Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Akgiray, ekonomik sistemlerin doğru kişilerle iyi işleyebileceğini belirterek, "Sistemin değil. Sistemin içindeki insanların iyi olması önemli. Bu sayede sistem daha iyi işler. Bizim en önemli değerlerimizden olan dürüstlük de para kazanmanın başlıca kurallarındandır" dedi.
İhlas Vakfı Kariyer Akademisi'nin organize ettiği "Para mı? Değer mi? İş Hayatında Etik Değerler" konulu konferans Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Akgiray ve Daily Sabah yazarı Taha Meli Arvas'ın katılımıyla düzenlendi. Kariyer Akademisi'nin tüm yıl içine yaydığı İstanbul Konferansları kapsamında düzenlenen program İhlas Koleji Bahçelievler Kampüsü Konferans Salonu'nda yapıldı. Konferansa İhlas Vakfı'nın İstanbul'da bulunan yurtlarından öğrenciler katılırken aynı zamanda yapılan canlı yayın ile seminer İhlas Vakfı'nın Türkiye genelindeki yurtlarında da takip edildi.
Akgiray ve Arvas'ın tanıtılmasıyla başlayan konferansın ana konusu olan "Para mı Değer mi" hakkında hazırlanan ve öğrencilerin görüşlerinin alındığı video katılımcılara izlettirildi.
"BU SALONDAKİ HERKES ZENGİN OLMAYACAK"
İlk söz alan isim olan Prof. Dr. Akgiray, çağımızda herkesin çok para kazanmak gibi bir düşüncesi olduğunu ancak banka hesabında duran çok paranın hiçbir işe yaramayacağını söyledi. Banka hesabında ya da yastık altında duran parayı "ölü" olarak niteleyen Akgiray, "Banka hesabınızda 100 milyar dolarınız olsa ne olur. Siz onu kullanamadıktan sonra bir faydası yoktur. Ancak iyi amaçlar için kullanırsanız bir değer kazanır. Ama şunu da unutmayalım parasızda olmaz. Para da kazanmak zorundasınız" dedi.
Meli Arvas da önceliğin para olduğunu ama para kazanırken de kişinin kendi değerlerinden vazgeçmemesi gerektiğini söyledi.
Para ile ne yapılır sorunun çok gündemde olan bir soru olduğunu ifade eden Akgiray, "Şurası bir gerçek ki burada bulunan herkes zengin olmayacak. Belki bir kaçınız zengin olabilirsiniz. Ama helal para kazanan insanların yanında çalışmakta sizi o zenginliğe ortak eder. Nasıl ki ilim sahibi insanlarla beraber olmak bizleri de ilme götürür. Bunu da böyle algılamalıyız" ifadelerini kullandı.
Yurt dışında üniversitelerde kurumsal yönetim adı altında insani değerlerin anlatıldığı dersler verildiğini söyleyen Akgiray, "Şimdi bakıyoruz adam yurt dışında bir üniversitede adam gibi adam olmak üzerine tüm yıl ders veriyor. Bu sizde var olan bir değer. Batılı ise bunu ders olarak veriyor" dedi.
"SİSTEMİN İÇİNDEKİ İNSANLARIN İYİ OLMASI ÖNEMLİ"
"Sistemin değil. Sistemin içindeki insanların iyi olması önemli. Bu sayede sistem daha iyi işler. Bizim en önemli değerlerimizden olan dürüstlük de para kazanmanın başlıca kurallarındandır. Tutamayacağın sözü verme, dürüst ol. Herkes böyle olursa sistemimiz başarılı olur" diyen Akgiray, batılı toplulukların artık sistem için iyi insan yetiştirme safhasına geçtiklerini ifade etti.
"NE KADAR ÇOK İYİLİK YAPARSAN O KADAR MUTLU OLURSUN"
Türkiye'nin gelişimi için bilimde ve bilgide en iyi olması gerektiğini belirten Akgiray, günümüzde küreselleşme ile bilgiye çok hızlı ulaşılabildiğini söyledi. Yaşadığı bir olayı dinleyicilere aktaran Akgiray, "Oto yan sanayide çalışan orta ölçekli bir firma Brezilya'ya mal satıyor. Sahibi olan amcaya sordum. Brezilya nerede diye. Amca dedi ki ben bilmem içerideki çocuklar ilgileniyor. Yani dünya bu kadar küçüldü artık. Brezilya'daki bir bankanın sıkıntı yaşaması bile Türkiye'deki ekonomiyi etkiler hale geldi. Bunu iyi analiz etmeliyiz" dedi.
Öğrencilere bol bol iyilik yapmalarını tavsiye eden Akgiray, "Manevi boşlukta olan insanlar rahat değildirler. Birisine, birilerine iyilik yapın. Ne kadar çok iyilik yaparsanız o kadar mutlu olursunuz" şeklinde konuştu.
"DAHA TÜM TEŞEBBÜSLERİ BAŞARI OLAN BİR İŞADAMI TANIMADIM"
Konferansın sonunda Akgiray ve Arvas öğrencilerden gelen soruları yanıtladılar. Gelen bir soruyu yanıtlayan Arvas, 16 yaşında ilk ticari girişimini yaptığını ama bunun başarısızlıkla sona erdiğini söyleyerek, "Daha 16 yaşında Amerika'da böyle bir teşebbüs yaptım. Ama sonu başarısızlıkla bitti. Unutmayın ki bir işadamının her teşebbüsü başarılı değildir. Özellikle ilk teşebbüsünde başarılı olan bir işadamı tanımadım. 10 ya da 15'inci teşebbüsten sonra başarı gelir. Bu yüzden denemekten vazgeçmeyin" dedi.
Soruları yanıtlayan Akgiray da Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için katma değeri yüksek çalışmalar yapmaya başlaması gerektiğini ve yurt dışına açılması gerektiğini ifade etti.
İstanbul'un finans merkezi olması yolunda projeler olduğunu da dile getiren Akgiray, "İstanbul'un finans merkezi olabilmesi için bu işin en iyilerinin İstanbul'da olması gerekiyor. Yani dünyanın dört bir yanındaki insanlar diyecekler ki "Bu işin iyileri İstanbul'da. İstanbul'a gitmeliyiz. İşte o zaman güçlü bir finans merkezine sahip oluruz" dedi.
Konferansın sonunda Prof. Dr. Vedat Akgiray'a ve Taha Meli Arvas'a İhlas Vakfı Mütevelli Heyet Başkan Yardımcısı Tahsin Ekinci ve İhlas Vakfı Mali Müşaviri Sait Yolaçan tarafından hediye takdim edildi.
Diğer yandan, İhlas Vakfı Yozgat Bozok Öğrenci Yurdunda kalan öğrenciler, İhlas Vakfı tarafından her ay düzenlenen konferansların kedileri için büyük fayda sağladığını belirterek, konferansı düzenleyen ve konferansa katılan konuklara teşekkür etti. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Vedat Akgiray: 'Sistemin Değil, Sistemin İçindeki İnsanların İyi Olması Önemli' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?