Ücretsiz Genç Mucitler Ödüllerini Aldı - Son Dakika
Güncel

Ücretsiz Genç Mucitler Ödüllerini Aldı

Ücretsiz Genç Mucitler Ödüllerini Aldı

20 yıldır uluslararası bilim dünyasında Türkiye patentli proje ve buluşların sayısını artırmak amacıyla yapılan MEF-EBAV Proje Yarışması'nın sonuçları açıklandı.

06.05.2011 16:50

20 yıldır uluslararası bilim dünyasında Türkiye patentli proje ve buluşların sayısını artırmak amacıyla yapılan MEF-EBAV Proje Yarışması'nın sonuçları açıklandı.

MEF Eğitim Kurumları'nın, EBAV (Eğitimi ve Bilimsel Araştırmaları Destekleme Vakfı) ile birlikte yürüttüğü ve bu yıl 20. si düzenlenen Liselerarası Araştırma Projeleri Yarışması'nda ödül alanlar açıklandı. Fizik alanında Özel İzmir Amerikan Koleji, kimya dalında Özel Samanyolu Fen Lisesi, biyoloji kategorisinde Ankara Fen Lisesi birincilik ödülüne layık görüldü. Yirmi yıldır gençleri bilim dünyasına yönlendirerek önemli bir boşluğu dolduran MEF Eğitim Kurumları, Proje Yarışması için bugüne kadar 20 yılda 10. 000. 000 dolar kaynak ayırdı.

MEF Eğitim Kurumları'nın, EBAV (Eğitimi ve Bilimsel Araştırmaları Destekleme Vakfı) ile birlikte yürüttüğü ve bu yıl 20. si düzenlenen Liselerarası Araştırma Projeleri Yarışması'nda dereceye girenler belli oldu.

Türkiye genelindeki okulların 62 proje ile finale kaldığı yarışmanın ödül töreni İstanbul Ortaköy'deki MEF Okulları Kampüsü'nde gerçekleştirildi. Türkiye'deki fen öğrenimini desteklemek, bu alanda yetenekli öğrencileri bilimsel araştırmalara yönlendirmek ve onların 'Geleceğin Bilim Adamları' olarak yetişmelerini sağlamak amacıyla fizik, kimya ve biyoloji dallarında, lise ve dengi okul öğrencileri arasında düzenlenen Araştırma Projeleri Yarışması'nda fizik, kimya ve biyoloji alanlarında olmak üzere birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödülleri verildi.

Haftaboyunca Türkiye dışında Abhazya, Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Belarus, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Hollanda, İsveç, İtalya, K. K. T. C. , Kosova, Macaristan, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Tayland, Ukrayna olmak üzere toplam 23 ülkeden öğrenciler projelerini sergilerken, 4000 kişi de şenliği ziyaret ederek, projeler hakkında bilgi aldı.

MEF Eğitim Kurumları Proje Yarışması için bugüne kadar 20 yılda 10. 000. 000 dolar kaynak ayırdı.

MEF Eğitim Kurumları tarafından 20 yıldır düzenlenen yarışmaya bugüne kadar 6442 proje başvurdu, 1408'i sergilendi ve 14. 247 öğrenci katılım gösterdi. Proje Yarışması'nın yıllık maliyeti 500. 000 dolar olarak gerçekleşti. MEF Eğitim Kurumları Proje Yarışması için bugüne kadar 20 yılda 10. 000. 000 dolar kaynak ayırdı.

YARIŞMADA BİRİNCİ OLAN PROJELER

Fizik: Özel İzmir Amerikan Koleji öğrencileri Ada Doğrucu, Alp Eren Elçi, Kaan Karaca

Kimya: Özel Samanyolu Fen Lisesi öğrencisi Furkan Çetin, Kemal İnecik

Biyoloji: Ankara Fen Lisesi öğrencileri Berşan Özcan

FİZİK ÖDÜLLERİNİ ALAN PROJELER

BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ: SICAK FOTOĞRAF

Özel İzmir Amerikan Lisesi öğrencileri Doğrucu, Alp Eren Elçi, Kaan Karaca öğretmenleri Oktay Ünal danışmanlığında hazırladıkları 'SICAK FOTOĞRAF' adlı projeyle fizik dalında birinci oldular. Proje dijital fotoğraf teknolojisinde yeni bir düşünceyle resmin içerisine sıcaklık verilerini işlemeyi ve kullanılacak bir program sayesinde, resmin görüntülenmesi sırasında bilgisayar faresi ile resim bölgeleri üzerinde gezerken sıcaklık değerlerini de resmin yanında kullanıcıya göstermeyi amaçlıyor.

İKİNCİLİK ÖDÜLÜ: DÜZENSİZ MALZEMELERİN İÇİNDEN GEÇEN IŞIĞIN OPTİK FAZ BİLEŞİM YÖNTEMİYLE ŞİDDETLENDİRİLMESİ

İzmir Fen Lisesi öğrencileri Alper Gencer ve Enes Yılmaz öğretmenleri Timothy Timur danışmanlığında hazırladıkları 'DÜZENSİZ MALZEMELERİN İÇİNDEN GEÇEN IŞIĞIN OPTİK FAZ BİLEŞİM YÖNTEMİYLE ŞİDDETLENDİRİLMESİ' projeleriyle Fizik dalında ikincilik ödülü kazandılar.

ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ: KATI PARLAK CİSİMLERİN OTOMASYON SİSTEMİ İLE KIRILMA İNDİSLERİNİN BELİRLENMESİ

İstanbul Ticaret Odası Anadolu Teknik Lisesi öğrencisi Adem Noktacı danışman öğretmenleri Thami Elboukhari ve Mustafa Yüksel ile birlikte hazırladığı 'KATI PARLAK CİSİMLERİN OTOMASYON SİSTEMİ İLE KIRILMA İNDİSLERİNİN BELİRLENMESİ' ile üçünlük ödülünü aldılar.

KİMYA ÖDÜLLERİNİ ALAN PROJELER

BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ: ANTİBADİ SAFLAŞTIRILMASI İÇİN EKONOMİK BİR MODEL: MOLEKÜLER BASKILANMIŞ ISIYA DUYARLI AKILLI POLİMERLER

Özel Samanyolu Fen Lisesi öğrencileri Furkan Çetin ve Kemal İnecik öğretmenleri Zeynel Abidin Bütüner danışmanlığında hazırladıkları 'ANTİBADİ SAFLAŞTIRILMASI İÇİN EKONOMİK BİR MODEL: MOLEKÜLER BASKILANMIŞ ISIYA DUYARLI AKILLI POLİMERLER' projesiyle kimya dalında birinci oldu. Öğrenciler projeyle insan ve hayvan kanından, oldukça fazla kullanılan ve oldukça pahalı olan antibadinin saflaştırılması için daha ekonomik yeni bir yöntem olarak makro gözenekli polimer kolon hazırlanması ve karakterize edilmesi; böylece ülke ekonomisine katkı sağlamasını amaçlanmaktalar.

.

İKİNCİLİK ÖDÜLÜ: OZONLANMIŞ ACI BİBER ÇEKİRDEK YAĞI HAPSEDİLMİŞ MİKROKAPSÜLLER EMDİRİLEN ANTİMİKROBİYAL KUMAŞLAR

Vali Vecdi Gönül Anadolu Lisesi öğrencileri Olcay Akçay ve Selen Saruhan öğretmenleri Figen Özyıldız danışmanlığında hazırladıkları 'OZONLANMIŞ ACI BİBER ÇEKİRDEK YAĞI HAPSEDİLMİŞ MİKROKAPSÜLLER EMDİRİLEN ANTİMİKROBİYAL KUMAŞLAR" adlı projeyle kimya dalında ikincilik ödülünü kazandılar.

ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ: DNA HASARININ ELEKTROKİMYASAL DNA BİYOSENSÖRLERİ İLE KARBON NANOTÜP VE İNDİKATÖR MADDE ÜZERİNDEN TAYİNİ

İzmir Özel TAKEV Fen Lisesi öğrencileri Kayra Uysal ve Yonca Yunatcı öğretmenleri Zülfiye Cıdam ve Hülya Ös danışmanlığında 'DNA HASARININ ELEKTROKİMYASAL DNA BİYOSENSÖRLERİ İLE KARBON NANOTÜP VE İNDİKATÖR MADDE ÜZERİNDEN TAYİNİ' projesiyle üçüncülük ödülünü almaya hak kazandılar.

BİYOLOJİ ÖDÜLLERİNİ ALAN PROJELER

BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ: DROSOPHİLA MELANOGASTER'İN YAŞAM DÖNGÜSÜNÜN 3 EVRESİNDE (EMBRİYO-LARVA-ERGİN) Y KROMOZOMU ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI

Ankara Fen Lisesi öğrencisi Berşan Özcan öğretmeni Murat Sarız danışmanlığında hazırladığı 'DROSOPHİLA MELANOGASTER'İN YAŞAM DÖNGÜSÜNÜN 3 EVRESİNDE (EMBRİYO-LARVA-ERGİN) Y KROMOZOMU ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI' adlı projesiyle biyoloji dalında birinci oldu. Öğrenci çalışmasını 'Bu çalışmada organizmanın Y kromozomları üzerindeki mevcut genlerin transkripsiyona uğrayıp uğramadığı ve yaşam döngüsünün embriyo, larva, ergin gibi evrele-rinin hangilerinde etkin olduğu araştırılmıştır. ' şeklinde açıklıyor.

İKİNCİLİK ÖDÜLÜ: DOXORUBİCİN İÇEREN MANYETİK ALBUMİN NANOPARTİKÜLLERİN HAZIRLANMASI VE İLAÇ TAŞIMINDA KULLANIM OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI

Özel Ege Lisesi öğrencileri Turuğsan Şafak ve Barkın Özymaner danışmanları Mesut Esen liderliğinde 'DOXORUBİCİN İÇEREN MANYETİK ALBUMİN NANOPARTİKÜLLERİN HAZIRLANMASI VE İLAÇ TAŞIMINDA KULLANIM OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI' projesiyle ikincililk ödülünü kazandılar.

ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ: KANSER GELİŞİMİNDE POTANSİYEL OLARAK ROL OYNAYAN DÜZENLEYİCİ miRNA AĞLARININ (BİYOİNFORMATİK ARACILIĞI İLE) HESAPLANMASI

Özel Çakabey Anadolu Lisesi öğrencileri Setenay Sinefin Yalınbaş ve Buğra Felekoğlu öğretmenleri Viki Kalderon danışmanlığında hazırladıkları 'KANSER GELİŞİMİNDE POTANSİYEL OLARAK ROL OYNAYAN DÜZENLEYİCİ miRNA AĞLARININ (BİYOİNFORMATİK ARACILIĞI İLE) HESAPLANMASI' adlı projeyle biyoloji dalında üçüncü oldular.

Teşvik ödülleri ve jüri özel ödülünü alan projeler ise şöyle:

Fizik alanında teşvik ödülünü Heybeliada Askeri Deniz Lisesi'nden 'GYRO-STABLE PLATFORM' adlı projeleriyle Samet Dağlı, Erhan Küçükbostan, M. Seyit Vapurcu;

Kimya dalında teşvik ödülünü 'ETANOL TAYİNİNE YÖNELİK SACCHAROMYCES CEREVİSİAE TEMELLİ MİKROBİYAL BİYOSENSÖR SİSTEMİ' projesiyle Özel Ege Lisesi'nden Hale Şiir Hasdemir;

Biyoloji alanında teşvik ödülünü 'ANTİBAKTERİYEL PARUM AFFİNİS ATEL SARGI BEZİ' adlı çalışmalarıyla Özel Kültür 2000 Lisesi'nden Ramazan Batuhan İşlek ve Deniz Baran Karaoğlan kazandılar.

Jüri özel ödüllerini ise Özel Kültür Fen Lisesi, İzmir Özel Türk Koleji, Ankara Fen Lisesi ve Özel Çakabey Anadolu Lisesi öğrencileri kazandı.

Beşiktaş Belediyesi özel ödülleri fizik dalında Özel Avrupa Anadolu Lisesi'ne, kimya alanında Bodrum Özel Marmara Koleji'ne, Biyoloji dalında ise Tekirdağ Milli Piyango Fen Lisesi öğrencilerine verildi.

(Tür: İstanbul)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ücretsiz Genç Mucitler Ödüllerini Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement