Araştırmada Secretcv üyelerine "En son işinizden neden ayrıldınız?" diye soruldu. Araştırmaya katılan 45.000'e yakın kişinin %38'i ücret yetersizliğinden dolayı, %27'si ise mesleki tatminsizlikten dolayı işinden ayrıldığını söyledi. Araştırma sonuçları ülkemizde hala alınan ücretin iş değiştirmede en etkili unsur olduğunu gösterirken, mesleki tatminin de en az ücret kadar etkili olduğunu gözler önüne seriyor. İşten ayrılma sebeplerinin farklılaşmasında ise eğitim, yaş, cinsiyet ve yaşanılan bölge etkili oluyor…
İş bulmanın en kolay yolu Secretcv.com 17 Mayıs – 10 Haziran 2012 tarihleri arasında gerçekleşen "işten ayrılma sebepleri" araştırmasına göre Türkiye'de, çalışanların çoğu maddi tatminsizlik sebebiyle işinden ayrılıyor. "En son işinizden neden ayrıldınız?" sorusuna yanıt aranan araştırmaya katılan 45.000'e yakın kişinin %38'i ücret yetersizliğinden dolayı, %27'si ise mesleki tatminsizlikten dolayı işinden ayrıldığını söyledi.
Araştırmaya katılan adayların %17'si yöneticileriyle uyumsuzluk yaşadığı için işten ayrıldığını söylerken, %13'ü işten çıkarıldığını, %5'i ise evlilik ya da doğum gibi sebeplerden dolayı işten ayrıldığını belirtti.
Araştırma sonuçları ülkemizde hala alınan ücretin iş değiştirmede en etkili unsur olduğunu gösterirken, mesleki tatminin de en az ücret kadar etkili olduğunu gözler önüne seriyor… Bir diğer dikkat çeken madde ise yöneticilerle uyumlu çalışabilmenin işin devamı için ne kadar önemli olduğunu vurguluyor. Günümüzde işe uygun olmanın ve yetkinliklerimizin işle örtüşmesinin önemli olduğunu belirten Secretcv.com Genel Müdür Okan Tütüncü, yetkinlikler kadar kişinin kurum kültürüne uygun olması ve çalışacağı yöneticiyle anlaşması, aynı bakış açısıyla iş yapabilmesi de çok önemlidir. İş verimini artıran ve mutlu çalışmayı beraberinde getiren bir unsurdur " dedi.
İŞTEN AYRILMA SEBEPLERİ EĞİTİM SEVİYESİNE, YAŞ GRUBUNA, CİNSİYETE VE BÖLGELERE GÖRE DEĞİŞKENLİK GÖSTERİYOR
Secretcv.com'a üye 12 milyon adayın özgeçmişlerinde işaretlediği "işten ayrılma" sebepleri arasında Eğitim, Yaş, Cinsiyet ve Bölge dağılımına bakıldığında da aşağıdaki sonuçlar dikkat çekiyor;
Üniversite ve üstü derecede diploma sahibi olan adaylar son işyerlerinden ayrılma sebebi olarak; sözleşme bitimi ve mesleki tatminsizliği öne sürüyor. Yani mesleki tatminsizlik bu grup için çok önemli.
İlköğretim ve lise mezunu adaylar ise; ücret yetersizliğini ilk sırada belirtiyor. Ücret ilk sırada yer aldığı için ufak bir ücret farkı bile iş değiştirmelerine sebep olabiliyor.
Ücret yetersizliğinden dolayı işini terk edenlerin % 57,9'u erkek adaylardan oluşuyor. Türk toplumunda evin geçimini erkek sağladığı için maddi beklenti erkek adaylarda artıyor.
Evlilik nedeniyle işinden ayrılanların % 83'ü kadın. Kadın öncelikli olarak evin bakımından sorumlu olduğu için evlilik sonrası ev hanımlığını tercih edebiliyor. Ya da evlilik tazminatı almaya hak kazandığı için bu hakkını kullanabiliyor.
Sağlık nedeniyle işten ayrılanların % 70'i kadın. Kadınların iş stresinden daha fazla etkilendikleri ve bu durumun sağlıklarını olumsuz etkilediği düşünülebilir.
Çalışanlarla uyumsuzluk yaşadığı için işinden ayrıldığını söyleyenlerin %63,5'i erkek.
Tüm bölgelerde, işten ayrılma sebebi olarak sözleşme bitimi ve ücret yetersizliği ilk 2 sırada yer alırken. 3. Sırada; Marmara ve İç Anadolu Bölgesi'nde "Mesleki Tatminsizlik", Karadeniz, Doğu ve Güney Doğu Anadolu'da "Askerlik", Ege Bölgesi'nde ise "şirketin kapanması" yer alıyor.
Tüm yaş gruplarında "ücret yetersizliği" 1. Sırada yer alıyor. 26-30 yaş arasında "Askerlik" işten ayrılma sebepleri arasında üst sıralarda yer alıyor. 31-40 yaş aralığında ise ücret beklentisi artıyor. Artık belli bir deneyime ve eğitime sahip adaylar daha kaliteli bir yaşam için daha yüksek ücretler talep edebiliyorlar.
Son Dakika › Güncel › Ücret Yetersizse İşten Ayrılıyoruz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?