Türkiye-Irak İlişkileri ve Son Gelişmeler Işığında Türkmenler Sempozyumu" - Son Dakika
Güncel

Türkiye-Irak İlişkileri ve Son Gelişmeler Işığında Türkmenler Sempozyumu"

Türkiye-Irak İlişkileri ve Son Gelişmeler Işığında Türkmenler Sempozyumu"

Irak Türkmeneli Partisi Genel Başkanı Sarıkahya: "Artık Irak ve bölgemiz bu dönemde yeni bir yapılanma dönemine girmiştir.

05.02.2014 21:30

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı ve Türkmeneli Dernekleri Federasyonu iş birliğiyle "Irak Türkleri Haftası" etkinlikleri kapsamında "Türkiye-Irak İlişkileri ve Son Gelişmeler Işığında Türkmenler" konulu sempozyum düzenlendi.

Eskişehir Vali Yardımcısı Nurullah Naci Kalkancı, Yunus Emre Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, "Türk'ün selamını alanın, ırağı yakın, yurdunu eyleyen gardaşlar" diye seslendiği Irak Türkmenlerini Eskişehir'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Eskişehir'in, Türkçe selam veren ve alanların şehri olduğunu belirten Kalkancı,  "Kültüre, eğitime, tahsile önem veren Iraklı kardeşlerimiz, ortak gönül birliğini geleceğe taşıma adına milli aidiyetlerine sahip çıkarak, hassasiyet göstererek, bugün buraya geldi" dedi.

Türkmeneli Dernekleri Federasyonu Başkanvekili Aydın Beyatlı da Irak Türklerinin geçmişte yaşadığı sıkıntıları anlatarak, "Irak Türkleri büyük ve güçlü Türk dünyasının ayrılmaz bir parçasıdır" diye konuştu.

Bugün Irak'ta yaşamanın "ateşten giyilmiş bir gömlekten" farkı olmadığına dikkati çeken Beyatlı, şöyle konuştu:

"Pes etmedik ve etmeyeceğiz. Başta anavatanımız Türkiye olmak üzere, büyük Türk dünyasına gönülden bağlıyız ve bu dünyanın bizi koruyacağına inancımız tamdır. Irak Türkleri bugün varlığını sadece Türkiye ve Türk dünyasına değil, bütün dünyaya duyurmak istemektedir."

Irak Türkmeneli Partisi Genel Başkanı Riyaz Sarıkahya da Irak Türkmenleri'ne ait baskı ve göçe zorlamaların devam ettiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Artık Irak ve bölgemiz bu dönemde yeni bir yapılanma dönemine girmiştir. Bu dönemde de Türkmenler ayakta duramazsa kendi hakkını, hukukunu kullanamazsa, değerlendiremezse, tabi ki Türkmenler için tehlike çanları da çalınmaktadır. Dolayısıyla Irak hepimizindir. Bir Arabın, bir Hristiyanın ne kadar hakkı varsa, bir Türkmenin de o kadar hakkı vardır. Türkmenlerin hakkının güvence altına alınması gerekir. Irak'ta Türkmenler kaybederse, Türkiye'de de Türk'ün kaybetmesine yol açacaktır.  Dolayısıyla bizim kaybetme lüksümüz yok.  Biz sonuna kadar direneceğiz ancak bizim başta Türk devleti olmak üzere, Türk dünyasındaki soydaşlarımız ve İslam alemi de bize yardım elini uzatmak zorundadır."

AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu da bugün insanoğlunun teknik anlamda birçok ilerleme kaydetmiş olmasına rağmen birbirini sevmeyi, farkılıklara saygı duyabilmeyi ve bir arada durabilmeyi gerçekleştiremediğini bildirdi.

Irak'ın çeşitli doğal zenginliklerinden dolayı, "parçala, böl, yönet" taktiğiyle, ülkedeki birlik ve beraberliği bozan unsurlar olduğunu aktaran Türkmenoğlu, "İnşallah Irak'ın, halkının kendi geleceği ile ilgili kararlarında hiçbir etki altında kalmadan, kendi iç düzenekleriyle, etnik unsurlarıyla, birlik ve beraberlik içinde yaşayacağı, yarınlara emniyetle bakabileceği, sabahları eşler işe giderken evde kalan eşlerin akşamı sevgi ve özlemle bekleyecekleri, endişe olmayan, sofralarında çorbası olan, çocukların geleceğe dair umutlarının fazlasıyla yeşerdiği bir ülke olmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Aydın Beyatlı'nın oturum başkanlığında başlayan sempozyumda Türkmeneli Dernekler Federasyonu Başkanı Kemal Beyatlı, Mimar Sinan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Suphi Saatçi, Ortadoğu Uzmanı Prof. Dr. Celalettin Yavuz,  TOBB Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Bilgehan Özpek, Türkiye-Irak ilişkileri ve son gelişmeleri değerlendirdi.

Sempozyumu izleyenler arasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ortadoğu Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü, Kerkük Milletvekili ve Irak Parlamentosu Irak-Türkiye Parlamenterler Dostluk Grubu Başkanı Jale Yunus Neftçi, Türkmen Lideri ve Irak Milletvekili Erşat Salihi, Irak Türkmen Devlet Bakanı Turan Müftüoğlu, IKBY Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi, Türkmen Meclis Başkanı Yunus Bayraktar, Irak Türkmen Milletvekilleri Hasan Özmen ve Fevzi Ekrem ile yönetici, siyasetçi ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri yer aldı.

Irak Türkleri Haftası Resim Sergisi

Öte yandan," Irak Türkleri Haftası" etkinlikleri kapsamında, Yunus Emre Kültür Merkezi'nde, Irak Türkmeni sanatçıların eserlerinin yer aldığı resim sergisi açıldı.

Aralarında Musul'dan gelen Meyyada ve Maceed Kavim'in yer aldığı ressamlara ait yaklaşık 40 resim, hafta boyunca sanatseverler tarafından ücretsiz gezilebilecek.

"Irak Türkleri Haftası" kapsamında 9 Şubat'a kadar Eskişehir'de çeşitli etkinlikler düzenlenecek. - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye-Irak İlişkileri ve Son Gelişmeler Işığında Türkmenler Sempozyumu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement