Yarım Asırlık Leylek Yuvası - Son Dakika
Güncel

Yarım Asırlık Leylek Yuvası

Yarım Asırlık Leylek Yuvası

Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde, birçok tarihi eserle dolu Kümbet köyü, yarım asrı aşan ve her yıl göçle gelen bir leylek ailesinin kullandığı bir yuvaya da ev sahipliği yapıyor.

10.08.2015 12:25

Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde, birçok tarihi eserle dolu Kümbet köyü, yarım asrı aşan ve her yıl göçle gelen bir leylek ailesinin kullandığı bir yuvaya da ev sahipliği yapıyor.

Köy sakinlerinden olan ve 70'li yaşları aşmış bulunan Himmet Sezer ve Ramazan Uğur, küçük yaşlarından beri köy içindeki Seyyid Halilullah türbesi üzerindeki leylek yuvasının varlığını bildiklerini anlattılar. Bir metreyi aşan yuvanın her yıl göç mevsiminde gelen ve yumurtlayıp yavrularını büyütmek isteyen leylekler tarafından kullanıldığını anlatan yaşlı köylüler, buranın korunması için ellerinden geleni yaptıklarını anlattılar. İlkbahar aylarında gelen leylek çiftinin, kış mevsiminde bozulan yuvayı çevreden topladıkları ot ve ağaç dalları ile yeniden tamir ederek büyüyecek yavrular için hazırladıklarını anlatan yaşlı köylüler, "Böyle olunca da her yıl üzerine konular malzemelerde yuva gittikçe büyüyor. Bunu yuva katmanlarında görmek de mümkün. Bu onarım bittikten sonra dişi leylek yumurtluyor ve bir süre sonra yavrular çıkıyor. Biz yaz boyu bu minik yavruların büyümesini gözlüyoruz. Sadece geçtiğimiz bir yıl şiddetli fırtınada yuvanın büyük bölümü yıkıldı, ancak daha sonraki yıl burayı sahiplenen leylekler tarafından onarım yapıldı. Her yıl yuvada büyüyüp yetiştirilen birkaç leylek yavrusu göç sonunda buradan ayrılıyor. Bu yıl da yuvada 3 yavru var ve nerede ise uçmak üzereler. Yani tam büyüdüler. Yuva içinde kanatlarını geliştirip uçma hareketleri yapıyorlar ve gün boyu çevreyi ilgi ile izliyorlar. Anne ve babaları yavrularını büyütmek için çevredeki yeşil ve sulak alanlardan sürekli onlara yiyecek taşıyor. Biz de bu durumu ilgi ile izliyoruz" dediler. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Yarım Asırlık Leylek Yuvası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement