Yemen'in güney kesimindeki Ed-Dali kentinde, cuma günü Yemen ordusunun bir taziye çadırına ateş açması sonucu ölenlerin sayısı 19'a yükseldi.
Sağlık Bakanlığı kaynakları ve bölgedeki hastanelerden alınan bilgiye göre, durumları ağır olan üç yaralının daha hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı 19'a yükseldi. Halen tedavi altında tutulan bazı yaralılarının durumlarının ağır olduğu ve ölü sayısının artmasından endişe edildiği kaydedildi.
Yemen'in tarihi uzlaşma sürecinden geçtiği bir dönemde meydana gelen saldırı ülke basınında da başlıca gündem maddesi haline geldi. Yapılan yorumlarda, taziye çadırına ateş açılmasının bir "provokasyon" olduğu, güneydeki ayrılıkçı hareketle varılan anlaşmanın sabote edilmek istendiği değerlendirmeleri öne çıktı.
Saldırının ardından Ulusal Diyalog Konferansı'nda (UDK) "güney sorununa yönelik tarihi karar" olarak adlandırılan son anlaşmanın gölgelenmek istendiği belirtilirken, Dali kentinden gelen son haberlerde, Güney Hareketi olarak da adlandırılan ayrılıkçı "el-Hirak" örgütünün kenti kapattığı ve devlet otoritesini reddederek emniyet ve resmi binaları abluka altına aldığı ifade ediliyor.
Güvenlik güçleri şehirden çekildi
Mareb Press gazetesi "Hirak Dali'yi düşürdü" manşetiyle verdiği haberde, şehrin Güney Hareketi'nin ablukasında olduğunu belirtirken, El-Masdar gazetesi, ordu ve emniyet güçlerinin kentten çekilmek zorunda kaldığını iddia etti. Kentte sivil silahlı gruplar tarafından kontrol noktaları oluşturulduğunu bildiren Masdar gazetesi kentte yaşanan kaosun Hirak'a "fırsat tanıdığını" ifade etti.
El- Ula gazetesi ise sürmanşetten verdiği haberde, taziye çadırının hedef alınmasının Dali'de büyük infiale yol açtığını kaydederek, yakınlarını kaybedenlerin "intifada" başlattığını yazdı. Dali'de, ülkenin kuzeyindeki şehirlerin plakalarını taşıyan araçların saldırıya uğradığı, karayolunun kapandığı, bölgeye otobüs seferlerinin Taiz kenti üzerinden yapıldığı kaydedildi.
Dali kenti güney hareketinin merkezi konumunda
Yemen'de 2011 yılında yaşanan halk ayaklanmalarının ardından ortaya çıkan "güney sorunu" Aden ve çevresindeki kentlerin yanı sıra Mukalla ve Dali kentlerinde açıktan yapılan bir "ayrılık çağrısına" dönüştü. Bu çağrıların merkezi konumundaki Dali kenti, 2011 yılından beri devlet otoritesini hedef alan eylem ve olaylara sahne oluyor. Ülkenin güneyini başkent Sana'ya bağlayan Aden-Sana karayolunun önemli bir konumda olan kentte 2011'den beri yol kapatma eylemleri düzenleniyor.
UDK'de Yemen'in güneyini temsil eden 8 kişi ile kuzeyi temsil eden 8 kişiden oluşan 16 kişilik komite, "güneylilere yasama, yürütme ve yargıda temsil hakkı veren, insan hakları, vatandaşlar arasında eşitlik ve hukukun üstünlüğünü gözeten yeni federal sistem kurulmasını" öngören anlaşmaya 24 Aralık'ta imza atmıştı. Anlaşmada ayrıca "Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi başkanlığında, federal demokratik temeller üzerine kurulacak bölgelerin sayısı ve dağılımının belirlenmesi için kurul oluşturulması" kararına varılmıştı.
Yemen ordusu, taziye çadırına ateş açılmasını bir hata olarak nitelendirirken, sorumlularla ilgili soruşturma başlatıldığını belirtmişti. Ayrıca Cumhurbaşkanı Hadi'nin talimatı üzerine, taziye çadırını hedef alan ve son rakamlara göre 19 kişinin hayatını kaybettiği saldırının soruşturulması için ayrı bir komisyon kuruldu. - Sana
Son Dakika › Güncel › Yemen'de Şiddet Olayları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?