, İl Jandarma Komutanı J. Albay Şefaattin Serten, Ardahan İl Emniyet Müdürü Oktay Bulduk, ARÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Orhan Söylemez ve Prof. Dr. M. Hanefi Palabıyık, Ardahan Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Canan Korkmaz ve ARÜ'lü akademisyenler ile yurt içi ve yurt dışından Ardahan'a teşrif eden çok sayıda bilim insanı, gazeteci ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy ve Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu birer kapanış konuşması yaptı.

Rektör Korkmaz: "Ardahan, Türk Dünyası'nı Birleştiren Bir Merkez Haline Dönüşecektir"

Konserde ilk sözü alan KÜNİB Başkanı ve ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Kafkasya bölgesi başta olmak üzere Türk dünyasında âşıklık geleneğinin çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, "Altaylar'dan Anadolu'ya akan derin ve sessiz bir ırmak vardır. Bu ırmak yaşatan, yaşattıran, toprağı vatan yapan, mahlûku insan yapan, zamanı tarih yapan ve damgasını vuran karakteristik bir özelliğe sahiptir. Bu derin ırmağın adı âşıklık geleneğidir, ozanlık geleneğidir. Bu derin ve sessiz ırmağın adları değişse de niteliği ve karakteri değişmez." dedi.

Türk Dünyası'nın kültürel bütünlüğüne dikkat çeken ve Ardahan'ın bölgesel önemine değinen Rektör Prof. Dr. Korkmaz, "Böyle derin ve sessiz akan bir kültür akışının, bir kimlik akışının, bir varoluş akışının, bugün burada canlı numunelerini görme şansımız olacak. Böylece Ardahan bir son nokta olmaktan çıkarak, Türk Dünyası'nı birleştiren bir merkez haline dönüşecektir." sözleriyle, Ardahan'ın Türk Dünyası'nda hayati bir yere ve öneme sahip olduğunu ifade etti.

Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçenlere ve programlara katılanlara ayrı ayrı teşekkür etti.

Ardahan Valisi Azizoğlu ise, Âşık Şenlik'in yaşamını özetleyerek, "Bugün Âşık Şenlik gibi bir büyük değerimizi, bir kıymetimizi, bir hak âşığını anmak için bir araya geldik. Osmanlı vatandaşı olarak doğan, 30'undan sonra Rus Çarlığı vatandaşı olarak yaşayan ve 1913 yılında aramızdan ayrılan Şenlik Baba'yı yâd etmek için bir araya geldik. Rus yönetimi altında yaşarken bile ruh köklerine bağlılığını mertçe ve yiğitçe haykıran, varlığının manalaştığı gökle irtibatını ve bağlılığını her zaman koruyan ve 'Ben Allah'tan Ali Osman'ı isterem' diyen bir mana devini anmak için bir araya geldik." diye konuştu. Ayrıca Azizoğlu, Âşık Şenlik gibi bir kültür mirasının insanlar ile buluşturulmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözü âşıklara bıraktı.

Ardahan'da Buluşan Âşıkların Konseri İzleyicileri Mest Etti

Kapanış konuşmalarının ardından gecede sunuculuğu Âşık Şeref Taşlıova üstlendi. Taşlıova'nın tek tek âşıkları tanıtması ile dinleti serisi başladı. Programda âşıkların sazlarından çıkan melodiler ve Âşık Şeref Taşlıova tarafından anlatılan hikâyeler, izleyicilere unutulmaz anlar yaşattı. Ardahan halkı tarafından yoğun ilgi gören programda Kazım Karabekir Kapalı Spor Salonu zaman zaman alkışlarla çınladı.

Verilen konser ile 'Ölümünün 100. Yılında Âşık Şenlik ve Türk Dünyası Âşıklar Şöleni' programının Ardahan ayağı tamamlanmış oldu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türk Dünyası Âşıkları Ardahan'da Müzik Şöleni Gerçekleştirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement