Yargıtay'ın Uçak Kazası Kararına Tepki - Son Dakika
Güncel

Yargıtay'ın Uçak Kazası Kararına Tepki

Yargıtay\'ın Uçak Kazası Kararına Tepki

Isparta'da 2007'de 57 kişinin yaşamını yitirdiği uçak kazasına ilişkin davada Yargıtay 12'nci Ceza Dairesi'nin sanıklara verilen cezayı kısmen onamasına, cezayı az bulan ölenlerin yakınları tepki gösterdi.

11.03.2016 18:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Isparta'da 2007'de 57 kişinin yaşamını yitirdiği uçak kazasına ilişkin davada Yargıtay 12'nci Ceza Dairesi'nin sanıklara verilen cezayı kısmen onamasına, cezayı az bulan ölenlerin yakınları tepki gösterdi.

İstanbul'dan Isparta'ya gelen Atlasjet Havacılık AŞ yolcularını taşıyan World Focus Hava Taşımacılığı AŞ'ye ait yolcu uçağı, 30 Kasım 2007'de Isparta'nın Keçiborlu İlçesi yakınlarındaki Türbetepe mevkiinde düştü. Kazada, 7'si mürettebat 57 kişi yaşamını yitirdi. Kazayla ilgili şirkete karşı Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Tutuksuz 20 sanığın yargılandığı davanın 6 Ocak 2015 tarihinde görülen 29'uncu duruşmasında mahkeme kararını verdi. 20 sanıktan 12'sinin beraatına karar verilirken, 8 sanığa ise 1 yıl 8 ay ile 11 yıl 8 ay arasında hapis cezaları verildi.

YARGITAY KARARI

57 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasına ilişkin davanın temyiz incelemesini tamamlayan Yargıtay 12'nci Ceza Dairesi, Atlasjet tarafından uçağın kiralandığı World Focus Hava Taşımacılık AŞ ortağı Yavuz Çizmeci, Genel Müdürü Aydın Kızıltan ve Teknik Müdürü İsmail Taşdelen'in 11 yıl 8'er ay, Bakım Müdürü Fikri Zafer Dinçer'in 5 yıl 10 ay hapis cezasının onanmasına karar verdi. Dönemin Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ve Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı'nın 'görevi kötüye kullanma' suçundan aldıkları 1'er yıl 8'er aylık cezaları da onandı.

Sanık pilot Vedat Örs'e 'yalan tanıklık' suçundan verilen 3 yıl hapis cezasının ise fazla olduğu gerekçesiyle bozulmasına karar verildi. Yargıtay kararında, yine 'yalan tanıklık' suçundan 3 yıl hapis cezası verilen pilot Recep Değirmencioğlu hakkında ise hüküm açıklanmadı.

Yargıtay ayrıca World Focus Hava Taşımacılık AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Gündoğdu, Atlasglobal Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Ersoy, eski Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı ile diğer sanıklar Faruk Çağınlı, Şahin Tufan, Yavuz Yaşar, Sinan Sevinç, Fevzi Yavuz, Necati Küçük, Reşat Atalay, Hilmi Tülemen'in 'taksirle öldürme' suçundan beraatlerine ilişkin hükümlerin onanmasına hükmetti.

Sanıklardan, dönemin Atlasjet Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Tuncay Mustafa Doğaner ile uçuş işletme sorumlusu Mehmet Şerif Erbilgin'in 'taksirle öldürme' suçundan beraatlarına ilişkin hüküm ise bu kişiler tali kusurlu oldukları gerekçesiyle bozuldu.

KARARA TEPKİ

Kazada oğlu 32 yaşındaki Hayri Tokgöz'ü kaybeden Şerafettin Tokgöz cezanın az olduğunu belirterek tepki gösterdi. "Giden gelecek değil" diyen Tokgöz, "Mahkemeyi suçlular, sorumlular cezalandırılsın, bir daha böyle kazalar olmasın diye takip ettik. Yoksa ceza almaları bizi rahatlatmaz. O insanların ceza almasıyla oğlum gelecek değil. Burada insanların ders alması önemli" dedi.

'CEZALAR BİZİ TATMİN ETMEDİ'

Kazada babası Mehmet Yılmaz'ı yitiren İsmet Yılmaz ise şöyle konuştu:

"Verilen ceza çok az. Gasp suçunda bile 15 yıl ceza veriliyor. Burada 57 kişinin canı var. 57 kişinin taksirle ölümü söz konusu. Bu cezalar bizi tatmin etmedi. 3 kişi 11'er yıl, 1 kişi de 5 yıl ceza almış. Çok az. Ömür boyu olması gerekir. Tüm sorumlular ömür boyu hapis almalıydı. Ben zaten her zaman 'O uçağa binenler suçluydu' dedim. Demek o uçak dört dörtlüktü ki bu cezaları aldılar. Burada 57 kişinin canı var ortada. Hepsi hayatının baharında, gencecik insanlardı."

- Isparta

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yargıtay'ın Uçak Kazası Kararına Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement