Uzmanlardan Sürücülere "Lastik Değişimini İhmal Etmeyin" Uyarısı - Son Dakika
Güncel

Uzmanlardan Sürücülere "Lastik Değişimini İhmal Etmeyin" Uyarısı

Uzmanlardan Sürücülere "Lastik Değişimini İhmal Etmeyin" Uyarısı

Ticari araçlarda 1 Aralık 2014’te başlayan kış lastiği takma zorunluluğu 1 Nisan itibariyle sona ererken, uzmanlar mevsimine uygun lastik kullanmanın güvenli sürüş, yakıt tasarrufu, performans ve lastik ömrü açısından hayati önemde olduğu uyarısında bulunuyor.

11.04.2016 10:15

Ticari araçlarda 1 Aralık 2014'te başlayan kış lastiği takma zorunluluğu 1 Nisan itibariyle sona ererken, uzmanlar mevsimine uygun lastik kullanmanın güvenli sürüş, yakıt tasarrufu, performans ve lastik ömrü açısından hayati önemde olduğu uyarısında bulunuyor.

Ticari araçlar için 1 Aralık 2014'te başlayan kış lastiği takma zorunluluğu 1 Nisan itibariyle sona ererken, uzmanlar tüm araç sahiplerine lastik değişimini ihmal etmemeleri uyarısında bulunuyor. Mevsimine uygun lastik kullanımının sürüş güvenliği, yakıt tasarrufu, performans ve lastik ömrü açısından hayati önemde olduğu belirtiliyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın halen yürürlükteki yönetmeliğine göre şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçların, 1 Aralık-1 Nisan arasında kış lastiği taşıması zorunlu tutuluyor. Yaz lastiği diye bilinen geleneksel lastikler soğuk havalarda, karlı ve buzlu zeminlerde tutunma kaybına, ani hızlanma ve frenlemelerde kayma, savrulma ve hakimiyet kaybı gibi risklere yol açtığı için bu tarihler arasında aslında bütün araç sahiplerinin kış lastiği takması hayati önem taşıyor. Nisan ayıyla birlikte sıcaklıkların artması üzerine de kış lastiğinden yaz lastiğine geçmek gerekiyor. Kış aylarında yazlık lastik kullanımının yol açtığı risklerin benzeri, sıcak havalarda kışlık lastikle trafiğe çıkma durumunda yaşanıyor. Bu nedenle mevsimine göre lastik kullanımı araç sahiplerine güvenli bir sürüş sağlıyor, ayrıca yakıt, performans ve lastik ömrü konusunda önemli avantajlar sağlıyor.

"GÜVENLİ SÜRÜŞ İÇİN YAZIN YAZLIK, KIŞIN KIŞLIK LASTİK"

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED), Başkent Otomobilciler Derneği (BOD) ve Otonomi Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç yaptığı açıklamada, bir araçta kazaya yol açan unsurların en başında lastiklerin geldiğini belirtti.

Mevsime uygun lastik kullanımının hayati önemde olduğunu ve mevsim dönümlerinde lastik değişiminin ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Erkoç, şunları söyledi:

"Yazın kış lastiği kullanmak fren mesafesini uzatır, kuru zeminde hızlı alınan virajlarda savrulmaya, hatta takla atmaya yol açar, sürüş emniyetini tehdit eder. Mevsime uygun olmayan lastikler kazalara davetiye çıkarır. Bu yüzden mevsime göre lastik kullanımı hayati önemde. Ayrıca yaz mevsiminde kış lastiği hızlı aşınır, çabuk yıpranır. Mevsime uygun olmayan lastik kullanımı, lastiğin ömrünü de kısaltan bir faktördür. Özellikle binek otomobillerde lastik türü, yakıt tüketimini de büyük oranda etkiler. Yaz lastiklerinin dönme direnci kış lastiklerine oranla daha düşüktür. Bu da daha az yakıt ve daha az aşınma, güç ve yakıt tüketiminde artış demektir. Kış lastikleri yapısal özelliklerinden dolayı yaz lastiklerine göre daha fazla ses çıkartır. Bu nedenlerle araç sahiplerinin mutlaka yazlık ve kışlık olmak üzere iki takım lastiği olması, hava sıcaklıkları takip edilerek mevsime göre lastik değişimlerinin zamanında yapılması gerekiyor. Güvenli, konforlu ve ekonomik sürüş için yazın yazlık, kışın kışlık lastik kullanmak şart. Şimdi havalar ısındı, artık yazlık lastikleri takmanın zamanı geldi. Nasıl ki kışa girerken sürücülerimizi kışlık lastik takmaları konusunda uyardıysak, şimdi de o lastikleri yazlıklarla değiştirmeyi ihmal etmemeleri konusunda uyarmayı bir görev biliyoruz. Tüm araç sahiplerine kazasız, güvenli, konforlu ve keyifli sürüşler diliyoruz." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Uzmanlardan Sürücülere 'Lastik Değişimini İhmal Etmeyin' Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement