ABD: Ukraynalılar Kendi Kararlarını Verebilmeliler - Son Dakika
Güncel

ABD: Ukraynalılar Kendi Kararlarını Verebilmeliler

ABD: Ukraynalılar Kendi Kararlarını Verebilmeliler

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Kırım'ın durumuna ABD veya Rusya'nın değil, sadece Ukrayna halkının karar verebileceğini söyledi.

06.03.2014 23:15  Güncelleme: 23:42

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygı duyularak normalleşmenin gerçekleşmesi gerektiğini belirterek, Kırım'ın durumuna ABD veya Rusya'nın değil, sadece Ukrayna halkının karar verebileceğini söyledi.

Uluslararası Libya Konferansı'na katılmak üzere Roma'da bulunan Kerry, düzenlediği basın toplantısında, "Bütün taraflarla bu bölgede istikrarın sağlanması açısından her gün yakın iletişim içindeyiz. Ukraynalılar kendi kararlarını verebilmeliler. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygı duyularak normalleşmenin gerçekleşmesi gerekiyor. İnandığımız en iyi çözüm yolu olan siyasi çözüme ulaşabilmek için önümüzdeki günlerde hızlı adımlar atmamız gerekiyor" dedi.

"Kırım Ukrayna'nın bir parçası ve Kırım, Ukrayna"

Kırım'da 16 Mart'ta yapılması planlanan referandum ile ilgili bir soruya cevap veren Kerry, "Ülkenin, toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Kırım Ukrayna'nın bir parçası ve Kırım, Ukrayna. Ukrayna anayasasına bakıldığında Ukrayna'da yapılacak bir referanduma tüm Ukrayna halkının katılması gerekiyor. Bu açıdan bakılacak olursa, Ukrayna'nın sadece bir bölgesinin kendi kararıyla geleceğine referandumda karar verecek olması, Ukrayna'nın anayasasına aykırı. Buna ABD veya Rusya değil, yalnız Ukrayna halkı karar verebilir" diye konuştu.

Kerry, iki taraf açısından da durmun normalleşmesini ve krizin sona ermesini umduklarına değinerek, "Dün Paris'te Ukrayna'lı temsilcilerle ortaklarımızla görüş alışverişinde bulunduk. Ukraynalılar, müzakerelerin gerçekleşmesini umuyorlar. Ukraynalıların, AB ülkelerinin ve tüm müttefiklerimizin beklentileri çerçevesinde Sayın Lavrov'un ve Sayın Putin'in adımlar atmasını bekliyoruz" ifadesini kullandı.

John Kerry, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Rusya veya herhangi bir ülkenin uluslararası hukuku herhangi bir sonuçla karşılaşmadan hiçe saymasına izin veremeyeceğini ve Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılarak Rusya'ya katılacağı bir referandumun uluslararası hukuka aykırı olacağını ifade ettiği konuşmasını hatırlattı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD: Ukraynalılar Kendi Kararlarını Verebilmeliler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement