Ülkem İçin Projesi"Nin Teması Belirlendi - Son Dakika
Güncel

Ülkem İçin Projesi"Nin Teması Belirlendi

Koç Holding'in 2006 yılında başlattığı Ülkem İçin Projesi'nin 2015 – 2017 yılı teması "Ülkem İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum" olarak belirlendi.

27.06.2015 12:25

Koç Holding'in 2006 yılında başlattığı Ülkem İçin Projesi'nin 2015 – 2017 yılı teması "Ülkem İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum" olarak belirlendi.

Koç Holding'den yapılan açıklamaya göre holding, 2006'da başlattığı Ülkem İçin Projesi'nin 2015 – 2017 yılı temasını "Ülkem İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum" olarak belirlediğini duyurdu.

Proje kapsamında holding, Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAP Vakfı) ile Koç Üniversitesi Kadın Araştırmaları Merkezi (Koç-Kam) ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'yle (UNESCO) işbirliği yapacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, kadının ekonomik ve sosyal hayata katılımını ve güçlendirilmesini Türkiye'nin öncelikli konuları arasında gördüklerini bildirdi.

Projelerinin yeni döneminde insanın bulunduğu her ortamda yapılan ilk ayrım olan cinsiyet ayrımı konusuna değindiklerini aktaran Koç, toplumsal cinsiyet normları ile kültürden kültüre değişen ve farklı boyutlarda hak ve fırsat ihlalleri getirebilen bu ayrımcılığın hem kadına, hem de erkeğe zarar verdiğini, rol paylaşımlarında dengesizlik ortaya çıkarabildiğini gördüklerini dile getirdi.

Yıllardır süregelen çabalara rağmen, kadınlara karşı hak ihlallerinin dünya çapında öncelikli kalkınma sorunlarından biri olmaya devam ettiğine dikkati çeken Koç, bunun sonuçlarını izlemek ve eleştirmek yerine eşitlikçi bir toplum için üstlerine düşeni yapmak üzere harekete geçtiklerinin altını çizdi.

Dünyada açlık sınırında yaşayan 1,4 milyar insanın yüzde 60'ının kadın olduğu bilgisini veren Koç, "Eğitime, iş olanaklarına ve karar alma süreçlerine erişimdeki eşitsizlikleri hepimiz gündelik yaşantımızda birebir görüyoruz. Kadına karşı şiddetin boyutları ise tüm bu sorunların neden çözülemediğinin belki en çarpıcı yanıtı. Kimimiz bu durumu değiştirmek üzere halihazırda emek sarf ediyor, çoğunluk ise üzerine düşen sorumluluktan ne yazık ki habersiz. Bugünden başlayarak her birimiz, kendi etki alanımızda gelecek nesillerin eşit haklara sahip şekilde yetişmesine katkıda bulunabiliriz" ifadelerini kullandı.

"Kadının iş gücüne katılımı ve istihdam oranlarının artması, büyüme oranlarına, ekonomiye ve kalkınmaya ciddi katkı sağlıyor"

Mustafa V. Koç, toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının toplum tarafından kadınlara ve erkeklere bazı sorumluluklar ve görevler yüklediğini bildirdi.

Toplumsal cinsiyet eşitliği için, erkeklerin de kadınların yanında birlikte mücadele etmelerinin gerekliliğinin Birleşmiş Milletler'in planlarına girecek kadar önem kazandığını vurgulayan Koç, BM Kadın Birimi tarafından yürütülen ve kendilerinin de Türkiye'deki yerel ortağı oldukları HeForShe kampanyasının dünyadaki erkekleri toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları için değişimin savunucusu olmaya davet ettiğini anımsattı.

Toplumun, kurumların ve kişilerin daha eşitlikçi, daha adil olmalarının insanların potansiyellerini gerçekleştirme konusunda, sırf cinsiyetleri nedeniyle ayrımcılığa uğramadıkları bir dünyanın kapılarını açabileceğinin altını çizen Koç, şunları kaydetti:

"AB ve OECD gibi uluslararası pek çok kuruluşun raporlarında görüldüğü üzere, kadının iş gücüne katılımı ve istihdam oranlarının artması büyüme oranlarına, ekonomiye ve kalkınmaya ciddi katkı sağlıyor. Biz de Koç Topluluğu olarak 'Ülkem İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyoruz' diyoruz ve bu konuda üzerimize düşeni yapmak için çalışacağız."

Projede hedefler olarak ise şunlar belirlendi:

"Bayilere, çalışanlara ve yöneticilere yönelik seminerlerle toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık oluşturarak, bu alanda duyarlı işyeri ortamını desteklemek için ilk adımı atmak; Koç Topluluğu genelinde kadın çalışanların seviyesini ve oranını yükseltmeye yönelik uygulamalar hayata geçirmek; yaratıcı uygulamalar ve sosyal sorumluluk çalışmaları ile projenin etkisini artırmak; bayiler aracılığıyla yerelde toplumsal cinsiyet eşitliği bilincini yerleştirecek şekilde paydaşların (gençler, kamu çalışanları, işverenler) kapasitelerini geliştirmek."

- 372 gönüllü eğitmen yetiştirildi

Ülkem İçin Projesi, Koç Topluluğu şirketleri, çalışanları ve bayileri arasında sosyal sorumluluk olgusunu yaygınlaştırarak, toplumsal sorunlara karşı daha katılımcı bir tutum geliştirmeyi amaçlayan çatı bir proje konumunda.

Ülkem İçin Projesi kapsamında 2006'dan bu yana bir çok uygulama hayata geçirildi.

Buna göre 2006 - 2007 yılları uygulaması olarak yerel kalkınmaya destek olan 387 proje gerçekleştirildi.

2008 - 2009 yılları uygulaması olarak ağaçlandırma seçildi ve 7 bölgede 7 orman oluşturularak 1 milyon 84 bin fidan dikildi. Buna ek olarak 81 ilde de 18 bin çocuğa çevre eğitimi verildi.

2010 - 2011 yılları uygulaması olarak gönüllü ve düzenli kan bağışçısı kazanım kampanyası ile 104 bin kişi bilinçlendirilirken, 83 bin 579 ünite de kan bağışlandı.

2012-2015 yılları arasında ise engellilik sorununa odaklanıldı. 36 ilde toplam 125 bin 982 kişi Engelli Doğru Yaklaşım eğitimlerine katıldı.

Proje kapsamında 372 gönüllü eğitmen yetiştirildi, 2 bin 433 adet eğitim düzenlendi. 1361 lokasyonda ve 20 okulda fiziki şartların iyileştirilmesinin yanı sıra ürün-hizmet ve sosyal sorumluluk projeleri geliştirildi. İnsan kaynakları prosedürlerinde iyileştirmeler yapılırken, yeni açılacak tesis, bayi ve mağaza prosedürlerine "Engelli Dostu Olma" şartı eklendi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ülkem İçin Projesi'Nin Teması Belirlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement