Türkiye ile Polonya'nın diplomatik ilişkilerinin 600'üncü yıl dönümü, Fas'ın başkenti Rabat'ta düzenlenen etkinlikle kutlandı.
Fas Krallığı Milli Kütüphanesi'nde "Eski Dostlar, Yeni Liderler. 600 Yıllık Türkiye-Polonya Diplomatik İlişkileri" adı altında düzenlenen etkinliğe, Türkiye'nin Rabat Büyükelçisi Uğur Arıner ve Polonya'nın Rabat Büyükelçisi Witold Spirydowicz'in yanı sıra ülkedeki yabancı misyon temsilcileri ve ülkede yaşayan Türklerden oluşan çok sayıda davetli katıldı.
Türkiye ile Polonya büyükelçilikleri ve Yunus Emre Enstitüsü işbirliğiyle düzenlenen etkinliğin açılış konuşmalarında, iki ülke arasındaki ilişkilerin önemi vurgulanırken, Türkiye ve Polonya adına açılan sergilerdeki tarihi belgelerin de ortak geçmişe ışık tuttuğu belirtildi.
"İlişkiler ABD'nin tarihinden eski"
Türkiye ile Polonya arasındaki ilişkilerin çok iyi olduğunu ve tarih boyunca da böyle devam ettiğini belirten Büyükelçi Arıner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Diplomatik ilişkilerin tesisinin 600'üncü yılını kutluyoruz. Polonya'nın buradaki büyükelçisi ile bu organizasyonu yapmaya çalıştık. Başarılı olduğumuzu da düşünüyorum. iki ülke arasındaki köklü dostluğun gelecekte de benzer etkinliklerle kutlanmasını umuyorum" dedi.
Polonya'nın Rabat Büyükelçisi Spirydowicz de Türkiye ile Polonya ilişkilerinin derin tarihi köklerinin bulunduğunu, bu ilişkilerin, ABD'nin tarihinden üç kat daha fazla geriye gittiğini söyledi. Spirydowicz, NATO üyesi iki ülkenin, bugünün uluslararası sorunları karşısında da benzer görüş ve yaklaşımlara sahip olduğunu dile getirdi.
Caz tınılarıyla Türk müziği
Açılış konuşmalarının ardından iki ülkeden gelen caz grupları konser verdi. Türkiye'den gelen Seren Akyoldaş (soprano) ve Onur Nevşehir'den (piyano) oluşan "Cazova Duo" grubu, Türk müziklerini caz tarzında seslendirdi.
Etkinlik kapsamında Türkiye tarafından "Aynı Kubbe Altında Birlikte Yaşamak", Polonya tarafından da "Polonya'da Tatar İzleri" adlı sergiler açıldı.
"Aynı Kubbe Altında Birlikte Yaşamak" adlı sergide, Osmanlı Devleti'nin Fas ve diğer Arap ülkeleriyle ilişkilerine ait tarihi belgelere ilave olarak, Osmanlı sınırları içindeki azınlıkların huzur ve barış içinde yaşadıklarını gösteren arşiv vesikaları, farklı dillerdeki tercümeleriyle hazırlanan panolarda izleyicilerin dikkatine sunuldu. Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'ne ait arşiv vesikaları arasında Osmanlı Devleti'nin Fas'ta sefaret açmasına ilişkin kararın yer aldığı 1886 tarihli arşiv belgesi, davetliler tarafından ilgiyle incelendi.
Davetliler, "Polonya'da Tatar İzleri" sergisiyle de Tatar Müslümanlarının bölgede 14'üncü yüzyıla varan izlerine ışık tutan arşiv belgelerini inceleme fırsatı buldu.
Öte yandan organizasyona katkıda bulunan Rabat Yunus Emre Enstitüsü Türk Kültür Merkezi Müdürü Barış Demir, iki kadim dost ülkenin diplomatik ilişkiler kurmasının 600'üncü yıl dönümünü Fas'ta kutlamaktan memnuniyet duyduklarını ifade etti.
Türkiye ile Polonya arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 600'üncü yıl dönümünün 2014 yılında her iki ülkede kutlanması kararı alınmış, bu amaçla 21 Mart 2013'te iki ülkenin Dışişleri Bakanları tarafından bir "niyet beyanı" imzalanmıştı. Kutlamalar çerçevesinde Türkiye ile Polonya arasındaki tarihi ilişkileri yansıtacak ve iki ülke kültürünü tanıtacak kapsamlı ve çok yönlü faaliyetler gerçekleştiriliyor. - Rabat
Son Dakika › Güncel › Türkiye ile Polonya'nın Diplomatik İlişkilerinin 600. Yıl Dönümü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?