Ege Üniversitesi tarafından düzenlenen "Cumhuriyet ve Atatürk Günleri" etkinlikleri kapsamında "Atatürk Devrimlerinden Harf Devrimi, İddialar ve Yanıtlar" isimli konferans gerçekleştirildi. Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen konferansı Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. M. Emin Elmacı verdi.
Etkinliğe, Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Doğan ve Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Nilay Bümen, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Konuşmasına harf devriminden önceki dönemi anlatarak başlayan Yrd. Doç. Dr. Elmacı, "Günümüze kadar Türkler birçok alfabe kullanmıştır; fakat Osmanlı Devleti döneminde toplum Müslüman ve gayrimüslimler olarak ikiye bölünmüştür. Bu yüzden Arapça Müslümanlara, Latince ise gayrimüslimlere mal edilmiş ve böyle bir algı yaratılmıştır" dedi. Yrd. Doç. Dr. Elmacı, Osmanlı'da Latince ve Arapçanın bir arada kullanıldığı gazete, kitap ve reklam örneklerinin olduğu hatırlattı.
" YENİ HARFLER BİZİ CAHİL Mİ BIRAKTI"
Osmanlı döneminde okuma yazma oranının çok düşük olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Elmacı, toplumdaki okuma yazma oranının düşük oluşunun harf devrimlerinin başarısıyla doğru orantılı olduğunu söyleyerek "Yeni harfler bizi cahil mi bıraktı, yoksa zaten cahil miydik? Bunu iyi düşünmek gerekir. Yeni harfler bizi kültürümüzden kopardı mı? sorularına yanıt olarak Halid Ziya Uşaklıgil'in Aşk-ı Memnu ve Halide Edip Adıvar'ın Ateşten Gömlek adlı eserlerinin Arapça yayınlarını örnek gösterebiliriz. Bizim kültürümüz olan ana akım edebi eserler, o dönemdeki haliyle Türkçe 'ye çevrilmiştir Bugün istediğimiz an bu eserlere ulaşmamız mümkündür ve kültürümüzden kopmamız söz konusu değildir dedi.
Konferans, Prof. Dr. Süleyman Doğan'ın Elmacı'ya "Ege Orman Vakfı Fidan Sertifikasını" vermesiyle sona erdi.
Son Dakika › Güncel › Yeni Harfler Bizi Kültürümüzden Kopardı Mı? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?