Uşak´Ta Formula- G Heyecanı - Son Dakika
Güncel

Uşak´Ta Formula- G Heyecanı

Uşak´Ta Formula- G Heyecanı

Tübitak'ın Alternatif Enerjili Araçların Kullanımını Teşvik Amacıyla 5- 11 Temmuz Tarihleri Arasında İzmir Yarış Pisti'nde Düzenleyeceği Formula- G 2010'a Uşak'tan da Üniversite Öğrencilerince Tasarlanan 'uyek' Adlı Güneş Enerjili Araba Katılacak.

02.07.2010 14:24

TÜBİTAK'ın alternatif enerjili araçların kullanımını teşvik amacıyla 5- 11 Temmuz tarihleri arasında İzmir Yarış Pisti'nde düzenleyeceği Formula- G 2010'a Uşak'tan da üniversite öğrencilerince tasarlanan 'Uyek' adlı güneş enerjili araba katılacak.

Uşak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden Akademik Danışman Yrd. Doç. Dr. Muhsin İder ve takım kaptanı Alparslan Arslanoğlu yönetiminde, projesini öğrenciler Özge Bıyıkbeyoğlu, Esin Gökçe Durdu, Volkan Taşdemir, İlhan İlsiz ve Yağmurhan Kaplan'ın hazırladığı güneş enerjili arabanın yapımı son aşamasına geldi. Yeni Sanayi Bölgesi'ndeki bir atölyede yapımı süren, 20 bin TL'ye mal olacak, saatte 80 km hıza çıkabilecek, 4.15 metre uzunluğunda, 1.60 metre genişliğinde ve 200 kilogram ağırlığındaki güneş enerjisiyle çalışan arabanın TÜBİTAK'ın alternatif enerjili araçların kullanımını teşvik amacıyla 5- 11 Temmuz tarihleri arasında İzmir Yarış Pisti'nde düzenleyeceği Formula- G 2010'ya yetişeceği bildirildi. Uyek adı verilen aracın yapımına yaklaşık 15 gün önce başladıklarını aktaran ustalardan Cenk Kavcı, ''Araç Uluslararası Otomobil Sporları Federasyonu (FIA) Alternatif Enerjili Araçlar klasmanında teknik kurallara uyularak imal ediliyor. Yalnızca pist yarışları için tasarlanan güneş arabasını Uşak'ta ilk defa üretiyoruz. Bir haftalık çalışma sonucu aracın iskeletini oluşturduk. Aracın çalışma sistemi ise şöyle; güneş panellerinden gelen elektrik enerjisi, gerilim sabitleyiciyle aküye geliyor ve oluşan güç arka tekerleğin elektrik motoruna verilerek hareket sağlanıyor. 4.5 beygir gücündeki araç ortalama 60 km, maksimum ise 80 km hız yapabiliyor' dedi.

Uşak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yenilebilir Enerji Kulübü olarak bir ilke imza attıklarını anlatan takım kaptanı Alparslan Arslanoğlu ise yaklaşık 25 üniversitenin katılacağı yarışlarda Uşak Üniversitesi'ni temsil etmekten mutluluk duyduklarını söyledi. Arslanoğlu, ''Proje üzerinde bir yıl çalıştık ve sonuca ulaşmak üzereyiz. Sakarya Üniversitesi ve ODTÜ bu yarışlarda çok iyiler. Çok güzel projeler yaratarak dereceye giriyorlar. Üç yıllık bir üniversite olan Uşak Üniversitesi olarak biz de bu yarışlarda elimizden gelenin fazlasını yaparak Uşak'ın adını duyuracağız. Proje aşamasında sponsor konusunda çok zorlandık ama Tüprag Madencilik, Ticaret ve Sanayi Odası, Uşak Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü ve işadamlarımız katkı sağladı. Bu aracı yaparak bizi yarışa hazırlayan tüm ekibe teşekkür ediyorum' diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Uşak´Ta Formula- G Heyecanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement