Yargıtay, Kürtçe şarkı cinayeti kararını eksik kovuşturma gerekçesiyle bozdu. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Mersin'de Kürtçe şarkı tartışması sonrasında şarkıcı Sarp Öztürk'ü öldürdüğü iddia edilen Metin B.'ye yardım eden Ş.P. ve M.P. ile H. Ö. hakkında "olası kastla öldürmeye yardım" suçundan verilen cezayı, "olayın meydana geldiği saatlerdeki hava şartları, ateş mesafesi, ateş edilen yerden işyeri içerisindeki ve önündeki kişilerin görülüp görülmediği, çalışılan bir yerde insanların olduğu bir hedefe doğru etkili ve elverişli atış yapılıp yapılamayacağı' konularının yeterince incelenmediği gerekçesiyle bozdu.
Mersin'de bir bara giden Metin B, Ş.P. ve M.P. garson aracılığıyla Kürtçe şarkı istedi. Garsonun konsept gereği Kürtçe müzik çalamayacaklarını söylemesi üzerine aralarında tartışma çıktı. Durumu fark eden iş yeri sahibi D.T, şüphelilerin yanına giderek tartışmanın nedenini sordu. Bu sırada Ş.P'nin kendisine, "Neden Kürtçe müzik çalmıyorsun" diye sorması üzerine, D.T. kendisinin de Kürt olduğunu belirterek, konseptlerinde olmadığı için Kürtçe müzik çalmadıklarını söyledi. Bunun üzerine Metin B, D.T'ye hakaret edince tartışma çıktı. Tartışma sırasında Ş.P, D.T'ye "Sen bu memlekette fazla yaşamazsın, seni öldürürler" derken, D.T. de "Ben buradayım, kim öldürecekse gelsin" şeklinde karşılık verdi. Çalışanların araya girmesiyle olay büyümeden önlendi. Bu tartışmadan yaklaşık 5-10 dakika sonra Metin B. ile Ş.P. ve M.P. yeniden bara geldi. İşletmeci D.T, olay çıkmaması için bar dışına çıktığında, kendisine "Bu memlekette Başbakan bile Kürtçe konuşuyor, siz burada Kürtçe müzik yapmıyorsunuz" diye bağırmaları üzerine yeniden tartışma çıktı. Sanıklar, D.T'ye küfür edip, "Sen bu kafa ile fazla yaşamazsın" diye bir kez daha tehdit ederek bardan ayrıldı. Tartışmadan kısa bir süre sonra barın kurşunlanması sonucu şarkıcı Sarp Öztürk öldü, 3 kişi yaralandı. Mersin 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Ş.P'ye Sarp Öztürk'ün öldürülmesine, 3 kişinin yaralanmasına yardım, bar sahibi D.T'yi silahla tehdide yardım ve tehdit ile kanuna aykırı silah bulundurmak suçlarından toplam 19 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırdı. M.P. ise aynı suçlardan 7 yıl 9 ay 26 gün hapis, 5 bin 980 lira adli para cezası verildi.
-ASLİ FAİL OLARAK İŞTİRAK ETMİŞLERDİR-
Karara itiraz edilince dosya Yargıtay'ın gündemine geldi. Yerel Mahkemenin kararına yönelik tebliğname hazırlayan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, sanıklar Ş.P. ve M.P. hakkında "olası kastla öldürmeye yardım" suçundan verilen cezanın bozulmasını istedi. Başsavcılık tebliğnamesinde, Metin B'nin bar sahibi D.T'yi öldüreceğini söyleyerek, bar girişindeki kişileri hedef alıp rastgele ateş etmesinin öldürme kastıyla hareket ettiğini gösterdiğini, bu nedenle sanıkların daha fazla ceza gerektiren doğrudan kast hükümleri uyarınca yargılanmasını talep etti. Tebliğnamede, Mersin 3. Ağır Ceza Mahkemesinin tutuklu sanıklar Ş.P. ve M.P'ye Sarp Öztürk'ün olası kastla öldürülmesine, 3 kişinin de yaralanmasına yardım suçundan verdiği cezalarla bar sahibini öldürmeye teşebbüs suçundan verilen beraat kararının bozulması istendi. Tebliğnamede, firari olduğu için davası ayrılan sanık Metin B'nin bar sahibi D.T'yi öldüreceğini söyleyerek, bar girişindeki kişileri hedef alıp rastgele ateş etmesinin öldürme kastıyla hareket ettiğini gösterdiği, orada bulunmayan D.T. yerine kurşunların isabet ettiği Sarp Öztürk'ün hayatını kaybetmesinde olası kast hükümlerinin uygulanmasının mümkün olmadığı belirtildi. Sanık Ş.P'nin olayda kullanılan silahını bilerek ve isteyerek Metin B'ye verdiği ifade edilen tebliğnamede, Metin B. ile fikir ve irade birliği içinde hareket ettiği, bu kapsamda doğrudan kastla öldürme ve yaralama suçlarına "asli fail olarak iştirak" ettiği vurgulandı.
-EKSİK İNCELEME-
Dosyanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 1. Ceza Dairesi ise Kürtçe şarkı cinayeti kararını "eksik kovuşturma" gerekçesiyle bozdu. Temyiz incelemesini, Ş.P. ile M.P.'nin, "maktulü olası kasıtla öldürmeye yardım", "maktulü olası kasıtla yaralamaya yardım" ve "suçluyu kayırma" hükümleri yönünden inceleyen Daire, olayın meydana geldiği saatlerdeki hava aydınlatma şartlarının belli olmadığına dikkat çekti. Kararda, olay yeri inceleme raporu ile krokisinin uzman bilirkişi marifetiyle savunma, mağdur ve tanık anlatımlarının denetimine olanak verecek biçimde keşif yapılması istedi. Daire, normal olarak çalışan bir yerde insanların olduğu bir hedefe doğru etkili ve elverişli silahla atış yapıldığında mutlak olarak ölüm ya da yaralanma neticesinin meydana gelip gelmeyeceğinin incelenmediği gerekçesiyle kararı eksik incelemeden bozdu.
Son Dakika › Güncel › Yargıtay, Kürtçe Şarkı Cinayeti Davasının İncelemesini 'Eksik' Buldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.