Türkiye ile İngiltere arasında 3 yıldır gerçekleştirilen "Türk-İngiliz Tatlı Dil Forumu"nun, ABD başta olmak üzere farklı ülkelerle de uygulanması planlanıyor.
Türkiye ile İngiltere arasındaki ilişkileri güçlendirmek adına ilk defa 2011 yılında Oxford'da yapılan, ikincisi geçen yıl İstanbul'da gerçekleştirilen "Türk-İngiliz Tatlı Dil Forumu", bu yıl AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu ile Bimeks Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Göktuna'nın golf oynarken forum hakkında bilgilendirdikleri Prens Charles'in kardeşi Prens Andrew'un ev sahipliğinde Edinburgh'ta düzenlendi.
Forumun geniş katılımlı ve ilgili olmasında etkin role sahip Çavuşoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek ve pekiştirmek adına gerçekleştirilen "Türk-İngiliz Tatlı Dil Forumu"nu önemsediklerini söyledi.
Akademisyenlerin, siyasetçilerin, sivil toplum örgüt üyelerinin, iş adamlarının, basın mensuplarının katıldığı ve iki ülke arasındaki ilişkilerin, ülkeleri ilgilendiren konuların tartışıldığı forumda bu yıl Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de yer aldığını anlatan Çavuşoğlu, forumda ekonomiden enerjiye, komşu ülkelerin stratejileri, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girip girmeyeceği, Asya'daki gelişmeleri değerlendirdiklerini kaydetti.
Katılımcıların görüşlerini rahatça sunabildiklerini dile getiren Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
"Resmi ortamlarda her şeyi konuşamıyorsunuz ama bu tür gayri resmi platformlarda sorunları daha rahat tartışabiliyorsunuz. Mesela Almanya ile Fransa'nın, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğine karşı çıkmasının resmi sebebi farklı ama bunların arkasında farklı sebepler var. Bunlar hiçbir zaman açıkça söylenmiyor ama ikili görüşmelerde konuşulabiliyor."
Bu tür forumların yaygın hale getirilmesi gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, özellikle ABD ve Almanya ile de yapılması gerektiğini söyledi. Bunun için harekete geçtiklerini belirten Çavuşoğlu, "İngiltere ile gerçekleşen "Tatlı Dil Forumunu" başka ülkelerle de yapmayı düşünüyoruz. Özellikle ABD'de yapılması konusunda Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ile görüştük ve faydalı olacağı yönünde hemfikir olduk ancak henüz somut bir adım yok" diye konuştu.
Türkiye'nin çok yönlü ve aktif bir politika izlediğini belirten Çavuşoğlu, her ülkenin siyasi partileriyle ilişkiler kurup, halklarına ulaştıklarını ve ülkelerin iş adamları, basın mensupları, sivil toplum örgütleri, siyasetçileriyle daima diyalog içinde olduklarını vurguladı.
Çavuşoğlu, "Aktif ve çok yönlü bir dış politika izleyen Türkiye açısından bu tür platformlar yararlı olacaktır" dedi. - Antalya
Son Dakika › Güncel › Türkiye, Ülkelerle 'Tatlı Dil Köprüsü' Kurmak İstiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?