Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Bölge Müdürü Dr. Mehmet Akyol, Türkiye'de bin 125 radyo ve televizyon kurumunun faaliyet gösterdiğini açıkladı.
Radyo ve Televizyon Kurum İstatistikleri'nin (RTKİ) yıllık olarak 1995 yılından itibaren yayınlanmaya başladığını kaydeden Akyol, verilerin 2002 yılından itibaren Avrupa Birliği mevzuatları dikkate alınarak değerlendirildiğini söyledi. Akyol, "RTKİ'ne göre 2011 yılında bin 125 radyo ve televizyon kurumu faaliyet göstermektedir. Bu yayın kurumlarının yüzde 88,9'u karasal ortamda yayın yapan, yüzde 11,1'i ise sadece uydu, kablolu veya internet üzerinden yayın yapan kurumlardır. Karasal yayın yapan kurumlar, eğer uydu, kablo veya internet üzerinden de yayın yapıyor ise mükerrerliğin önlenmesi amacıyla karasal ortamda yayın yapan kurumlar içinde değerlendirilmiştir. Faaliyet gösteren kurumlardan karasal ortamda yayın yapanların yüzde 79,4'ü radyo yayıncılığı, yüzde 11,1'i televizyon yayıncılığı, yüzde 9,5'i radyo ve televizyon yayıncılığı yapmaktadır. Karasal ortamda yayın yapan kurumların yüzde 88'ini yerel yayın yapan kurumlar, yüzde 7,3'ünü bölgesel yayın yapan kurumlar, yüzde 4,7'sini ulusal yayın yapan kurumlar oluşturmaktadır. Radyo ve televizyon kurumlarında 2011 yılında çalışanların yüzde 62'sini karasal ortamda ulusal yayın yapan yayın kurumlarında, yüzde 21'i yerel yayın yapan kurumlarda, yüzde 4,8'i bölgesel yayın yapan kurumlarda çalışmaktadır. Sadece uydu, kablolu veya internet üzerinden yayın yapan kurumların toplam istihdamdaki payı ise yüzde 12,2, programcılık ve yayıncılık faaliyetlerinde toplam istihdamın yüzde 84,8'i televizyon programcılığı ve yayın faaliyetlerindedir. Radyo ve televizyon kurumlarında yaratılan toplam katma değerin yüzde 94,6'sını karasal ortamda ulusal yayın yapan, yüzde 0,9'unu karasal ortamda bölgesel yayın yapan kurumlar, yüzde 0,8'ini karasal ortamda yerel yayın yapan kurumlar oluşturmuştur. Katma değerin yüzde 3,7'si ise sadece uydu, kablolu veya internet üzerinden yayın yapan kurumlar tarafından yaratılmıştır" dedi.
Programcılık ve yayıncılık faaliyetlerinde toplam katma değerin yüzde 97,3'ünün televizyon programcılığı ve yayın faaliyetlerinde ortaya çıktığını ifade eden Akyol, "Karasal ortamda yayın yapan yayın kurumlarının 2011 yılı yayın süresi 9 milyon 33 bin 649 saat olmuştur. Toplam yayın saatinin yüzde 72,9'unu radyo yayıncılığı, yüzde 17,4'ünü radyo ve televizyon yayıncılığı, yüzde 9,7'sini televizyon yayıncılığı oluşturmaktadır. Toplam yayın süresinin yüzde 97,7'sinde yerli yapım programlar yayınlanmıştır. Yerli yapım programların toplam yayınlanma süresinin yüzde 73,1'i radyoda, yüzde 9,6'sı televizyonda gerçekleşmiştir. Yayın saatinin yüzde 58,9'u müzik yayını olarak gerçekleşmiştir. İkinci sırada yüzde 9,3 ile reklamlar, üçüncü sırada ise yüzde 7,1 ile haberler yer almıştır" ifadelerini kullandı. - KÜTAHYA
Son Dakika › Güncel › Türkiye'de Bin 125 Radyo ve Televizyon Kurumu Faaliyette - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?