Türkiye Kaybolan Korucular İçin Tazminat Ödeyecek - Son Dakika
Güncel

Türkiye Kaybolan Korucular İçin Tazminat Ödeyecek

Türkiye Kaybolan Korucular İçin Tazminat Ödeyecek

Şemdinli'de gözaltına alındıktan sonra kaybedilen 13 korucu için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye'yi 805 bin 200 Euro tazminata mahkum etti.

16.04.2013 21:19  Güncelleme: 09:39

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 1994'te Şemdinli Ormancık'ta 13 korucunun gözaltında kaybedilmesi ve bir kişinin öldürülmesinin yanı sıra köy yakma olayıyla ilgili olarak Türkiye'yi mahkum etti. Kaybolan Casim Çelik'in oğlu Azad Çelik ilk kez haberler.com için konuştu.

Kaybolan korucuların yakınları Meryem Çelik, Zübeyda Uysal, Misrihan Sevli, Emine Çelik, Marya Çelik, Hamit Şengül, Fatma Şengül, Besna Sevli, Hanife İzci, Şakir Öztürk, Kimet Şengül, Hazima Çelik, Şekirnaz İnan ve Hamayil İnan 10 Eylül 2002'de AİHM'e başvurmuştu. Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) "işkence yasağını, yaşam hakkını, özgürlük ve güvenlik hakkını" düzenleyen maddelerini ihlalden suçlu bulundu. Türkiye başvuruculara toplam 800 bin Euro manevi tazminat, masraflar için de 5 bin 200 Euro ödeyecek. Dövdüler, öldürdüler, evlerini yaktılar, kaybettiler, jandarmanın gözaltına aldığı köylülerden bir daha haber alınamadı.

Dönemin ANAP Milletvekili Naim Geylani, mezrayı ziyaret ettiğinde olayı öğrenince TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na başvurarak iddiaların araştırılmasını istedi. Oluşturulan inceleme komisyonu iddiaların asılsız olduğu kanaatine vararak dava açılmasına gerek duymadı.

805 BİN 200 EURO

Türkiye'de yapılan yargılamanın yeterli olmadığı ve suçluların cezasını almadığını düşünen mağdurlar AİHM'e başvurdu. AİHM, bugün verdiği kararla, Türkiye'nin AİHS'nin "yaşam hakkını" düzenleyen 2., "işkence yasağını" düzenleyen 3., "özgürlük ve güvenlik hakkı" başlıklı 5., maddelerini hilal ettiğine karar verdi.

Meryem Çelik, Zübeyda Uysal, Misrihan Sevli, Emine Çelik, Marya Çelik, Fatma Şengül, Besna Sevli, Hanife İzci, Kimet Şengül, Hazima Çelik ve Şekirnaz İnan'a 65'şer bin Euro tazminat alacak. Hamit Şengül ve Şakir Öztürk 32 bin 500'er Euro, Hamayil İnan da 20 bin Euro manevi tazminat almaya hak kazandı.

BİZ İSTEDİK Kİ TÜRKİYE YARGILASIN

Gözaltında kaybolan Casim Çelik'in oğlu Azad Çelik haberler.com için şu açıklamayı yaptı. "Biz isterdik ki suçlular Türkiye'de bulunsun cezasını alsın ama en adil kararı AİHM verdi. Babam bizim en verimli çağlarımızda yanımızda yok. Birgün alıp götürdüler ve bir daha geri dönmedi. Biz 13 kardeşiz ve ben kardeşlerime babama ne yaptıklarını anlatamıyorum. Anneme sonsuz teşekkür ediyorum. 13 çocuğu kimseye muhtaç etmeden büyüttü ve yetiştirdi. Ama o da eşinin acısını hiçbir zaman unutmadı. Biz yaşadığımız ülkenin tazminata mahkum olmasını istemezdik ama devlet içindeki karanlık yapılar buna benzer kaç çocuğun babasını yok etti. Bu tazminat kimsenin acısını dindirmez, benim de babamı geri getirmez. Asıl suçlular ortaya çıkmadıkça da bizim içimiz rahatlamaz."

HABERLER.COM-ÖZEL HABER

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Türkiye Kaybolan Korucular İçin Tazminat Ödeyecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement