Türkiye'de Denetimli Serbestliğin 10. Yılı Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de Denetimli Serbestliğin 10. Yılı Sempozyumu

Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek, "137 merkezde faaliyet gösteren Denetimli Serbestlik Müdürlüklerinin fiziki altyapısı, ceza infaz kurumlarına paralel olarak güçlendirildi" dedi.

08.12.2015 13:17

Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek, "137 merkezde faaliyet gösteren Denetimli Serbestlik Müdürlüklerinin fiziki altyapısı, ceza infaz kurumlarına paralel olarak güçlendirildi" dedi.

" Türkiye'de Denetimli Serbestliğin 10. Yılı Sempozyumu"nda konuşan İpek, denetimli serbestlik alanındaki uygulamaların hem zor hem de risk oluşturduğunu çünkü, suç işlemiş bireylerin cezalarını ceza infaz kurumlarında değil aile ve sosyal ortamlardan kopmadan toplum içerisinde çektiğini anlattı.

Bu durumun da denetimli serbestlik içinde bulunan kişilerin denetim ve takiplerinin belli bir program dahilinde titizlikle yerine getirilmesini gerektirdiğini vurgulayan İpek, 137 merkezde faaliyet gösteren Denetimli Serbestlik Müdürlüklerinin ceza infaz kurumlarına paralel olarak fiziki altyapılarının güçlendirildiğini söyledi.

Bu kapsamda Denetimli Serbestlik Müdürlüklerinin yükümlü kapasitelerine uygun infaz, eğitim ve iyileştirme faaliyetlerini amaçlanan şekilde gerçekleştirebileceği, yükümlülerin kolay ulaşım sağlamasına elverişli müstakil binalarda hizmet vermelerinin sağlandığını ifade eden İpek, şunları kaydetti:

"Ceza infaz kurumları ve Denetimli Serbestlik Müdürlükleri için yükümlülerin sevk, nakil, denetim ve takip işlerinin daha etkili gerçekleştirilmesi için hizmet aracı sayısı artırılmıştır. 2 bin 249 araçla çalışmalar yürütülmektedir. Bununla birlikte Denetimli Serbestlik Müdürlükleri tarafından yükümlülerin denetim ve takiplerinin daha hızlı ve kolay yapılması için motorize ekipler kurulmuştur. Önem verdiğimiz diğer bir konuda ceza infaz sistemindeki insan kaynağının geliştirilmesi ve güçlendirilmesi olmuştur."

Her anlaşmazlığın hukuk sisteminde yarattığı yükün, cezada da adliyelere intikal ettiğini dile getiren Kenan İpek, "Adliyelerde yılda yaklaşık 7 milyon hukuk ve ceza olmak üzere dava açılıyor. Batı ülkelerine baktığımız zaman her ihtilafın yargıya gelmediğini görüyoruz. Stratejimiz içerisinde en çok önem verdiğimiz konuların başında yargıya gelen bu iş yükü var" dedi.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım ise denetimli serbestlik uygulamasının başladığı 2005'ten bu yana azımsanmayacak mesafeler alındığını anlatarak, uygulamanın birinci yılında 7 bin 185 olan karar sayısının, bugün yaklaşık 500 binlere ulaştığını, bu artışın gelinen noktayı görme açısından önemli olduğunu söyledi.

Avrupa Denetimli Serbestlik Konfederasyonu (CEP) Yönetim Kurulu Üyesi Gerry McNally de Türkiye'nin CEP çatısında bulunmasının Avrupa'ya da katkı sağlayacağını belirterek, "Araştırmalar çok önemli. Daha iyiyi yapmak için çok önemli. Hizmetlerimizi geliştirmek için canlı kalmalı ve geliştirmeye açık sistemler üretmeliyiz. CEP, önemli kurumlarla birlikte çalışıyor. Proje ortaklıklarıyla ülkeler arasında çalışmalar yürütülüyor. Avrupa içerisindeki ortaklarımız çalışmalarını paylaşıyor" diye konuştu.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Sözüer'ün denetimli serbestliğin gerekliliği ve geçmişi hakkında bilgi verdiği sempozyumda, Denetimli Serbestlik Uygulamaları tüm detaylarıyla ele alınacak.

İstanbul Valisi Vasip Şahin'in de açılışına katıldığı konferans, 10 Aralık Perşembe günü sona erecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'de Denetimli Serbestliğin 10. Yılı Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement