Uluslararası 3. Yaş Baharı Kongresi - Son Dakika
Güncel

Uluslararası 3. Yaş Baharı Kongresi

Medikal Turizm Derneği Başkanı İbiş: "Kongrenin özellikle ülkemizdeki yaşlı bakım süreçlerini inşaattan teknolojiye, hizmetten medyaya, işgücünden istihdama kadar birçok alanda tetikleyici rol oynamasını istedik.

15.12.2014 15:19

Medikal Turizm Derneği Başkanı Sinan İbiş, "Kongrenin özellikle ülkemizdeki yaşlı bakım süreçlerini inşaattan teknolojiye, hizmetten medyaya, işgücünden istihdama kadar bir çok alanda tetikleyici rol oynamasını istedik. Amacımız hem kendi yaşlılarımıza hem de dünyanın yaşlılarına bir gelecek hazırlamak" dedi.

Medikal Turizm Derneği tarafından düzenlenen ve yaşlı bakımını bütün yönleriyle ele alan "Uluslararası 3. Yaş Baharı Turizmi ve Dinamikleri Kongresi" Rixos Oteli'nde başladı.

Dernek tarafından, Anadolu Ajansının global iletişim sponsorluğunda Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara ve Hacettepe üniversitelerinin işbirliği ile yapılan kongrenin açılışında, Kongre Koordinatörü ve Medikal Turizm Derneği Başkanı İbiş, konuşmasına programı nedeniyle etkinliğe katılamayan  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajını okuyarak başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajı

Erdoğan mesajında, yaşlıların sosyal zenginlik olmalarının yanında kadim aile yapımızın bekasının teminatları da olduğunu ifade etti.

Deneyimleriyle genç nüfusa ve topluma önderlik eden yaşlılara olan borcun, onlara her alanda en üst düzeyde bir hayat standardı sağlayarak saygıyı ve sevgiyi göstererek ödenebileceğine inandığını ifade eden Erdoğan, mesajında şunları kaydetti:

"Bizim toplumumuzda yaşlılarımız hiçbir zaman ailenin yükü olmamış, tam tersine varlığının, gölgesinin, nefesinin dahi yettiği itibar abideleri, gurur kaynakları konumunda bulunmuşlardır. Düşünce ve davranış olarak, kemale erdikleri için kutup yıldızı gibi insanımıza yol gösteren yaşlılarımız, geçmişimizle geleceğimiz arasındaki en sağlam köprülerdir. Yaşlılarıyla irtibatını kesen, onları küçümseyen, hor gören, değersizleştiren bir toplum tarihiyle, kimliğiyle en önemlisi hikmetiyle irtibatını koparmış, yabancılaşmış demektir. Günümüzde artık şehirleşme ve modern hayat biçimlerine bağlı olarak, ülkemizin kimi yerlerinde yaşlılarımızın aileleriyle olan ilişkilerinin giderek zayıfladığına üzüntüyle şahit oluyoruz. Yaşlılarımızın sadece fiziki ihtiyaçlarının giderilmesi yeterli değildir. Onları hayata bağlayacak aileleri ve toplumla ilişkilerini güçlendirecek, gözlerindeki ışığı, hayat sevinçlerini koruyacak adımlar atılması gerekir."

Erdoğan, yaşlıların, maddileşen dünyanın, bireyselleşmenin kurbanı haline getirilmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Onlara yüksek hayat standardı yanında şefkat, merhamet, dostluk ihtiyaçlarını tatmin edecek ortamlar sağlamalıyız. Unutmayalım, yaşlılarımız bize tarihin, vefanın, kadirşinaslığın, hepsinden önemlisi medeniyetimizin bir emanetidir" değerlendirmesinde bulundu.

Aydınlık bir gelecek için gençlerin donanımına ve çalışkanlığına olduğu kadar yaşlıların da hayır dualarına ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Erdoğan, ayrıca kongrenin yaşlıların sorunlarının çözümüne ve bu doğrultuda yeni perspektiflerin geliştirilmesi konusunda önemli katkılar sağlamasını dilediğini belirti.

-"2015 sağlık turizmi ve yaşlı turizmi yılı olsun"

Medikal Turizm Derneği Başkanı Sinan İbiş, Erdoğan'ın mesajının ardından, yaptığı konuşmada "Uluslararası 3. Yaş Baharı Turizmi ve Dinamikleri Kongresi"yle Türkiye'deki yaşlı bakımına yeni perspektifler getirmeyi amaçladıklarını ifade etti. İbiş, Türkiye'nin özellikle Ortadoğu'da ve bulunduğu coğrafyada dünyanın yaşlı turizmindeki merkezi haline gelmesini sağlamayı hedeflediklerini dile getirdi.

İbiş, "Kongrenin özellikle ülkemizdeki yaşlı bakım süreçlerini inşaattan teknolojiye, hizmetten medyaya, işgücünden istihdama kadar bir çok alanda tetikleyici rol oynamasını istedik. 2015, aslında bizim için bir atılım yılı olacak ve biz şu an bu bahsettiğimiz konularda birçok projeyi partnerlerimizle beraber yürütüyoruz. Amacımız hem kendi yaşlılarımıza hem de dünyanın yaşlılarına bir gelecek hazırlamak" diye konuştu.

Kongrenin gerçekleştirilmesinde katkısı bulunanlara teşekkürlerini sunan İbiş, gelecek yılın, "yaşlı bakımı turizmi ve sağlık turizmi yılı olmasını" arzu ettiklerini söyledi.

-"İhtisaslaşma ve kurumsallaşma gerekiyor"

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de söz konusu kongrenin önemine dikkati çekerek, yaşlıların bugünün mimarları olduğunu ifade etti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca yaşlılarla ilgili yapılan bir araştırmaya da değinen Şahin, "Büyük bir araştırmanın sonunda onlara 'bizden ne yapılmasını istiyorsunuz' diye sorduğumuzda en önemli cevabın aile temelli olduğunu gördük" dedi.

Şehirleri çocuk, kadın, engelli, yaşlı dostu olarak yapılandırmak gerektiğini bildiklerini kaydeden Şahin, sosyal belediyecilikte insanı merkeze aldıklarını ifade etti. Değişen ve gelişen dünya düzeninde yeni sorun alanları olduğunun altını çizen Şahin, aynı zamanda bu riskleri, tehditleri fırsatlara dönüştürebilme imkanı da bulunduğunu söyledi.

Şahin, Türkiye'nin kaynakları bakımından dünyaya sunabilecek büyük imkanlara, cazibe merkezi olabilecek çalışmalar yapacak güce sahip olduğuna işaret ederek, "Alzheimer, demans, zihinsel engelli, yatağa bağlı her bir yaşlı grubunun ihtiyaçları, beklentileri farklı. Tek tip uygulamadan daha çok ihtisaslaşan, kurumsallaşan bir altyapıyı oluşturmamız gerekiyor" diye konuştu.

-Yaşlılığa "altın çağ" yaklaşımı

Kongrenin Onursal Başkanı ve Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ise dünya nüfusunun hızla arttığına işaret ederken, ortalama ömrün de yükseldiğini ifade etti.

2050 yıllarına kadar dünya nüfusunun 5'te birini 65 yaş üzerindekilerin oluşturacağını belirten İbiş, bunun da yaşlı bakımı konusunun ne kadar önemli olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

İbiş, yaşlanma ile beraber bazı fizyolojik, sosyolojik ve  psikolojik sorunların çıkmasının çok normal olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

"O yaşlara geldiğimiz zaman hareket kabiliyetimiz, algımız, girişimcilik anlayışımız, hafızamız etkilenecek bu olumsuz yanları. Sağlık sorunları tedirginliği, belki ölüm korkusu, geleceğe dair kaygılar olsa da o dönemin altın değerleri var. Hoşgörünün, toleransın, bilginin, birikimin, olaylara çok yönlü bakabilmenin, hayıra, iyiliğe yönelik duyguların en üst düzeye çıktığı dönem. Bu yüzden o döneme altın çağ denilebilir."

Günümüzde aktif yaşlanma, yaşlı refahı, sağlıklı yaşlanma gibi kavramlar ön plana çıktığına işaret eden İbiş, yaşlı bakımı konusunda kamudan, üniversitelere, sivil toplum örgütlere büyük sorumluluklar düştüğünü vurguladı.

İbiş, "Herkesin bu konuda girişimci olması, risk alması, yaşlıların kullanabileceği, onların yaşamlarını kolaylaştırabilecek teknolojileri, fikirleri üretmesi gerekiyor" dedi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uluslararası 3. Yaş Baharı Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement