Türkiye'de 2 Milyona Yakın Olta Balıkçısı Var" - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de 2 Milyona Yakın Olta Balıkçısı Var"

Türkiye\'de 2 Milyona Yakın Olta Balıkçısı Var"

OBAF Başkanı Atalay: "Federasyon olarak yaptığımız çalışmalar, yaklaşık 2 milyon olta balıkçısı olduğunu gösteriyor" "Ne yazık ki bu sayı net değil çünkü olta balıkçıları kayıt altında değil"

04.01.2014 12:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MEHMET EMİN GÜRBÜZ - Türkiye Olta Balıkçılığı Federasyonu (OBAF) Başkanı İsmail Atalay, yaptıkları çalışmaların Türkiye'de 2 milyon olta balıkçısı bulunduğunu gösterdiğini ama sayının kayıt dışılık nedeniyle net olmadığını söyledi.

Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de özellikle iç sularda 70'i endemik olmak üzere 236 balık çeşidi bulunduğunu belirterek, diğer ülkelerin balık sektöründeki kötü dönemlerinde bile Türkiye'nin üretim noktası olduğunu anlattı.

Olta balıkçılığının son yıllarda iç sularda ve derin deniz balıkçılığındaki gelişmelerle modernleştiğini aktaran Atalay, en büyük sorunlarından birinin kayıt dışılık olduğunu vurguladı.

"Federasyon olarak yaptığımız çalışmalar, yaklaşık 2 milyon olta balıkçısı olduğunu gösteriyor" diyen Atalay, "Ne yazık ki bu sayı net değil çünkü olta balıkçıları kayıt altında değil. Ülkemizdeki yasalar, 'olta balıkçılığını Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı herkes yapabilir' anlamı taşıyor" şeklinde konuştu.

Atalay, Su Ürünleri Kanunu'nun olta balıkçılığının kayıt altına alınması ve yasak avlanma konularında yetersiz kaldığını savunarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"1971'deki Su Ürünleri Kanunu değişiyor artık. Şu anda Meclis gündemine gelmek üzere olan yeni Su Ürünleri Kanunu'nda olta balıkçılığının kayıt altına alınması öngörülüyor. Tabii bunun kayıt altına alınmasının hem iyi hem de kötü tarafları var. İyi tarafı, kayıt altına alabilmek sürdürülebilir balıkçılık için çok önemli çünkü balık stoklarımız son derece sınırlı. Bunun kayıt altında olması gerekiyor. Türkiye'ye baktığınızda, yakın zamana kadar yapılan çalışmalarda ne yazık ki kaçak avcılığın son derece yoğun olduğu görülüyor. Özellikle üreme dönemlerinde yapılan avcılık ne yazık ki ülkemizde hızla balık türlerimizin azalmasına neden oluyor. Tabii bunu çevresel etkiler de desteklediği zaman ülkemizdeki balık stokları ve türleri yok olmaya devam ediyor." - Bolu

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'de 2 Milyona Yakın Olta Balıkçısı Var' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement