Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, Bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesinin gerekli olduğuna inandığını ifade ederek, Bölge Adliye Mahkemeleri'nin faaliyete geçmesinin 2-3 yıl daha ertelenmesi gerektiği kanaatinde olduğunu kaydetti Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, Bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesinin gerekli olduğuna inandığını ifade ederek, Bölge Adliye Mahkemeleri'nin faaliyete geçmesinin 2-3 yıl daha ertelenmesi gerektiği kanaatinde olduğunu söyledi.
Yargıtay Konferans Salonu'nda düzenlenen "Yüksek Mahkemeler ve İstinaf Mahkemeleri Arasındaki İlişki Konferansı"nın açılış konuşmasını Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak yaptı. Kaynak, Türkiye'de İstinaf Mahkemelerinin 1879'ta Tanzimat Döneminde kurulduğunu ancak ihtiyacı karşılayacak kadar sistemli şekilde yayılmaması ve yetişmiş hakim azlığı nedeniyle bu mahkemelerden beklenilen yararın elde edilemediğini kaydetti. Cumhuriyetin kuruluşundan sonra 1924 yılında Şeriat Mahkemeleri ile birlikte İstinaf Mahkemeleri'nin de kaldırıldığını belirten Kaynak, o tarihten bu güne kadar değişik yıllarda İstinaf Mahkemeleri'nin tekrar kurulmasına yönelik tasarıların hazırlandığını ancak bunların yasalaşamadığını anımsattı. İstinaf mahkemelerinin 2004 yılında çıkarılan Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş Görev ve Yetkileri Hakkındaki Kanun ile yeniden Türkiye'nin gündemine girdiğini, bu kanunun 1 Haziran 2005'te yürürlüğe girdiğini ve yürürlükten tarihinden itibaren en geç 2 yıl içinde kurulması gerektiğini hatırlattı. Bu kanunun gereği olarak Adalet Bakanlığınca 15 ilde Bölge Adliye Mahkemeleri'nin (İstinaf Mahkemeleri) kurduğunu ancak bu mahkemelerin faaliyete geçişinin çeşitli nedenlerle bugüne kadar ertelendiğini ifade etti.
-"MAHKEMELER ÖLÜ DOĞAR"-
Kaynak, Bölge Adliye Mahkemeleri'nin faaliyete geçmesinin gerekli olduğunu ancak şu aşamada faaliyete geçtiğinde Yargıtay'da derdest durumda olan dosyaların bu mahkemelere devrinin gerekeceğini vurguladı. Yargıtay'da incelenmek üzere bekleyen dosyaların bir anda yeni kurulmuş daha hiç tecrübesi bulunmayan Bölge Adliye Mahkemeleri'ne devredilmesinin bu mahkemelerin "ölü" doğmasına neden olacağını belirten Yargıtay Başkanı, "Bu kadar çok miktarda dosya ile işe başlayıp birde olay muhakemesi yapılması dava süreçlerinin çok daha fazla uzamasına sebep olacaktır" dedi. Yargıtay'ın daire ve üye yasının artırıldığını hatırlatan Kaynak bu kapasite artırımı ile Yargıtay'da biriken dosyaların 2-3 yıl içinde bitirilmesinin beklendiğinin anlattı. Kaynak, geçtiğimiz 6 aylık çalışmalar neticesinde elde edilen sonuçların bu hedefin gerçekleşeceğini gösterdiğini ifade ederek, "Bu sebeple Bölge Adliye Mahkemelerinin faaliyete geçmesi 2-3 yıl daha ertelenmesi kanaatindeyim" dedi. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Yargıtay Başkan Kaynak: 'Bölge Adliye Mahkemeleri'nin Faaliyete Geçmesi 2 - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?