Vali Karaloğlu, İl Özel İdaresi’nin 2011 Bütçesi İle İlgili Konuştu - Son Dakika
Güncel

Vali Karaloğlu, İl Özel İdaresi’nin 2011 Bütçesi İle İlgili Konuştu

Vali Karaloğlu, İl Özel İdaresi’nin 2011 Bütçesi İle İlgili Konuştu

İl Özel İdare Yasasına Göre Bütçeyi Hazırlama Yetkisi İdarenindir

02.02.2011 20:02  Güncelleme: 20:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van Valisi Münir Karaloğlu, 5302 sayılı İl Özel İdare Yasası'na göre hazırlanan bütçenin stratejik plana uyumlu olması gerektiğini belirterek, İl Genel Meclisi'nin de hazırlanan bütçenin genel rakamları üzerinde değişiklik yapabileceğini söyledi.

Van Sivil Toplum Örgütleri Dayanışma Kurulu Dönem Sözcüsü Kadri Salaz, kurul üyeleriyle birlikte Vali Karaloğlu'nu makamında ziyaret ederek, daha önce tespit ettikleri kentin sorunları, bunların çözümü ve çalışmalarla ilgili bilgi vererek, Karaloğlu'ndan destek istedi. Salaz, Van'ın en önemli sorunlarından birinin Adli Tıp Kurumu olduğunu belirterek, Cumhuriyet Başsavcılığı ile yaptıkları görüşmede Devlet Hastanesi E Blok'ta mutabık kaldıklarını, binanın devri konusunda desteğe ihtiyaç duyduklarını bildirdi.

Çevre yolunun geçtiği bölgede Çevre ve Orman Bakanlığı ile Van Belediyesi arasında sorunun çözümü konusunda Vali Karaloğlu'nun desteğine ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Salaz, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Meslek Yüksek Okulu Turizm Rehberlik Bölümü Başkanının öğrenci azlığı sebebiyle kapatılmasının gündemde olduğunu, bölümün kapatılmaması için destek istedi. Salaz, son olarak Vali Karaloğlu tarafından yasaya uygun olmadığı gerekçesiyle İl Genel Meclisi'ne 3. kez iade edilen ve kamuoyunun en önemli gündem maddesi olan İl Özel İdaresi 2011 yılı bütçesinin bir an önce karşılıklı diyalogla sonuçlandırılması temennisini bildirdi.

Vali Karaloğlu; Van'a Adli Tıp Kurumu'nun kurulması için konunun takipçisi olacağını söyledi. Karaloğlu; çevre yolu için de Çevre ve Orman Bakanlığı bürokratlarının Van Belediyesi İmar Müdürü ile irtibat kurduğunu, belediye tarafından gerekli çalışmanın yapılarak yolun em kısa zamanda yüklenici firma yetkilisine teslim edileceğini kaydetti. YYÜ Turizm ve Rehberlik bölümünün öğrenci yetersizliğinin öne sürülerek, kapatılmasına de tepki gösterdi. Karaloğlu, konuyu üniversite rektörü ile görüşeceğini ve kapatılmasına karşı olduğunu bildirdi.

-"Van'a Hizmet Edecek Bütçe İstiyorum"

Vali Karaloğlu da İl Özel İdare bütçesini 3. kez iadesinin yasalar çerçevesinde yaptığını anımsatarak, tartışmalardan ve kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Vali olarak göreve başladığı 1,5 yıllık görev süresi içinde hiçbir partiye, hiçbir siyasi görüşe ön yargısının olmadığının altını çizen Karaloğlu, şahsının da siyasi polemiklere çekilmesinden duyduğu üzüntüyü, rahatsızlığı dile getirdi.

Tek arzusunun; idareye, işleyebilen bir bütçe verilmesi olduğunu ifade eden Karaloğlu: "Benim burada hizmet etmekten başka bir derdim yok. Bunun için de Van'a hizmet edebileceğim bir bütçe verilsin istiyorum. En pratik çözüm ise; meclis üyesi arkadaşlarımın Van Belediye bütçesini alıp ilgili birimlere verilen oranları vermeleridir. Benim özel kalem bütçeme de 1 lira bırakmasınlar. Bırakırlarsa 'hakkım' olsun." dedi.

-"Bütçe Hazırlama Yetkisi İdarededir"

5302 sayılı İl Özel İdare Yasası'na göre hazırlanan bütçenin stratejik plana uyumlu olması gerektiğini belirten Karaloğlu, sadece genel rakamlar üzerinde değişiklik yapabileceğini hatırlattı. İl Genel Meclisi'nin Kurumu yönetme yetkisinin de olmadığına işaret eden Karaloğlu: "Bu kurumu Vali yönetir, altındaki teşkilat yönetir. Kurumsal olarak il genel meclisi, İl Özel İdaresi'nde sadece karar organıdır. İl Özel İdaresi'ni yöneten Validir. Meclisteki arkadaşlarımızın böyle bir yanılgısı var. Zannediyorlar ki İl Genel Meclisi hem karar alır, hem yönetir.

Kurumlarda meclisler sadece karar alırlar. İnip aşağıdaki müdürlüğü yönetemezler. Bütçeyi uygulayamazlar. Bütçeyi vali olarak 'ben' uygularım. Bütçeyi yapma yetkisi İl Genel Meclisinindir. Ama yapılan bütçeyi uygulayacak olan, idaredir. Eğer bana uygulanabilecek bir bütçe vermezlerse ben o kurumu işletemem. Bizim hepimizin amacı hizmet etmek değil mi? İl Genel Meclisinin de, benim de amacım o. Bizim bu kadar ortak paydamız var iken, neyi paylaşamıyoruz?"

-"Meclis Üyeleri İdare İle Kesinlikle Diyaloga Girmiyor"

İl Özel İdare bütçesini 3. kez iade etmesine karşın meclis üyelerinden hiçbirinin kendisiyle veya idaredeki diğer yetkililerle diyaloga girmemesini de eleştiren Karaloğlu: "Arkadaşların böyle bir yanılgıları daha var. Yaptıkları her işte sanki siyasi mesaj vermek zorundalarmış gibi hissediyorlar kendilerini. Böyle bir zorunlulukları yok. İl Genel Meclisi; kamu hizmeti yapan, siyasi olarak seçilseler de seçildikten sonra kamu hizmeti sunan ve kamu kaynağını harcayan bir kurumdur.

Orda bizim her yaptığımız işte siyasi mesaj verme zorunluluğumuz yok. Bu süre içinde kesinlikle diyaloga girilmedi. İlk bütçe hazırlanırken sadece ilgili kurum müdürlerini dinlediler. Bütçeyi meclis hazırladıktan sonra görme şansımız oldu. Bütçe yasaya uygun hazırlanmadığı için Vali olarak meclise 3 sayfalık gerekçe gönderdim. Ne benimle diyaloga girdiler, ne de mecliste bu gerekçeleri okuttular.

Mecliste iade gerekçelerini okutmadan bütçeyi olduğu gibi geri gönderdiler. İade kararını siyasi bir faaliyet olarak görüyorlar. Böyle bir şey olur mu? Bizim oraya siyasi mesaj verme durumumuz yok. Biz teknik çalışma yapıyoruz. Bütçe yapmak teknik bir iştir. Bunu siyasi mülahazalarla, yok edemezsiniz. Sizin bütçeniz çalışamayacaksa, işleyemeyecekse ne işe yarar?"

-"Yedek Ödenek Bütçe'nin Yüzde 10'u Olması Gerekir"

Yedek ödeneğin bütçelerin olmazsa olmazı olduğunun altını çizen Karaloğlu, yedek ödenek olmadan da bütçenin işleyemeyeceğini bildirdi. Karaloğlu: "Geçen yıl bütçemiz 45 milyon liraydı, 3 milyon 500 bin lira bırakıldı.

Bu yıl bütçemiz 65 milyon lira, yedek bütçe olarak bıraktıkları miktar ise 1 milyon lira. Temmuz ayının ilk haftasında köylerde bir sel felaketi olursa, oraya yapılacak müdahale için ben meclisin yeniden toplanması ve bütçe aktarılması için 1 ay bekleyecek miyim? Böyle bir şey olur mu? Yedek ödenek, bütçenin mutlaka yüzde 10'u olması, yani 6 milyon 500 bin lira olması gerekir."

Hizmetlerin aksamaması için meclisin 2010 yılı bütçesini uyguladığını, 2011 yılına kadar da bu bütçeyi kullanmaya devam edeceğini kaydeden Karaloğlu: "Yoksa ben kafama göre yeni bir bütçe yapmadım. Bunu da tabi ki kent halkı bilmiyor. Öyle zannediyor ki, işler orada durdu, yapılmıyor. İşler tıkır tıkır yürüyor. Benim hiçbir sorunum yok. Geçen yılın bütçesini uyguluyorum. Bu bütçeyi de yine bu meclis hazırladı. 2011 yılının sonuna kadar da bu bütçeyi kullanmaya devam ederim. Benim bu konuda hiçbir sorunum olmaz." şeklinde konuştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Vali Karaloğlu, İl Özel İdaresi’nin 2011 Bütçesi İle İlgili Konuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement