Uludağ Üniversitesi Savunma Sanayi İçin Araştırmacı Yetiştirecek - Son Dakika
Güncel

Uludağ Üniversitesi Savunma Sanayi İçin Araştırmacı Yetiştirecek

Uludağ Üniversitesi Savunma Sanayi İçin Araştırmacı Yetiştirecek

Uludağ Üniversitesi (UÜ), Savunma Sanayii Müsteşarlığı, ASELSAN, TEI-TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ, HAVELSAN, FİGES, FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. ve ERMAKSAN arasında araştırmacı yetiştirmek amacıyla protokol imzalandı.

15.03.2016 15:58

Uludağ Üniversitesi (UÜ), Savunma Sanayii Müsteşarlığı, ASELSAN, TEI-TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ, HAVELSAN, FİGES, FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. ve ERMAKSAN arasında araştırmacı yetiştirmek amacıyla protokol imzalandı.

Uludağ Üniversitesi, kamu ve sanayi kuruluşları ile gerçekleştirdiği işbirliklerine yenisini daha ekledi. Uludağ Üniversitesi, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, ASELSAN, TEI-TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ, HAVELSAN, FİGES, FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. ve ERMAKSAN arasında 'Savunma Sanayii için Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP) Mutabakat Metni' bu yıl beşincisi düzenlenen, "Bilgilendirme ve AR-Ge Günlerinde imzalandı. Yapılan bu iş birliği ile savunma sanayinin yetişmiş eleman ihtiyacının giderilmesi ve lisansüstü tezlerin seçiminde de sektörün ihtiyaçlarının göz önünde tutulması hedefleniyor. İmza törenine, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Dr. Celal Sami Tügekçi ve firmaların üst düzey temsilcileri katıldı.

İmza töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay, savunma sanayiine araştırmacı yetiştirmeyi hedefleyen bu protokolün ilk kez bu kadar çok kuruluş ile imzalandığını ve bu çoklu işbirliğinin ülkemiz için hayırlı olmasını diledi.

Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi de, SAYP protokolünün en büyük amacının en değerli kaynak olan insan kaynağına odaklanmak olduğunu söyledi. Geçtiğimiz günlerde savunma sanayii ile ilgili 6 milyar dolarlık bir bütçeye imza attıklarını hatırlatan Tüfekçi, ilk adım olarak küçük küçük şirketler kurduklarını ve ileride bu şirketlerin bağımsız girişimciler yaratacağına inandıklarını kaydetti.

ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Suat Bengür ise, kuruluşlarının TSK Vakfı'nın bir mühendislik ve ar-ge şirketi olduğuna işaret ederek, 40 yıl önce silahlı kuvvetlere yönelik kurulmuş olmalarına rağmen savunmada edindikleri tecrübeleri enerji, otomasyon, ulaşım, sağlık ve güvenlik gibi ülkemizin milli olması gereken temel teknolojilerini de geliştirmek için çalışmalara başladıklarını ifade etti. Çiftçi, "5 Ar-Ge merkezi ve bir de Inovasyon/Ar-Ge merkezi kurduk ve buralardaki çalışmaları üniversitelerimizle çok yoğun bir şekilde yürütmek istiyoruz. Bu protokol bu çalışmanın bir başlangıcıdır" dedi.

ERMAKSAN Ar-Ge Koordinatörü Fatih Pıtır, 50 yıllık makine sektöründeki tecrübelerini elektronik, yarı iletken ve yazılım çalışmalarına başladıklarını, ileri teknoloji ürünleri yapmak için yatırımlarını sürdürdüklerini bildirdi.

FİGES Uzman Yapısal Analiz Mühendisi Tolgahan Tabak da, savunma sanayine çalışan ana yükleyicilerle ortak çalışmalar sürdürdüklerini, bugün akademisyen yetiştirme sanayi için araştırmacı yetiştiren bir programın ortağı olmaktan büyük gurur duyduklarını belirtti.

FNSS'den Dr. Caner Taşhan ise Türk Savunma sanayine kara araçları sağladıklarını dile getirerek, SAYP protokolünü üniversite-sanayi işbirliğini desteklediği ve karşılıklı iletişim içinde nitelikli personel altyapısını geliştireceği için çok önemsediklerini söyledi.

HAVELSAN Stratejik Ar-Ge Müdürü Hakan Çiftçi de, ağustos ayında üniversite ile bir protokol yaptıklarını belirterek, bağlantılara önem veren yerel sanayisine sahip çıkan farklı bir üniversite ile karşılaştığını belirtti.

TEİ Programlar Direktörü Cihat Zorlutuna da, 30 yıldır Eskişehir'de uçak motor sanayi üzerine çalıştıklarını, şu anda dünya üzerinde uçan ticari uçakların yarısında TEİ'nin parçası bulunduğunu vurgulayarak "Savunma Sanayii İcra Komitesinde alınan son bir kararla TEİ, özgün helikopter motoru yapan bir şirket olacak. Bugün imzalanan protokolün bu motor geliştirme projesine çok büyük katkıları olacağını düşünüyorum" dedi.

- Bursa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Uludağ Üniversitesi Savunma Sanayi İçin Araştırmacı Yetiştirecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement