Türkiye'de 893 Bin Çocuk Çalıştırılıyor - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de 893 Bin Çocuk Çalıştırılıyor

Türkiye\'de 893 Bin Çocuk Çalıştırılıyor

Adana Kent Konseyi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle çocuk işçiliğine dikkat çekti.

22.04.2014 13:40  Güncelleme: 17:04

Adana Kent Konseyi Çocuk İşçiliği ile Mücadele ve Çalışan Çocukları İzleme Komitesi Başkanı, Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş, 2012 verilerine göre Türkiye'de 893 bin çocuğun çalıştırıldığını bildirdi.

Komite üyeleriyle birlikte toplantı düzenleyen Prof. Dr. Adnan Gümüş, Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2012 yılı Çocuk İşgücü Anketi sonuçlarına göre ülke genelinde 6-17 yaş arasındaki toplam 15 milyon 247 bin çocuktan 893 bininin tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinde ekonomik kazanç karşılığı çalıştırıldığını söyledi.

Gümüş, aynı döneme ilişkin olarak çalışan çocuklardan 445 bininin okula gidemediğini vurgulayıp, "Çocukların yeri iş değildir. Çamur içinde, elektrik, susuz, tuvaletsiz çadırlar değildir. Sağlıklı evlerde, sağlıklı beslenerek, nitelikli okullarda eğitim görmelidir" dedi.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda tüm çocuklar için nitelikli yaşam ve eğitim imkanlarının sunulmasını isteyen Gümüş, şunları söyledi:

"Komitemiz, 2013 aralık ayında kuruldu. Amacımız, çocukların öncelikli ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla, çocuk emeğinin sömürülmesinin önüne geçmek, ilgili mevzuatın tam ve doğru olarak uygulanıp, uygulanmadığının takipçisi olmaktır. Çocuk işçiliği ve çocuk emeğinin sömürüsüne karşı mücadele yöntemleri geliştirmektir. Bu konularda yönetimlerin görevlerini yapmaları, çocuk işçiliğini önlemede daha fazla insiyatif kullanmalarını, çaba göstermelerini sağlayıcı araştırmalar yapıp, raporlar hazırlayacağız ve çağrılar yapacağız. Halkın konuya daha fazla dahil olması için bilgi, farkındalık ve katılımı destekleyici etkinlikler düzenleyeceğiz. Çalışan çocukların üzerinde bir hareket planı oluşturarak, kapsamlı istatistikler oluşturacağız, çözüm önerilerinde bulunacağız. Çalışan çocukların karar alma mekanizmalarına katılımını sağlayacağız."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkiye'de 893 Bin Çocuk Çalıştırılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement