Melda Çetiner- TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun üzerinde mutabakat sağladığı madde sayısının artırılmasını isteyerek, "Yüzde 80'ler seviyesine geldiğimizde liderlerle görüşürüm" dedi.
Çiçek başkanılığında toplanan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda çalışmaların nasıl süreceği ele alındı.
Alınan bilgiye göre, toplantıda ilk olarak Çiçek söz aldı. Çiçek, Komisyon'un bugüne kadar 116 maddeyi müzakere ettiğini, üzerinde mutabakat sağlanan madde sayısının 30'dan 27'ye düştüğünü, şerhli madde sayısının ise 89 olduğunu ifade etti.
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Uzlaşma Komisyonu olarak sorumluluklarının müşterek olduğunu belirterek, başarıyı da başarısızlığı da paylaşacaklarını vurguladı. Gelinen noktada, Komisyon'un çalışmalarına başlarken belirlenen 15 maddelik çalışma usul ve esaslarını içeren bir protokol olduğunu hatırlatan Kart,"Bu temel ilkeler varken başkanlık sistemi önerisi geliyor. Parlamenter ve başkanlık sistemleri, ayrı sistemler. Burada mutabakatı nasıl sağlayacağız- Bu durumda kendi varlık sebebimizi tartışmaya açmış olacağız"' ifadesini kullandı.
Yeni anayasa platformu dururken diğer taraftan İmralı'nın da içinde olduğu görüşme sürecinin işlediğini dile getiren Kart, "Temel ölçümüz, Türkiye Cumhuriyeti devletini angaje edecek bir tablonun oluşmamasıdır. Silahlı kanadın Türkiye'yi terketmesi kabul edilemez. Silahsızlanmayı sağlayabiliyorsan sağla. Türkiye Cumhuriyeti ile örgütü aynı statüye getirilmesini kabul edemeyiz. Demokratik olmayan tavrı nedeniyle anayasa ve Kürt sorunun çözümünde iktidara güven duymuyoruz" görüşünü savundu.
Komisyon'un çalışmalarını bloke eden bir tablo olduğunu ve olağan olmayan bir dönemde çalışmaları sürdürdüklerini anlatan Kart, bunun için güven ortamına ihtiyaç olduğunu söyledi.
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da Komisyon çalışmaları önünde sorunlar olduğunu dile getirerek, bunlardan birinin AK Parti'nin başkanlık sistemini önerisiyle parlamenter sisteme göre mutabakatı temin etmenin mümkün görünmediğini kaydetti.
Bal, "Öcalan ile Hükümet'in görüşmeleri anayasa konularını da ilgilendirmektedir. Bu, Komisyon çalışmaları önünde en ciddi sorundur. Burada toplumsal mutabakata dayalı anayasa yapılırken kapalı kapılar arkasında AKP'nin Öcalan ile görüşmeleri Anayasa konularını da ilgilendirmekte. Bu, Komisyon'un çalışmalarını kamuoyu nezdinde de etkisizleştirmektedir. Komisyon içinde de güven duygusunu zedelemektedir. Komisyon'a vade biçilmesi, Komisyon iradesini sınırlayıcı tavırdır" dedi.
-Çiçek'in esprisi-
BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, her siyasi partinin farklı görüş ve yöntemi olabileceğine işaret ederek, "Sanki Uzlaşma Komisyonu'nda her şey iyi gidiyormuş da biz başka bir arayışa girmişiz gibi bir algı oluşturulması doğru değil. AKP ve BDP burada dile getirdiklerinden farklı bir görüş dile getirmedi" diye konuştu.
CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, kararların oybirliğiyle alınacağına dair protokol dururken AK Parti'nin Anayasa konusunda B ve C planlarından söz ettiğini, bu durumda hangi iradeyi esas alacaklarını sordu.
AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, "Hayretler içindeyim; bir komisyon ürettiği iple nasıl kendisini boğar- Biz konjonktüre teslim olmadan büyük bir bakışla bunu aşabiliriz. Mart ayı içinde kaba taslağı bitirebiliriz" dedi.
Kart'ın "nasıl bitirilecek-" sorusuna Çiçek'in, "Belki beton kalıp, belki dökme kalıp yapacak" demesi toplantıda gülüşmelere yol açtı.
-Diğer bölümlere ilişkin önerilerin sunulması kabul edilmedi-
AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, terör sorununu çözmek için istihbarat birimlerinin çalıştığını belirterek, "kişi devletin elinde cezasını çekmektedir" ifadesini kullandı.
Şahin, diğer bölümlere ilişkin taslaklarının hazır olduğunu söyledi.
Yeniden söz alan Meclis Başkanı Cemil Çiçek, diğer bölümlerle ilgili önerilerin verilmesini isteyerek, "Temel hak ve özgürlükler bölümünde sıkıntı var, onları niye konuşmuyorsunuz- Mutabık kaldığımız madde sayısını arttırmalıyız. Daha çok madde çıkarmalıyız. Yüzde 80'ler seviyesine geldiğimizde liderlerle görüşürüm" dedi.
Bunun üzerine CHP'li Kart, diğer bölümlerle ilgili önerilerini vermeyi gerekli görmediklerini söyledi. Kart, Komisyon üyelerinin, 15 maddelik çalışma usullerine bağlı olunduğu konusunda güven tazelemesini istedi. Kart, yürütme ve yargının ortak maddelerinin konuşulabileceğini söyledi. Kart'ın bu önerisine MHP'li Bal da katıldı.
Yazım Komisyonu'nun 11 Mart Pazartesi gününden itibaren "yargı" bölümünü görüşmesi benimsendi.
Yayıncı: Sefa Salantur - TBMM
Son Dakika › Güncel › Yeni Anayasa Çalışmaları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?