Türkmenistan Tanıtımı ve Mahtımkulu'yu Anma Günü" - Son Dakika
Güncel

Türkmenistan Tanıtımı ve Mahtımkulu'yu Anma Günü"

Türkmenistan Tanıtımı ve Mahtımkulu\'yu Anma Günü"

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından “Türkmenistan Tanıtım ve Mahtımkulu’yu Anma Günü” programı düzenlendi.

09.04.2014 16:41

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından "Türkmenistan Tanıtım ve Mahtımkulu'yu Anma Günü" programı düzenlendi.

OMÜ Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen programa Türkmenistan'ın Ankara Büyükelçisi Ata Serdarov, OMÜ Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Akan, İlkadım Kaymakamı Ahmet Narinoğlu, Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, rektör yardımcıları, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, "Uluslararası camiada kardeş ülkeler olarak daha etkili olacak. Bizim üniversitemiz bu uğurda elinden geleni yapıyor. Bunun için çaba gösteren herkese katkıları için teşekkür ediyorum. Üniversitemizde bin 500'e yakın dışarıdan gelen öğrencilerimiz var. Bunların birinci sırasında Türkmen kardeşlerimiz geliyor. Onlar bizim lehçemizi öğreniyorlar bizde onların kültürlerini öğreniyoruz. Türkmenistan'ı tanıtsınlar. Biz de onları bilelim. Böylece kardeşlerimizi tanıyacağız. Bu imkanı bulacağız. Çok güzel bir kardeşlik havasının da güçlenmesini istiyorum" dedi.

Türkmenistan ile Türkiye'nin iki devlet bir millet olduğunu belirten Türkmenistan'ın Ankara Büyükelçisi Ata Serdarov, "Türkmenistan ile Türkiye devletlerinin iki devlet bir millet dememizin manası, tarihi köklerimizin, dilimizin, kültürümüzün ve gelenek-göreneklerimizin birliğinden gelmesidir. Buna örnek olarak genel zenginlikleri olan, edebi ile halka yol gösteren Korkut Ata'yı, felsefe ilmi eserleri, şiirleri ile dünyaya tanıtan Hoca Ahmet Yasevi'yi, Yunus Emre'yi, Karacaoğlan'ı, Leyla ile Mecnun, Zöhre-Tahir destanlarını, kahramanlığı ile örnek olan Köroğlu'nu gösterebiliriz. Buna benzer iki ülke ve halkının kalplerine işlenmiş genel zenginlikler saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Cumhurbaşkanımız Gurbangulı Berdimuhamedov ile Abdullah Gül'ün birbirlerine 'saygın kardeşim' diye hitap etmeleri bunun ispatıdır. Mahtımkulu'nun dehası, insanlık fikrinin, insanlık ruhunun parlak yıldızıdır. Onun şiirlerinin derin mana ve muhtevası ile milli ruhlu dünyaevi fikirleri, halk arasında çok büyük bir ruhi kalkınışa sebep olmuştur. Şairin bütün eserleri halkın milli ruhunun şairane beyanıdır. Onun için de Mahtımkulu'nun adı ve onun şiirleri bizim için mukaddeslik kazanmıştır. Ferasetli şairimizin öğütleri ve yönergeleri Türkmen halkının kalbine işlenmiştir" diye konuştu.

Türkmenistan'ın bağımsızlığına saygı duyduklarını ifade eden Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, "Türkmenistan bizim soydaşımız. Biz onların bağımsızlığına saygı duyuyoruz. Onları sımsıcak bağrımıza basıyoruz. Öğrencilerimizi burada görmek sevindirici. Samsun adına büyük katkı sağladığına inanıyorum. Etkinliğin başarılı geçmesini diliyor" şeklinde konuştu.

Konuşmalarının ardından Türkmenistan'ın 18. yüzyılda yaşamış milli şairleri Mahtımkulu Pıragı'yı tanıtan video gösterimi yapıldı. Daha sonra Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Bedri Sarıyer, Türkmenistan ve Mahtımkulu hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Konferansın ardından da Türkmenli öğrenciler tarafından Türkmen türküleri, şiirler ve çeşitli dinleti ve gösteriler yapıldı. Gösterilerin ardından da emeği geçenlere plaketleri verildi ve töreninin ardından Türkmenistan'ın milli halk oyunu ekibi 'Kuş debdi' oyunu oynadılar. Program sonunda tüm öğrencilere Türkmen pilavı ikram edildi. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türkmenistan Tanıtımı ve Mahtımkulu'yu Anma Günü' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement