Uyuşturucuyla Mücadelede Diyarbakır Rekor Kırdı - Son Dakika
Güncel

Uyuşturucuyla Mücadelede Diyarbakır Rekor Kırdı

Uyuşturucuyla Mücadelede Diyarbakır Rekor Kırdı

Türkiye'de geçen yıl ele geçirilen 150 ton esrarın 89 tonu Diyarbakır'da düzenlenen operasyonlarda bulundu Diyarbakır'da geçen yıl güvenlik güçlerince düzenlenen 635 operasyonda, 89 ton esrar, 56 milyon kök Hint keneveri ele geçirildi Özellikle kırsal alanda yoğunlaşan operasyonlarda gözaltına alınan 791 kişiden 382'si tutuklandı İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Çetin: "Türkiye'de ele geçirilen esrarın yarısı Diyarbakır'da idi.

08.01.2014 11:20

NURTEN ASLAN - Türkiye'de geçen yıl yürütülen uyuşturucuyla mücadele çalışmalarına tonlarca esrarın ele geçirildiği Diyarbakır damgasını vurdu.

Diyarbakır'da geçen yıl İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince özellikle kırsal alanda yoğunlaştırılan operasyonlarda Türkiye'de ele geçirilen 150 ton esrarın 89 tonu Diyarbakır'da bulundu.

Özellikle kırsal alanda yapılan 635 operasyonda, 89 ton esrar, 56 milyon kök Hint keneviri ele geçirildi.

Uyuşturucu operasyonlarında gözaltına alınan 791 kişiden 382'si tutuklandı.

İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Hakan Cem Çetin, AA muhabirine, 2013 yılının şubeleri açısından çok önemli bir yıl olduğunu, hem ele geçirilen hem de imha edilen uyuşturucu miktarı ile rekor bir yılı geride bıraktıklarını söyledi.

Ele geçirilen uyuşturucu miktarında yüzde 400 artış

Çetin, kırsalda çok büyük operasyonlar gerçekleştirildiğini ifade ederek, en az 400 personelle hava destekli operasyonlar yapıldığını kaydetti.

Uyuşturucuya yönelik 635 operasyon gerçekleştirildiğini, operasyonlarda 40 tonu toz, 89 ton esrar ele geçirildiğine dikkati çeken Çetin, önceki yıl 13 ton esrar ele geçirildiğini, önceki yılla kıyaslandığında geçen yıl ele geçirilen uyuşturucu miktarında yüzde 400'ün üzerinde artış meydana geldiğini belirtti.

Çetin, geçen yıl hem emniyet hem de jandarma tarafından kırsalda uyuşturucuya yönelik çok önemli bir savaş verildiğine işaret ederek, Diyarbakır'da İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğünce yürütülen operasyonlarda esrarın yanı sıra 56 milyon kök Hint keneviri ele geçirildiğini, Hint kenevirlerinin olay yerinde imha edildiğini kaydetti.

"Türkiye'de geçen yıl ele ele geçirilen 150 ton esrarın neredeyse yarısına yakını Diyarbakır'da ele geçirilmiş oldu" diyen Çetin, bunun Diyarbakır için çok ciddi bir rakam olduğunu anlattı.

Çözüm sürecinin uyuşturucu ile mücadelede olumlu bir etkisinin olduğunu, bugüne kadar terör olayları nedeniyle gidilmesinde sıkıntı olan bölgelere çok daha rahat operasyonlar düzenlendiğini belirten Çetin, Diyarbakır'da Lice ilçesi başta olmak üzere terör olaylarının fazla olduğu bölgelerde ekimin  yoğun olduğunu kaydetti.

Çözüm süreci güvenlik güçlerinin elini güçlendirdi

Çözüm süreciyle terör olaylarının minimuma inmiş olmasının ekimle mücadele noktasında güvenlik güçlerinin elini güçlendirdiğini ifade eden Çetin, şöyle devam etti:

"Diyarbakır'ın 13 ilçesinden 5'inde Hint keneviri ekimi var. Başta Lice olmak üzere Hani, Hazro, Kocaköy, Kulp ilçesinde ekim yapılıyor. Diğer ilçelerde ise ekim yok denecek kadar az. Terör olaylarının bu bölgelerde yoğun görülmesi uyuşturucu ekiminin bir anlamda terör kisvesi altında yapılabilmesine imkan tanıyor. Geçen yıl ele geçirilen 89 ton esrar bir rekordur. Bu yıl da aynı kararlılıkla uyuşturucuyla mücadele yılımız olacak. Çıtayı daha da yukarıya çıkaracağız."

Çetin, ekime yönelik tedbirlerin alınması gerektiğini, bu konuda çabalarının bulunduğunu dile getirerek, "Ekilen alanların tespiti konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile KOM Daire Başkanlığının yürüttüğü çalışma kapsamında uydu görüntüleri vasıtasıyla bölgede ne kadar ekim yapıldığına dair net verileri elde etme imkanımız olacak" ifadelerini kullandı.

Yasadışı ekime yönelik cezaların artırılması konusunda Adalet Bakanlığının da bir çalışması bulunduğunu, yasadışı ekime dönük bir yıldan başlayan hapis cezasının söz konusu olduğunu anlatan Çetin, bunun çok yetersiz olduğunu, cezanın 3 yıla çıkarılması için çalışma yapıldığını vurguladı.

Hazine arazilerine ekim yapılıyor

Kenevir ekiminin genellikle hazine arazilerine yapıldığını, bu alanların çoğunlukla kadastroya geçmeyen yerler olduğunu tespit ettiklerini dile getiren Çetin, hazine arazisine ekim yapılmasının uyuşturucunun kime ait olduğunun belirlenmesini önlemeye yönelik olduğunu vurguladı.

Çetin, ele geçirilen esrarın piyasa fiyatının yaklaşık 100 milyon lira olduğunu sözlerine ekledi. - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uyuşturucuyla Mücadelede Diyarbakır Rekor Kırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement