ZAFER AKPINAR - Yılbaşı öncesi ülkenin dört bir yanında üretimi ve satışında önemli artışlar yaşanan sahte içkiler, körlüğe varan ciddi sağlık sorunlarına hatta ölümlere yol açabiliyor.
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Gıda Komisyonu Başkanı Can Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılbaşı akşamlarında bazı vatandaşların alkollü içkinin dozunu kaçırdığını, kendisine ve çevresine zarar verebildiğini söyledi.
Tüketimin arttığı böyle günlerde daha dikkatli olunması gerektiğine dikkati çeken Demir, şöyle devam etti:
"Gönül ister ki bu sene yılbaşı gecesi içki içmeden kutlamalar yapılsın. Sevilen en güzel müzikler eşliğinde eğlenilsin. Yiyecek ve içecek olarak da bir geceliğine de olsa Gıda, Tarım Hayvancılık Bakanlığının izlenebilirlik logolu etiketi bulunan organik sertifikalı ürünlerden, başta mevsime uygun meyveler, sebzeler, süt, bal, tereyağı, kaymak, yoğurt, ayran, yumurta gibi sağlıklı besinler tüketilsin. Tüketicilerimizin tercihlerinin farklı farklı olması doğaldır ancak sağlıksız gıdalarla aşırı beslenmenin sabahında ciddi risklerle karşılaşılabileceği hatta kişinin yaşamına mal olabileceği göz ardı edilmemeli."
Demir, yeni yılı alkol alarak karşılayacak kişilerin çok dikkatli olması gerektiğini anlattı.
Ürünler kontrol edilmeden, güven esasına dayalı davranılmamasını isteyen Demir, "Marka yerdeyiz, burada olumsuz bir durum olmaz demek yerine bizzat kontrol edilmeli. 'Kontrol, güvene mani değildir' sözünü unutmamalıyız. Kontrolsüz hareket edilmesi durumunda eğlence, faciaya dönüşebilir. Son günlerde binlerle belirtilen sayılarda sahte içki ele geçiriliyor. ya ele geçirilemeyenler varsa... O zaman 2015'i karşılarken görme yeteneğinizi kaybedebilir veya alınan miktara ve sahte içkinin hazırlanış dozuna göre canınızdan olabilirsiniz" diye konuştu.
"Ölçekli içki tüketmeyin"
Türkiye'de, 2007 yılından bu yana alkol ürünlerinde öncelikle mali takip ve tüketici sağlığını koruma amaclı akıllı bandrol uygulamasının yürürlükte olduğuna değinen Demir, bu sistem kapsamında yerli ve ithal tüm ürünlerin ilgili kuruluşlarca denetlendiği bilgisini verdi. Demir, şunları kaydetti:
"Kesinlikle akıllı bandrolü olmayan ve önceden açılmış şişe ile 'ölçekli' adı altında bardak gibi kaplara aktarılmış olarak servis edilen içki tüketilmemeli, yırtık ve bozulmuş bandrollü ürünleri satın alınmamalıdır. Bu durum, şişenin daha önce açıldığı anlamına gelir. Akıllı bandrol üzerinde 'fermente alkollü içkiler damgası' bulunan ürünler için 'F' harfi, 'distile alkollü içkiler damgası' bulunan ürünler için ise 'D' harfinin büyük harf olarak pembe şerit içinde olup olmadığını kontrol edilmelidir. Ayrıca üründeki akıllı bandrolün üzerinde Gelir İdaresi Başkanlığı logosu vardır ve ışığa duyarlı olduğu için hareket ettirildiğinde yeşil ve pembe olarak renk değişimi çıplak gözle görülebilmektedir."
"Borçlanmayın" uyarısı
TÜSODER Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu ise yaklaşan yılbaşı nedeniyle bir alışveriş furyası başladığını vurguladı.
Tüketicileri, bu özel günlere yönelik promosyon ve kampanyalara aldanıp borçlarını artırmamaları konusunda uyaran ve Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre yılbaşının yaklaşmasıyla kredi kartı kullanımının yüzde 17 arttığını dile getiren Ağaoğlu, "Aşırı tüketimden kaçınılması gerekir. Ayrıca yılbaşı gecelerinde alkol duvarını aşan bazı vatandaşlar, direksiyon başına geçerek trafik kazalarına yol açabiliyor hatta bazı kişiler, boş içki şişelerini sokaklara fırlatarak diğer insanların can ve mal güvenliğini tehdit edebiliyor. Hiç kimsenin bu tür davranışlarda bulunmaması ve herkesin etrafına saygılı bir şekilde kutlama yapması ve yaşadığımız toplumda çocuklar, engelliler, hasta ve yaşlıları da düşünerek, başkalarını rahatsız etmemeye özen göstermesi gerekir" ifadesini kullandı. - Balıkesir
Son Dakika › Güncel › Yeni Yılı Karşılarken Gözünüz ya da Canınızdan Olmayın' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?