İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, hafta sonu Gökçeada'nın batısında meydana gelen 6,5 büyüklüğünde depremin ardından yaptığı açıklamada, önümüzdeki süreçte Yunanistan'da büyük ve yıkıcı bir deprem beklendiğini ileri sürdü.
Ege Denizi'nde meydana gelen deprem sonrası kıyamet senaryoları çizilirken, İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara Bölgesi'ni rahatlatan açıklamayı Bursa'da yaptı.
Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Nilüfer Özel Eğitim Meslek Lisesi'nde verilen deprem ve afet eğitiminin ardından öğrencilere afet çantası dağıtıldı. Çanta dağıtımına katılan Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, geçtiğimiz günlerde Gökçeada'nın batısında meydana gelen depremin Türkiye'de büyük bir enerji birikmesine sebep olmadığına dikkat çekerek, Yunanistan'a uyarıda bulundu.
"BÜYÜK VE YIKICI DEPREM YUNANİSTAN'DA BEKLENİYOR"
Son depremin Kuzey Anadolu Fayı'nın bitiş noktasında meydana gelen bir kırılma olduğunu söyleyen Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, "Uzmanlar yaşanan deprem için çeşitli büyüklükler verdiler fakat son belirlenen rakamlarla 6,9 büyüklüğünde bir deprem olduğu açıklandı. Bu depremle bütün fay hattı harekete geçti. Fay hattı Yunanistan'a kadar gitti. Saroz Körfezi'ne kadar ulaşıyor. Körfez'den sonra bize dönmesini beklemiyoruz. 1912 Depremi'nin ardından 100 yıldan fazla zaman geçti. Orada herhangi bir enerji birikimi söz konusu değil ama Yunanistan tarafında büyük ve yıkıcı bir deprem olma ihtimali var. Birtakım ipuçları var fakat kesin olacak da diyemeyiz. Böyle bir durum söz konusu fakat orada olması muhtemel depremin bizimle bir alakası yok. Tek ortak yan, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın üzerinde olmasıdır. Bizi tetiklemesi söz konusu değil" dedi.
"TÜRKİYE BÜYÜK DEPREMİ 7,0 CİVARINDA BEKLENİYOR"
Ege Denizi'ndeki depremin Türkiye üzerindeki fay hattına bindirdiği enerjinin küçük olduğuna işaret eden Gündoğdu şunları söyledi:
"Gökçeada açıklarında olan deprem fay hattına yine enerji bindirse de 17 Ağustos Depremi'ne nazaran devede kulak kalıyor. Zaten tetikleme 17 Ağustos Depremi'yle oldu. Bundan sonra kırılma, kayanın mukavemetini yitirdiği an meydana gelecek demektir. Şu anda da onun belirtilerini görmüyoruz. Büyük depremin 7 büyüklüğü civarında olacağını düşünüyoruz. Depremin etkilerinde, depremin hızlı ya da yavaş gelmesi çok önemlidir. Ben hızlı geleceğini tahmin ediyorum. Sadece bu bir tahmindir. Kısa sürede kırılırsa etkileri azalır. Ulu orta konuşmanın, halkı galeyana getirmenin anlamı yok. Biz hiçbir grafiğimizde anormal bir değişim görmedik fakat depremin bizi dinleyecek hali yok. Bir depremin hazırlığı uzun bir süreçtir. Biz bu süreçte anormal hareketleri değerlendiriyoruz. Buna karıncalar da dahildir. Elimizde büyük bir deprem olacağını gösteren bir işaret yok. Deprem üzerinde amatörce çalışan insanlar paniğe sebep oluyor. Görülüyor ki bir tedbir almak lazım. Bu kanunla, yasakla olacak iş değiş. Bunu etik olarak oturtmak lazım." - BURSA
Son Dakika › Güncel › Türkiye'den Yunanistan'a Deprem Uyarısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?