Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, dairelerin iş durumuna ilişkin değişikliği içeren karar tasarısını tamamladı. Tasarı yarın Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nun onayına sunulacak. Tasarıda Kasım ayında hayata geçirilmesi planlanan İstinaf Mahkemeleri kuruluncaya kadar mevcut yapının korunmasına karar verildi. İstinaf Mahkemeleri ile dairelerin iş yükünü değerlendirecek olan Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, yapılması planlanan değişiklikler için de komisyon kurulması kararı aldı. Yarın toplanacak Genel Kurul'da tasarı üzerinde değişiklik yapılabilecek.
Yargıtay, yapısını değiştiren düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle 12 asıl, 8 yedek üyeden oluşan Birinci Başkanlık Kurulu'nu yeniden seçti. Kurul, seçimlerin tamamlanmasının ardından ilk toplantısını hafta başında gerçekleştirdi. İlk toplantısında, dairelerin iş durumunu dikkate alarak ceza ve hukuk dairelerinin sayısı ile bu daireler arasındaki iş bölümüne ilişkin karar tasarısını değerlendiren Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, tasarı hakkında Yargıtay Başkanlar Kurulu'na görüş sormaya karar verdi. Bugün ikinci toplantısını gerçekleştiren Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, ANKA'nın edindiği bilgiye göre, dairelerin iş bölümüne ilişkin değişikliği içeren karar tasarısını tamamladı.
-DEĞİŞİKLİKLER İÇİN İSTİNAF MAHKEMELERİ BEKLENECEK-
Edinilen bilgiye göre, Birinci Başkanlık Kurulu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın "Kasım ayı içinde İstinaf Mahkemeleri'nin kurulacağı" yönündeki açıklamasını ele aldı. Kurul, bu mahkemelerin kurulmasının ardından bazı dairelerdeki dosya akışının azalacağını gözeterek, buna göre de yeni bir iş bölümü yapmanın zaten zorunlu hale geleceği değerlendirmesinde bulundu. Kurul'un, dairelerin iş durumuna ilişkin değişikliği içeren karar tasarısını, yasanın öngördüğü 10 gün içinde tamamlanarak Yargıtay Büyük Genel Kurulunun onayına sunulmasının zor olacağına karar verdiği belirtildi. İstinaf Mahkemelerinin kurulması sonrasında dairelerin iş yükünü değerlendirecek olan Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, iş bölümü değişiklikleri için de komisyon kurulması kararı aldı. Tasarı da bazı hukuk dairelerinin ceza dönüştürülmesine de karar verildi ancak sayı henüz belirlenmedi. Tasarı yarın Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nun onayına sunulacak. Yarın toplanacak Genel Kurul'da tasarı üzerinde değişiklik yapılabilecek.
Son Dakika › Güncel › Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu İş Bölümü Tasarısını Hazırladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.