Türkiye Barolar Birliği Başkanvekili Başar Yaltı, "Biliyorsunuz meşhur bir tablo vardır, Fransız İhtilali'ni sembolize eden. Orada bayrak kimin elindedir? Bir kadının elindedir. Bayrağı elinizden düşürmeyin arkadaşlar" dedi.
Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) ve Malatya Barosu tarafından düzenlenen TÜBAKKOM 12. Dönem 3. Genel Üye Toplantısı, Malatya'da bir otelde başladı.
Yaltı, açılışta yaptığı konuşmada, hayatı değiştirenin kadın olduğunu, son günlerde gündemin çok hızlı değiştiğini belirterek, son 15 günde özellikle kadınları ilgilendiren konularda çok öneri yapıldığını ve kararlar alındığını anlattı.
Milli Eğitim Şurasında alınan kararların da doğrudan doğruya kadınları ilgilendirdiğini ifade eden Yaltı, şunları söyledi:
"Erkek bakışıyla sorunlara yaklaştığımız zaman bizler için pek sorun gözükmüyor. Cinsiyetçi bir yaklaşımla ele aldığımız zaman ama orada diyelim ki okullarda kız öğrenci erkek öğrenci ayrımı yapılması, haremlik selamlık veya sayın Cumhurbaşkanı'nın açılış konuşmasında 'kadın ve erkek eşit değildir' sözü, daha birçok uygulama... Örneğin Rennan Pekünlü'ye verilen hapis cezası, görüntüde türban yasağıyla bağlantılı olsa da inanın doğrudan doğruya kadın erkek eşitliğini ilgilendiren bir mahkumiyet kararı olarak sizleri ilgilendiriyor. Dolayısıyla Türkiye'nin en büyük kadın kuruluşu olarak üstelik barolardan, hukuktan güç alan kadın kuruluşu olarak bu sorunlara, bu konulara el atmanız gerekir diye düşündüğüm için buraya geldim."
Üyelere, toplantı sonunda bir bildiri çıkarmalarını öneren Yaltı, cumhuriyet devriminin çocukları olduklarını dile getirerek, "Cumhuriyetin ve aydınlanma felsefesinin üç tane kavramı vardır, özgürlük, eşitlik ve kardeşlik. Bu devrimin de en ön saflarında kimler vardı, kadınlar vardı. "Biliyorsunuz meşhur bir tablo vardır, Fransız İhtilali'ni sembolize eden. Orada bayrak kimin elindedir? Bir kadının elindedir. Bayrağı elinizden düşürmeyin arkadaşlar" diye konuştu.
TÜBAKKOM Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Yurdagül Gündoğan ise 7 milyar olan dünya nüfusunun yüzde 49,7'sinin kadınlardan oluştuğunu aktardı. Gündoğan, kadınların bilinçlendiklerini, örgütlendiklerini, farklılıklarının arttığını ve özgürleştiklerini vurguladı.
Kadınların bitmek bilmeyen varoluş mücadelesini sürdürürken erkeklerin ne yaptığını soran Gündoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kadın cinayetlerinin yüzde 70'i eş ve sevgilileri tarafından öldürüldüğü tespit edilmiş. İşte, sorun burada yatıyor. Neden erkekler kadınlarını öldürüyor, onlara neden şiddet uyguluyor? Tarihten bugüne kadar siyasal ve sosyal tüm yapılanmaların temeli iktidara dayanıyor. Varoluşunu iktidara dayandıran erkek, kadını birey olarak görmekte çok zorlanıyor. Kadınlar hayatlarının kendi taraflarından yönetilmesini isterken, erkekler bunu kabullenemiyor. Kadınların davranışlarını kontrol etme, bedenine ve benliğine tam egemen olma isteği ve bunun karşılanmaması, erkeği şiddete sürüklüyor. Kadın üzerinde kurulan mutlak egemenliğin ihlal edilmesi, benlik ezilmesi ve itaatsizlik olarak algılanıp yine şiddetle sonuçlanıyor."
Katılımcılara teşekkür eden Malatya Baro Başkanı Enver Han da toplantının iki gün süreceğini kaydetti. - Malatya
Son Dakika › Güncel › Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?