– Yapı Kredi Yayınları, "Mavi Gezi", "Soframda Bir Melek" ve "Jameson Jameson'ı Anlatıyor" adlarında üç kitap birden çıkardı.
Mavi Gezi
Orhan Duru, Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan Mavi Gezi kitabını, bu kez
Piri Reis'in Kitab-ı Bahriye'sinden esinlenerek zenginleştiriyor.
Piri Reis'in izinde giden bu rehber kitap Küçük Asya'yı kıyı kıyı, kent kent, karadan ve denizden dolaşıyor. Duru'nun özgün anlatım biçiminde, çağdaş bir
Evliya Çelebi'yle bir usta denizcinin seyir defteri birbirine ekleniyor. Homeros'tan İbni Battuta'ya, birçok batılı gezgine uzanan alıntılar, antik çağlardan bugüne birçok öyküye ekleniyor. Medeniyetler tarihi devam ettikçe, yeniden yazılacak, tekrar tekrar okunacak bir eser Mavi Gezi.
Büyük denizcinin deyimiyle "böyle biline vesselam."
Mavi Gezi, Orhan Duru, 177 Sayfa, 15 TL,
Soframda Bir Melek
Yanlış teşhis sonucu şizofreni tedavisi için yıllarca akıl hastanesinde tutulan
Janet Frame, gençlik dönemini karanlık deneyimlerle geçirdi. Öykü kitabının ödül kazanması sayesinde dönüşü olmayacak bir operasyondan ve ömür boyu tecritten kurtulan Frame, ileride
Yeni Zelanda'nın en önemli yazarı olacaktı. Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan Soframda Bir Melek'te pek çok vesileyle tekrarladığı gibi "yazmak onu kurtarmıştı."
Soframda Bir Melek, Janet Frame'in üç ciltlik otobiyografisini bir araya getiriyor:
Çocukluk ve ilkgençlik yıllarını anlattığı "Şimdiki-Zaman-Ülkesine", üniversite yıllarını, ardından yaşadığı olumsuz hastane deneyimini ve yazarlığa adım atışını ele aldığı "Soframda Bir Melek" ve Avrupa'da geçirdiği yedi yılı özetlediği "Şehrin Yansımasından Gelen Elçi".
Frame kendi gerçekliğini keşfettiği yolculuğunda Yeni Zelanda'dan
Londra'ya ve Avrupa'nın pek çok farklı köşesine gidip sonra yeniden evine dönüşünü anlatırken, yazarlığa adım atışının yanı sıra bir kadın olarak tüm zorluklara rağmen ayakta kalışını da benzersiz bir samimiyetle aktarıyor.
Soframda Bir Melek, Yazar: Janet Frame, Çeviren: Ayça Çınaroğlu, Sayfa: 560, Fiyat: 29 TL
Jameson Jameson'ı Anlatıyor
Kültürel Marksizm Üzerine Söyleşiler
Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan Jameson Jameson'ı Anlatıyor kitabı, günümüzün en etkili Marksist kültür teorisyenlerinden
Fredric Jameson ile 1982-2005 yılları arasında yapılmış dokuz söyleşiden oluşuyor.
Kitap düşünürün, görsel sanatlar, psikanaliz, mimari gibi çağdaş kültür konusundaki olağanüstü birikiminin yanı sıra ABD,
Kore, Çin,
İsveç,
Mısır gibi çok farklı coğrafya¬lardan önemli akademisyenlerin soruları ve katkılarıyla oluştu. Tam da bundan ötürü Jameson'ın temel tezlerinin ve kavramlarının değişik kültürel ve politik bağlamlarda nasıl alımlandığı ve yorumlandığı konusunda da okura fikir veriyor.
Jameson Jameson'ı Anlatıyor, Jameson'ın düşüncesiyle yeni tanışanlar için olduğu kadar bu konuda derinleşmek isteyenler için de benzersiz bir kaynak.
Fredric Jameson Duke University'de Karşılaştırmalı
Edebiyat Profesörü ve Duke Center for Critical Theory adlı kuruma bağlı Edebiyat Yüksek Lisans programının başkanıdır. Jameson'ın, marksizm, yazın kuramı, post-yapısalcılık ve postmodernizm üzerine çok sayıda çalışması bulunmaktadır. Eserleri arasında, Marxism and Form, The Prison-House of Language, The Political Unconscious, The Ideologies of Theory: Essays 1971-1986, Fables of Aggression ve Late Marxism: Adorno, or, the Persistence of the Dialectic sayılabilir.
Jameson Jameson'ı Anlatıyor- Kültürel Marksizm Üzerine Söyleşiler
Yayına Hazırlayan:
Ian Buchanan, Çeviren: Şeyda Öztürk, Sayfa: 316, Fiyat: 26 TL
- İstanbul
Sizin düşünceleriniz neler ?