Tüsiad'a, Ansiad Desteği - Son Dakika
Güncel

Tüsiad'a, Ansiad Desteği

Tüsiad\'a, Ansiad Desteği

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergin Civan, '4+4+4' olarak nitelenen, zorunlu eğitimin kademeli olarak 12 yıla çıkarılmasına yönelik görüş bildiren ve bu nedenle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından...

02.03.2012 11:51

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergin Civan, '4+4+4' olarak nitelenen, zorunlu eğitimin kademeli olarak 12 yıla çıkarılmasına yönelik görüş bildiren ve bu nedenle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından eleştirilen Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği'ne (TÜSİAD) destek verdi. Civan, "Toplumun tamamını, çocuklarımızın geleceğini ilgilendiren böyle bir kanunun mutlaka büyük bir toplumsal uzlaşmayla çıkarılması gereklidir" dedi.

Konuyla ilgili gündeme gelen kanun teklifi üzerinde sivil toplum kuruluşlarının görüş belirtmesini desteklediklerini kaydeden ANSİAD Başkanı Ergin Civan, "Eğitimli işgücünün bir ülke kalkınmasında ve üretimdeki önemini en iyi bilen, ülkemiz eğitim sisteminin sorun ve ihtiyaçlarını yakından izleyen, eğitim sektörüne sürekli destek olan ve olmaya çalışan sanayici, işadamı, işverenler olarak, eğitim sistemimize ilişkin görüş ve önerilerde bulunmamız doğal ve gereklidir. Kaldı ki eğitim sistemini tartışma özgürlüğü, her vatandaşın hakkı sayılmalıdır" diye konuştu.

Türkiye'de 1990'lı yıllardan bu yana eğitim sistemine ve üniversite sınav sistemine eğitimle ilgisiz amaçlarla sürekli müdahale edildiğini aktaran Ergin Civan, "Eğitim sistemindeki değişikliklerin bütün kesimlerin katılımıyla ve uzun vadeli bir bakışla gündeme getirilmesi yerine sistemin sık sık tepki yasalarıyla değiştirilmesi yoluna başvurulması doğru değildir. Eğitim sisteminin çağımızın ihtiyaçlarına uygun biçimde, sistemin bütün sorunları, iş gücü planlaması ve ülke imkanları dikkate alınarak modernize edilmesi gereği bulunmaktadır" diye konuştu.

Eğitim sistemini sorgulayan, araştıran, sosyal ve uygulama becerisi kazanmış gençler yetiştirebilmesinin önemine vurgu yapan Civan, "Bu nedenle spor, sanat ve kültür konuları eğitimin temel bir parçası haline getirilmelidir. Eğitimde sınav endeksli sistemden, araştırma ve tartışma odaklı bir sisteme geçilmelidir. Devlet okullarının yerini özel eğitimlerin ve dershanelerin aldığı gerçeği üzerinde durulmalıdır" dedi.

12 YIL ZORUNLU EĞİTİM ÇAĞIN GEREĞİ

Zorunlu eğitimin 12 yıl olmasının çağın gereği olduğunu aktaran Civan, "Bu konuda gerekli altyapı hazırlanarak kademeli bir geçiş öngörülmeli. Uzaktan eğitim sistemi bazı dersler için tamamlayıcı bir araç olarak tasarlanmalıdır. Okul öncesi eğitimin yaygınlaşması, hatta zorunlu hale getirilmesi eğitim reformunun önemli konuları arasında olmalıdır" diye konuştu.

TOPLUMSAL UZLAŞI VURGUSU

Eğitim sisteminin nitelikli işgücü yetiştirmesi ve özellikle kaliteli bir meslek eğitimi ile nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılamasının da en önemli konulardan biri olduğunu dile getiren Civan, şöyle dedi:

"Mesleki eğitimin sorunlu olmasında eğitimin kalitesi ve meslek eğitimi öncesi temel eğitimin zayıf kalmasının, sanayi ile işbirliğinin yetersiz olmasının ve istihdam üzerindeki bürokratik ve mali yükün ağır olmasının rolü bulunmaktadır. Oysa ülkemizde mesleki eğitim sorunu, meslek liselerinin üniversiteye girmesini kolaylaştırmak gibi ilgisiz bir yöntemle çözülmeye çalışılmaktadır. Mevcut kanun değişikliği teklifi bu kapsam ve hedefler açısından yetersizdir ve mutlaka değişmelidir. Eğitim sisteminde değişikliğin, konunun bütün bu boyutlarının ele alınması ve başta özel sektör kurumları olmak üzere ilgili tüm kesimlerin katkı ve önerileriyle hazırlanması, toplumun tamamını, çocuklarımızın geleceğini ilgilendiren böyle bir kanunun mutlaka büyük bir toplumsal uzlaşmayla çıkarılması gereklidir." - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tüsiad'a, Ansiad Desteği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement