Uşak'ta 'İsrail Sazanı' İstilası - Son Dakika
Güncel

Uşak'ta 'İsrail Sazanı' İstilası

Uşak\'ta \'İsrail Sazanı\' İstilası

''İstilacı'' bir tür olarak çok sayıda göleti tehdit eden ''İsrail sazanı'' iddiası Uşak'ı karıştırdı.

21.04.2012 16:26  Güncelleme: 17:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Sportif Olta Balıkçılığı ve Su Hayatını Koruma Derneği (TUSOB) Başkanı İsmail Atalay, Uşak'a içme suyu sağlayan Küçüler Barajı'nının, "İsrail sazanı" olarak adlandırılan ve bulunduğu su kaynağındaki besin organizmalarını ve diğer balık türlerinin larvalarını yiyerek diğer türlere yaşam şansı tanımayan "Carassius gibelio" türü sazan balığının tehdidi altında bulunduğunu iddia etti.

Atalay ve beraberindeki dernek üyeleri, Doğa Koruma ve Milli Parklar Uşak Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerle birlikte kente içme suyu sağlanan Murat Dağı eteklerindeki 12 milyon metreküp su tutma kapasitenine sahip Küçükler Barajı'nda incelemelerde bulundu.

Eriyen kar suları dolayısıyla yüzde 100 doluluk seviyesine ulaşan barajdaki balık çeşitliliği ile ilgili araştırma yapan dernek üyeleri, Türkiye faunasının

(hayvan türleri) bir parçası olmayan, buna karşın "istilacı" bir tür olarak çok sayıda göleti tehdit eden "İsrail sazanı"nın, Küçükler Barajı'na kadar ulaştığını tespit etti.

Atalay, incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, gölde 10 santimetre büyüklüğe erişmiş "İsrail sazanı" türü balık bulunduğunu gözlemlediklerini söyledi.

"İsrail sazanı" olarak adlandırılan "Carassius gibelio" türünün, bulunduğu su kaynağındaki besin organizmalarını tüketerek, diğer balık türlerinin larvalarını yiyerek diğer türlere yaşam şansı tanımaması ve aynı zamanda hızlı üremesi nedeniyle "istilacı" bir tür olarak tanımlandığını belirten Atalay, doğal ekosistemi Uzak Doğu olan bu balığın, son yıllarda Türkiye'deki göl ve göletlerde, insanlar tarafından bilerek ya da bilmeyerek bırakılması sonucu hızlı bir yayılım gösterdiğini söyledi.

"ÖNLEM ALINMAZSA KALİTE DÜŞER"

Atalay, Uşak'a içme suyu sağlayan en büyük tesis olan Küçükler Barajı'nın da

"İsrail sazanı" tehdidiyle karşı karşıya olduğunu iddia ederek, şunları kaydetti:

"Önlem alınmazsa Küçükler Barajı'nda su kalitesi zamanla düşecek, aşırı yosunlanma nedeniyle diğer canlı hayatı tehlikeye girecek. Bu balığa karşı mücadele yapılmalı. Aksi takdirde ilerleyen zamanda çok geç kalınmış olabilir. Ayrıca Küçükler Barajı, Büyük Menderes'e su bırakıyor. Bu istilacı balık türü, barajdan bırakılan suyla Büyük Menderes'e girerek nehirdeki ve bu nehrin ulaştığı yerlerdeki balık türlerinin yok olmasına neden olabilir."

Uşak Belediye Başkanı Ali Erdoğan ise iddialara ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Küçükler Barajı'ndan alınan içme suyunun, kurulan arıtma tesisinde gerekli işlemlerden geçirildikten sonra şehir şebekesine verildiğini belirterek, şu ana kadar baraj suyunda herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığını söyledi.

Baraj suyunun kalitesiyle ilgili sürekli olarak tahlil yapıldığını, baraj havzasının bulunduğu yer ve barajı besleyen su kaynaklarının çok temiz olduğunu ifade eden Erdoğan, "Küçükler Barajı'ndan alınan su çok kaliteli. Uzman arkadaşlar sürekli olarak suyu inceliyor. Ancak ilerleyen dönemde herhangi bir olumsuzluğa rastlanırsa gerekli önlemler alınır" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uşak'ta 'İsrail Sazanı' İstilası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement