Üsküdar Belediyesi, "iz bırakan" kadınları ağırladı - Son Dakika
Güncel

Üsküdar Belediyesi, "iz bırakan" kadınları ağırladı

Üsküdar Belediyesi, "iz bırakan" kadınları ağırladı

Üsküdar Belediyesi, Türkiye ve dünya tarihine "iz bırakan" kadınları, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında düzenlediği "İz Bırakan Kadınlar Zirvesi"nde ağırladı.

06.03.2017 14:38  Güncelleme: 14:40

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fama Betül Sayan'ın karşılama konuşmalarını yaptığı etkinliğin açılış konuşmasını ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan gerçekleştirdi.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'in ev sahipliğinde Adile Sultan Sarayı'nda gerçekleştirilen İz Bırakan Kadınlar Zirvesi'nde Türkiye ve dünya tarihine iz bırakan kadınlar ağırlandı. Karşılama konuşmalarını Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan'ın yaptığı etkinliğin açılış konuşmasını ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan gerçekleştirdi.

Etkinlikte "Demir Kadın, Devrimin Anası" olarak bilinen Yemenli Aktivist Nobel Barış ödülü sahibi Tawakel Karman, Hollanda'nın ilk başörtülü avukatı Famile Fatma Arslan, dünyanın ilgisini Halep'te yaşanan katliama çekmekte büyük rol oynayan Fatma El-Abed ve 15 Temmuz kahramanlarından Gazi Safiye Bayat ve Gazi Ayla Kasarcı gibi pek çok kadın konuşmacı olarak yer aldı. Etkinlik "15 yıldan 15 Temmuz'a İz Bırakan Kadınlar" kısa film gösterimi ile başladı.

Etkinliğe ev sahipliği yapan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen yaptığı karşılama konuşmasında dünyanın farklı ülkelerinden iz bırakan kadınlara uzak yollardan geldikleri için teşekkür ederek, "8 Mart Kadınların özel olduğun anlatmak için bir vesiledir. Kadınlar bir gün değil her gün hatırlanmalıdır. Onlar bir milletin şekillenmesinde faktör değil aktördür. Kadın bir toplumun varlık izahı, geleceğin mimarıdır. Tanımlara sığmayacak kadar kutlu ve kutsaldır." dedi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan da etkinlikte karşılama konuşması yaptı. Sayan, "Ailede, iş hayatında, siyasette, sanatta hep kadının izi var. Burada bugün yaşadığı farklı coğrafyalara değer katan pek çok kadın bulunuyor. Sayın cumhurbaşkanımız ile birlikte yaptığımız çalışmalarla kadına pozitif ayrımcılık getirdik. Mecliste başörtüsü yasağını kardırarak kılık kıyafet ayrımcılığının önüne geçtik. Bizler 21. yy kadın vizyonunun kadının aile hayatıyla ve annelik göreviyle de uyumlu bir şekilde olmasını sağladık." dedi.

Sayan sözlerine şöyle devam etti: "Kadınlar ailede ve toplumda huzurun mimarıdır. 15 Temmuzda meydanlarda koşan kadınlarımız bunu başardı. 15 Nisan ülkemiz için bir dönüm noktasıydı şimdi de ülkemiz için diğer bir dönüm noktası olan 16 Nisan'da daha güçlü bir anayasa ile güvence vaat ediyoruz."

Karşılama konuşmalarından sonra etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Emine Erdoğan, "Geçmişten bugüne hafızalarda iz bırakan nice kadın, bugün bizlerin yolunu aydınlatıyor. Kimisi ilmiyle, kimisi mücadelesiyle, kimisi teslimiyetiyle bize ışık oluyor. İz bırakmak için öncelikle bir yolda yürümek gerekiyor. Yolun zahmetine bakmadan koşmak gerekiyor. Gerek vatan savunmasında, gerek adil bir düzen mücadelesinde büyük emeği olan kadınların yaşam tarzı kısıtlamalarını büyük ölçüde azalttık. Başörtüsü serbestliği getirerek kadınların önündeki kılık kıyafet engelini ortadan kaldırdık. Artık kadınlarımız her alanda eskiye oranla çok daha güçlü temsil ediliyor. Ancak daha yürünecek çok yol, yapılacak çok iş var." dedi

Toplumsal cinsiyet adaletinin her alanda izini sürdüklerini ve oryantalist algılarla mücadele ettiklerini belirten Emine Erdoğan, "Savaşın en büyük mağduru kadınlar ve çocuklardır. Bugün ülkemizde muhafaza etiğimiz 3 milyon Suriyelinin çoğu kadın ve çocuk. Şiddet, tüm dünyada en çok kadınları vuruyor. "Kadına şiddet insanlığa ihanettir" sloganıyla şiddetin önüne geçmek için bir proje yürütüyoruz. Yine erken yaşta evlendirilen çocuklarla ilgili de mücadelemiz devam ediyor." dedi.

Üsküdar Belediyesi'ne teşekkürlerini sunan Emine Erdoğan sözlerini "15 Temmuz darbeler açısından bir milattır. İlk kez milli iradenin kazandığı bir demokrasi zaferidir. 16 Nisan'da yeni bir zafere hazırlanıyoruz. Özgür anayasamız ile daha güçlü olacağız." diye bitirdi.

Açılış konuşmalarından sonra Demir Kadın, Devrimin Anası olarak bilinen Yemenli Aktivist Nobel Barış ödülü sahibi Tawakel Karman bir konuşma yaptı. Sözlerine Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ederek başlayan Karman, "Bir kadın eğer kendi toplumunda 2. sınıf muamelesi görüyorsa o toplumun saygınlığından söz edilemez. Kadın her zaman vatanı kurandır, koruyandır, devrimleri oluşturandır. Bütün devrimlerin, özgürlük mücadelelerinin arkasında kadınlar vardır. Yakında dünya kadınlar gününü kutlayacağız. Erkek hegemonyası haline gelen dünya düzeninde kadınların var olma mücadelesi veriyor. Kadının siyaset içinde var olması çok önemli. Kadınlarımızın siyaset daha fazla dahil olması, inisiyatif alması gerekiyor. Siyasi rollerinin yanında kadınlar ekonomik anlamda da var olmaya, iş kadını olmaya davet ediyorum."dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Üsküdar Belediyesi, 'iz bırakan' kadınları ağırladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement