Valiler Buluşması - Son Dakika
Güncel

Valiler Buluşması

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "2016 yılının ilk 8 ayına göre 2017 yılında yakalanan uyuşturucu miktarı yüzde 212, uyuşturcu hap miktarı ise yüzde 195 artmıştır.

11.10.2017 13:28

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "2016 yılının ilk 8 ayına göre 2017 yılında yakalanan uyuşturucu miktarı yüzde 212, uyuşturcu hap miktarı ise yüzde 195 artmıştır." dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gölbaşı Vali Galip Demirel Vilayetler Evi'nde gerçekleştirilen "Valiler Buluşması" programında konuştu.

Bakanlık birimlerinin yaptıkları çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunan Soylu, Doğu ve Güneydoğu'da kayyum atanan belediyelerin halka hizmet üretmeye başladığını, önceki belediye yönetimlerinin esnafa yaptıkları 600 milyon liralık borcun ödendiğini anlattı.

Uyuşturucu ile mücadelenin, terörle mücadelenin en önemli ayaklarından biri olduğuna dikkati çeken Soylu, şöyle devam etti:

"Bu noktada mücadelemizi bir üst seviyeye taşıdık ve uyuşturucuyla mücadeleyi terörle mücadele ile aynı seviyede değerlendirdiğimiz yepyeni bir anlayış ortaya koyduk. İçişleri Bakanlığının bütün birimlerinin, zabıtalar da dahil, bu işle ilgili görev ve sorumluluğu vardır. Denizde ve karada, tarladan torbaya kadar bu illeti takip etmek zorundayız. Gösterdiğimiz bu kararlılık neticesinde son bir yıl içinde yaptığımız operasyonlarda yasa dışı kenevir ekiminin 3 kat azaldığı gözlemlenmiştir. Lice'den Faraşin'e kadar bütün alanlara operasyonlar düzenlendi. Geçen yıl yapılan operasyonlarla birlikte süreklilik ortaya konuldu. Kenevir ekilen arazilerde bu sene buğday ekildiğini rahat bir şekilde müşahade ettiğimizi sizlerle paylaşabilirim. Bu operasyonlar neticesinde 2016 yılının ilk 8 ayına göre 2017 yılında yakalanan uyuşturucu miktarı yüzde 212, uyuşturcu hap miktarı ise yüzde 195 artmıştır. 1 Eylül 2016 - 25 Eylül 2017 tarihleri arasında uyuşturucu ile mücadele kapsamında 91 bin 812 operasyon icra edilmiş, 212 ton esrar, 9,7 ton eroin, 756 kilogram kokain, 553 kilogram bonzai, 25 milyon adet uyuşturucu hap, 22 milyon adet de kenevir ele geçirilmiştir."

Bakan Soylu, uyuşturucu meselesinin karşı karşıya kalınan saldırıların en önemlilerinden bir tanesi olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin uyuşturucuda sadece transit değil, hedef ülke konumunda olduğuna da işaret etti.

- Diğer bakanlıklarla işbirliği

Çalışma ve Sosyal Güvenlik ve Milli Eğitim Bakanı ile dün imzaladıkları protokol doğrultusunda sertifikası olan güvenlik görevlilerinin artık okullarda çalıştırılabileceğini hatırlatan Soylu, yaklaşık 760 öncelikli ile yerel kaynaklarla yapılacak binin üzerindeki ikinci öncelikli okullara güvenlik kameraları yerleştirileceğini bildirdi.

Soylu, okullarda koordinatörlerin görev yapacağını hatırlatarak, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile yeni servis yönetmeliği hazırlığı içerisinde olduklarına değindi.

- Siber suçlarla mücadele

Kamu verimliliğini en fazla etkileyen meselenin denetimsizlik olduğunu beliren Soylu, gelecekteki kolluk kuvvetinin bilişim teknolojileri alanında olacağını ifade etti.

Bakan Soylu, şu görüşlere yer verdi:

"Adalet Bakanlığı ile bir işbirliği yaptık. Şu anda bize FETÖ'nün teslim ettiği değil. Çünkü onlar bu ülkeyi kabiliyetsiz bir hale getirebilmek için devletin bütün kurumlarının içini boşalttı. Hepsini hareketsiz hale getirmeye çalıştılar. Devletin içini boşaltarak bu büyük medeniyetin en önemli gücünü başkalarına esir haline getirmeye çalıştırlar. İstihbaratı kendi içerisinde niteliksiz, dışarı nitelikli bir hale getiren alternatif bir istihbarat birimi oluşturmaya çalıştılar. Aynısını siberde yaptılar. Çünkü iş ortakları, uluslararası ortaklarının talimatı oydu. Devlet bilmemeliydi, devletin namuslu adamları onları takip etmemeliydi. Benim mutlu olduğum, gurur duyduğum hadiselerden bir tanesi Siber Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığımızın şu anda gelmiş olduğu seviyedir. Yeterli değil, ama muhteşem bir seviyededir. 3-5 ay sonra tam Türkiye Cumhuriyeti devletine yakışır bir hal içerisinde olacaktır. Biz ilk geldiğimizde Adalet Bakanlığı bize dedi ki 'FETÖ ile mücadelede 400 bin telefon, bilgisayar gibi teknik cihazlar var. Bunları sökün, biz bu işi çözeceğiz.' Şu anda bir milyon 200 bini aştı."

Hizmetlerde teknolojiyi kullandıklarında zamandan ve paradan tasarruf etiklerini anlatan Soylu, MERNİS, kimlik paylaşım, MOBESE, EDS, JEMUS, SGRS sistemleri örnek verdi.

Soylu, Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi (GAMER) sayesinde her türlü toplumsal olayda anlık izleme ve koordinasyon sağlanabildiğine, gerek MOBESE gerekse polislerin yaka kameralarına dahi erişilebildiğine, acil durumlarda, toplumsal olaylarda hızlı müdahale ve karar alınabildiğine dikkati çekti.

GAMER'e ait alt yapı sistemlerini hazırlayan İçişleri Bakanlığı uzmanlarının, kendisinin "canlı devlet mekanizması" olarak adlandırdığı yeni bir sistem üzerinde çalıştıklarına işaret eden Soylu, şunları ifade etti:

"Sadece bakanlık birimleriyle değil, birtakım kamu kurum ve kuruluşundan bu sisteme bilgi akışı sağlanacaktır. Bu yapı, ana merkezi bakanlığımızda olmak üzere her il valiliği bünyesindeki il birimlerinden oluşacaktır. Çalışmalar bazı illerimizde tamamlanmış, bazı illerimizde ise devam etmektedir. Yani Türkiye çapında iç güvenlikle alakalı 81 kriz izleme merkezi ve bunların bağlı olduğu tek bir ana merkez oluşturulacaktır. Önemli bir yatırımdır. Önemli bir karar alma ve koordinasyon mekanizmasıdır. İçişleri Bakanlığının teknoloji kullanımı noktasındaki yeni anlayışının da bir yansımasıdır."

İçişleri Bakanlığına ait bütün internet sitelerinin İSAY-1 ve İSAY-2 sistemleri ile aynı görünüme kavuşturulacağını belirten Soylu, halen 24 ilde hizmet vermekte olan 112 acil çağrı merkezlerimizin sayısının 2018 sonu itibarıyla tüm illerde faaliyete geçirilmesinin hedeflendiğini ve proje için şu ana kadar harcanan paranın 489 milyon 843 bin lira olduğunu söyledi.

- "Güçlenmek, modernleşmek ve doğrudan iletişim"

Soylu, kurum içi çalışmaların daha etkin şekilde takip edebilmesi, merkez ve taşra birimlerinde vatandaşlar arasındaki iletişimi geliştirmek için İzleme ve Değerlendirme Sistemi (İZDES) projesinin de hayata geçirildiğini bildirdi. Soylu, vatandaşla doğrudan temas konusunda "Açık Kapı" projesinin hazırlandığını ve bunun 10 ilde uygulanmaya başlandığını söyledi.

Gelecek sürecin şifresinin, "güçlenmek, modernleşmek ve doğrudan iletişim" olduğuna vurgu yapan Soylu, 5 Kasım 2016'dan 31 Ağustos 2017 tarihine kadar 81 ilde vali ve kaymakamlar tarafından 13 bin 13 ziyaret ve toplantı gerçekleştirildiğini kaydetti.

Soylu'nun konuşmasının ardından program basına kapalı olarak devam etti.

Toplantıda İçişleri Bakanlığının merkez ve bağlı kuruluşlarının görev alanları, güvenlik ve asayiş, trafik, uyuşturucu ile mücadele, vatandaş buluşmaları, yayla ve meralar, 112 acil çağrı merkezleri, pasaport ve sürücü belgeleri ile güvenli okul başta olmak üzere çeşitli konular görü?ülecek.

Ayrıca İçişleri Bakanlığınca yürütülen "Biz Anadoluyuz", "Açık Kapı", "İzleme ve Değerlendirme Sistemi (İZDES)", "e-Devlet Uygulamaları Hizmet Envanteri Yönetim Sistemi ve Süreçlerin Sadeleştirilmesi" projelerinin de aralarında olduğu çeşitli projeler masaya yatırılacak.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Valiler Buluşması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement