Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, 2 kat daha fazla pilota ihtiyaç olduğunu belirterek, "Bugün 18 bin civarındaki yolcu uçağına, önümüzdeki 20 yılda 27 bin 300 uçak ilave olacak. Bu da toplam 466 bin ilave pilota ihtiyaç doğuracak. Bu, yıllık 23 bin 300 pilotun sisteme kazandırılmasını gerektirir" dedi.
Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) tarafından "1. Dünya Pilotlar Günü" dolayısıyla düzenlenen Uluslararası Pilotlar Çalıştayı, Ataköy Shetaton Otel'de yapıldı.
Yaşamını yitiren pilotlar için saygı duruşu ile başlayan çalıştayın açılışında konuşan TALPA Yönetim Kurulu Başkanı Gürcan Mantı, Türkiye'de her yıl kutlanan 26 Nisan Pilotlar Günü'nün tüm dünyada kutlanması tekliflerinin kabul edildiğini ve ilkinin de bu yıl kutlandığını söyledi.
Mantı, toplantıda ele alınacak konuların yazılı hukuk kuralları olarak belirlenmesinin hedeflendiğini kaydetti.
"400 yolcu uçağı var"
Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, Türk sivil havacılığının 2003'te başlayan yolculuğunun dünya çapında başarılar elde ettiğini belirterek, Türkiye'de 2003'te 160 olan yolcu uçağı sayısının 400'e ulaştığını aktardı.
Ekşi, 2023 hedeflerine göre, uçak ayısının 750'ye, yolcu sayısının da 151 milyondan 350 milyona ulaşacağı dikkate alındığında çalışan sayısının da en az 2 katına çıkacağını belirterek, şöyle devam etti:
"Bugünkünden en az 2 kat daha fazla pilota ihtiyaç var. Dünya geneline bakıldığında, yapılan araştırmalara göre bugün 18 bin civarındaki yolcu uçağına, önümüzdeki 20 yılda 27 bin 300 uçak ilave olacak. Bu da toplam 466 bin ilave pilota ihtiyaç doğuracak. Bu, yıllık 23 bin 300 pilotun sisteme kazandırılmasını gerektirir. Dünyada bu ihtiyaca paralel Türkiye'de de şimdiden başlayan pilot ihtiyacı da devam etmektedir. Önümüzdeki 10 yıl boyunca yıllık 500 pilota ihtiyaç duyulacağı öngörülmetedir."
Ekşi, yerli pilot açığını, sivil havacılıktaki hızlı büyümenin oluşturduğunu ifade ederek, bugün itibarıyla havayollarındaki 5 bin 820 pilotun 947'sinin yabancı ülke vatandaşı olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin 2023 hedeflerine istikrarlı bir şekilde varabilmesi için bu ihtiyacın Türkiye'den sağlanması gerektiğini belirten Ekşi, "Şu anda Türkiye'de 20'si uçak olmak üzere toplam 32 uçuş eğitim organizasyonu faaliyet göstermekte olup, ihtiyacın bu uçuş okullarının kalite ve kapaitesinin artırılarak karşılanabileceği düşünülmektedir" dedi.
"Kazaların sebebi, insan faktörü"
Ekşi, sivil havacılıktaki istikrarın ve istikrarlı büyümenin en büyük faktörünün insan kaynağı olduğunu vurgulayarak, 1960'da 1 milyon uçuşta 40 kaza yaşanırken, bugün dünya genelinde bu oranın 67 kat azaldığını söyledi.
Kazaların asıl sebebinin teknolojiden insan faktörüne kaydığını, yüzde 54'ünün insan faktöründen kaynaklandığı ifade eden Ekşi, kazaların daha da azaltılmasının yolunun insan kaynağının daha donanımlı, yetkin, sistemlerin ve mevzuatın daha insan odaklı olmasından geçtiğini söyledi.
Ekşi, havacılığın çok emniyetli olduğuna dair inanç olduğunu belirterek, 10 bin 400 kişi ile tüm havaalanlarında yaptıkları araştırmada, "Niçin havayolunu kullanıyorsunuz" sorusuna "Güvenilir, hızlı ve ekonomik ulaşım sistemi olduğu için" cevabının verildiğini anlattı.
Bilal Ekşi, "Bu sebeple hızla büyümenin oluşturacağı en büyük riski insan kaynağına yapılacak yatırımla elimine etmek 2023 hedefleri açısından büyük önem taşımaktadır" diye konuştu.
"Her 5 pilottan 3'ü kokpitte yorgunluk ve bitkinlikten ötürü hata yapıyor"
"Uçuş Görev Süreleri ve Pilot Yorgunluğu" konusunda sunum yapan Avrupa Kokpit Birliği (ECA) Hukuksal ve Endüstriyel Danışmanı Ignacio Plaza, güvenlik açısından en vazgeçilmez konunun pilotların eğitimi olduğunu söyledi.
Avrupa'da görev süresiyle ilgili yapılan araştırmayı paylaşan Plaza, sivil havacılıkla ilgili kazaların yüzde 15'inin bitkinlikten kaynaklandığını, 10-12 saaate varan uçuş sürelerinin kaza riskini artırdığını kaydetti.
Plaza, 6 bin pilotla yapılan görüşme sonucunda, pilotların bitkinlik ve tükenmişlikten muzdarip olduğunu ifade ederek, "Bu konunun ciddiye alınması gerekir. Niye bunu anlatmadıklarını sorduğumuzda, yüzde 10'u korktukları, yüzde 40'da bitkinliği önemsemediği, yüzde 30'u da yorgunluktan anlatacak vakti olmadığı için bildirmediğini söyledi" dedi.
Bitkinlikle mücadele ederek kaza risklerinin bertaraf edilebileceğini belirten Plaza, pilotların yüzde 50'sinin bitkinliğin uçuş performansını azalttığını, yünde 50'sinin de farkında olmadan ister istemez uykuya daldıklarını belirtiklerini dile getirdi. Plaza, hatta uyuya kalan pilotun, uyandığında yardımcı pilotun da uyuyakaldığını gördüğünü söylediğini anlattı.
"Her 5 pilottan 3'ü kokpitte yorgunluk ve bitkinlikten ötürü hata yapıyor" diyen Plaza, gece uçuş sürelerinin de önemli olduğunu kaydetti.
Çalıştaya, Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Fatih Sert, Lübnan, Almanya, İspanya, Makedonya ve Sırbistan'daki pilotlarla ilgili derneklerin temsilcileri katıldı. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Uluslararası Pilotlar Çalıştayı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?