Uyuşturucu Bağımlısı Kıza, İlaç ve Psikolojik Destek - Son Dakika
Güncel

Uyuşturucu Bağımlısı Kıza, İlaç ve Psikolojik Destek

Uyuşturucu Bağımlısı Kıza, İlaç ve Psikolojik Destek

Konya'da Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezinde tedavi altına alınan 19 yaşındaki Ş.B.ye önce ilaç, ardından psikolojik destek tedavisi uygulanacak.

06.01.2015 13:52  Güncelleme: 14:14

Konya'da Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi'nde (AMATEM) tedavi altına alınan 19 yaşındaki Ş.B.'ye önce ilaç, ardından psikolojik destek tedavisi uygulanacak. Genç kızın tedavisinden sorumlu Psikiyatri Uzmanı Dr. Başak Demirel, "İlk bir hafta da eroin bağımlılığı krizi dediğimiz yoksunluğu atlatabilmemiz lazım. İlk bir hafta psikolojik destekte bulunmuyoruz" dedi.

Altı çocuklu ailenin kızı olan Ş.B., 4 yıl önce lise birinci sınıftayken, iddiaya göre kız arkadaşlarının eroin kullandığını görünce kendisi de merak edip kullanmaya başladı. Birkaç kez kullandıktan sonra uyuşturucu bağımlısı haline gelen Ş.B., eğitimini de yarıda bıraktı, bir dönem konfeksiyon mağazasında tezgahtarlık yaptı. Ailesiyle de sorunları ortaya çıkan Ş.B., 2013 yılında 4 ay süreyle evi terk etti.

Uyuşturucu bağımlılığından kurtulmak için 4.5 ay AMATEM'de tedavi gören Ş.B., bu tedaviden bir süre sonra yeniden eroin kullanmaya başladı. Ş.B., 4 yılda 25 kilo zayıfladığını, saçlarının döküldüğünü, ciğerlerinin tükenmek üzere olduğunu belirterek kendisine tedavi için yardım eli uzatılmasını istedi. Ş.B.'nin tedavi olmak istediğini dile getirdiği haberlerin yayınlanmasının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatı üzerine Konya Valiliği harekete geçti. Genç kız, geçen pazar günü AMATEM'de tedavi altına alındı.

Ş.B.'nin tedavisinden sorumlu Psikiyatri Uzmanı Dr. Başak Demirel, Ş.B.'ye ilk bir hafta ilaç tedavisi uygulanacağını belirtti. Dr. Demirel, şöyle konuştu:

"Genç hastamız bize daha önce başvuran ve ilaç tedavisi uyguladığımız bir hasta. AMATEM polikliniğine gelen hastalarımızın birçoğuna ilaç tedavisiyle başlıyoruz. Bu hastamıza da eroin bağımlılığı için belli ilaçlarımız var. Çünkü ilk bir hafta da eroin bağımlılığı krizi dediğimiz, yoksunluğu atlatabilmemiz lazım. İlk bir hafta psikolojik destek de bulunmuyoruz, çünkü buna yeterince açık değiller. Bir haftadan sonra madde bağımlılığıyla ilgili tedaviler, psiko eğitimler oluyor. Maddeyi bıraktıktan sonra dönüşü engelleyecek süreçleri hastalara öğretebilmemiz lazım. Bu tedavilerimiz 3- 4 hafta sürüyor sonrasında taburcu ediyoruz."

"ÇEVRE DEĞİŞMEDİKCE, YİNE UYUŞTURUCU MADDESİNE DÖNÜYORLAR"

Sadece tedaviyle madde bağımlılığından kurtulmanın mümkün olmadığına dikkat çeken Dr. Başak Demirel, tedavi sürecinin dışında sosyal çevre ve ailenin önemli olduğunu belirtti. Dr. Demirel, şunları söyledi.

"Madde bağımlılığının tedavisinin ömür boyu sürecek denmesinin nedeni, hastalar bir şekilde girdabın içine giriyorlar. Aile hayatları bozuluyor, iş hayatları bozuluyor, etrafında madde almayan kimse olmuyor. Bir şekilde girdabın içine çekiliyorlar. Biz tedaviyle onları bir açıdan destekliyoruz. Ailelerini eğitmedikçe, arkadaş ortamını düzeltmedikçe bu kişilerin çevresinde zaten sorunlu bir çevre var. Bu çevreden alıp çıkarmadıkça bu kişi tekrar maddeye dönme olasılığı yüzde yüz. Çünkü madde kullanılan bir çevre içerisinde. İrade eksikliği deniliyor, ama bu irade eksikliği değil. Madde bağımlılığı beyin rahatsızlığıdır. Bunu tedavi ediyoruz. Ama kişi madde kullanan kimselerle dışarıda karşılaştığı için maalesef tekrardan maddeye dönüşü çok fazla." - Konya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Uyuşturucu Bağımlısı Kıza, İlaç ve Psikolojik Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement