Uaea Yönetim Kurulu Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Uaea Yönetim Kurulu Toplantısı

Uaea Yönetim Kurulu Toplantısı

İran'ın nükleer programına ilişkin tartışmalar bugünkü oturumda da devam etti Türkiye'nin İran'ın nükleer programına ilişkin yaptığı sözlü beyandan: “Türkiye çözüme yönelik çabalara her şekilde katkı sağlamaya hazırdır”

12.09.2013 15:30

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEA) yönetim kurulu toplantısının bugünkü oturumunda, Türkiye'nin sözlü beyanında, " İran'ın nükleer programındaki anlaşmazlığa diplomatik çözüm bulunmasının" desteklendiği vurgulanarak, "Çözüme yönelik çabalara her şekilde ve herhangi bir yerde katkı sağlamaya hazır olunduğu" bildirildi.

Sözlü beyanda UAEA'nın çalışmalarından övgüyle söz edilirken, "Kurumun güvence denetimleri sisteminin, küresel nükleer yayılmanın önlenmesi açısından son derece önemli olduğuna" işaret edilerek, "UAEA'nın İran'daki denetimlerinden memnuniyet duyduğunu" kaydedildi.

Şu ana kadar yapılandırılmış yaklaşım belgesi üzerinde İran ile UAEA arasında bir anlaşma sağlanmamış olmasının "not edildiği" ifade edilen beyanda, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşmasına (NPT) taraf olan tüm ülkelerin anlaşma şartlarına uymaları kaydıyla nükleer enerjiyi barışçıl amaçla kullanma hakkını kabul ediyoruz" denildi.

UAEA ile İran arasında teknik düzeydeki görüşmelerde somut bir ilerlemenin arzu edildiği belirtilirken, "Böyle bir gelişmenin şüphesiz İran'ın nükleer programına ilişin uluslararası güvenin tesis edilmesini sağlayacağı" belirtildi.

İran'ın nükleer programındaki anlaşmazlığa diplomatik çözüm bulunmasının desteklendiği beyanda, "İran'ın yeni müzakere ekibinin atanmasıyla birlikte yeni bir dönemin oluşturulmasını arzu ediyoruz." ifadelerine yer verdi.

İran ile 5+1 ülkelerinin müzakere sürecine yapıcı bir şekilde biran önce devam etmeleri ve bunun için çaba sarf etmelerinin beklendiği ifade edilen beyanda, "Çözüme yönelik çabalara her şekilde ve herhangi bir yerde katkı sağlamaya hazır olduğu" kaydedildi.

Toplantının dünkü oturumunda, tartışmaya açılan İran'ın nükleer programına yönelik, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu yaklaşık 40 kadar ülkenin heyet başkanları sözlü beyanda bulundular. Dünkü oturumda süre yetmediği için  tartışma toplantının bugünkü sabah oturumunda da devam etti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uaea Yönetim Kurulu Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement