Yenikent Sivil İnisiyatif Platformu’ndan Önemli Açıklama - Son Dakika
Son Dakika Logo

Yenikent Sivil İnisiyatif Platformu’ndan Önemli Açıklama

Yenikent Sivil İnisiyatif Platformu’ndan Önemli Açıklama
10.03.2011 22:08  Güncelleme: 22:11

Yenikent Sivil İnisiyatif Platformu Üyeleri; Bölge Halkı Adına Açıklama Yapılarak, Açıklamada Şu Sözlere Yer Verildi:

Yenikent'in ilçe olması konusu son zamanlarda basında sıkça yer almaktadır. Yenikent'in ilçe olması konusunda basının ilgisinin çekmesine "Yenikent Sivil İnsiyatif Platformu"nun çalışmaları neden olmuştur. Bu süreçte basında çıkan haberlerin büyük bir çoğunluğu ilçe olması konusunda olumlu iken, birkaç olumsuz haber de yayınlanmıştır. Bu sebeple Yenikent Sivil İnsiyatif Platformu "Yenikent İlçe Olsun" sürecini kamuoyuna duyurma ihtiyacı hissetmiştir.

KURUMLAR

Yeni yerleşim bölgesi (Yenikent) 17 Ağustos 1999 Marmara depreminden sonra; Karaman, Camili ve Korucuk la birlikte toplam 13 Mahalle ile 12 Köyden oluşmuştur. Kısacası toplam 25 Muhtarlıkta Yenikent Bölgesi değerlendirilmiştir.

Merkeze ortalama 20 km uzaklıkta olan bölgede bugün 20 Bini aşkın Konut, 2600 İşyeri, 35 Resmi Kurum, 35 bini aşan seçmen ve 80 bini aşan hareketli nüfus bulunmaktadır. Başta Valilik Binası olmak üzere Resmi Daireler Kampüsü, Korucuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Yenikent Devlet Hastanesi, Tıp Fakültesi, Fen Lisesi ve Sosyal Bilimler Lisesi, sağlık Meslek Lisesi ile birlikte 37 Eğitim Kurumu gibi çok sayıda seçkin kurum ve kuruluşlar bu bölgede yer almaktadırlar. Hızla büyüyen Yenikent bölgesi mahalle statüsü ile kabuğuna sığmamakla birlikte. Gerekli ve yeterli hizmeti alamamasına neden olmaktadır.

KANUN

Kendilerine Mazeret üretenler Kamuoyunu doğru bilgilendirmemektedirler. Zira 5442 Sayılı il idare Kanununu iyice incelesinler. İlçe olma kriterleri rakamlarla ifade edilmezken, hala bazıları sadece küçümseyici rakamlarla gündem oluşturmaktadırlar. Oysa nüfusu 2000–5000 li ilçeleri görsünler. İlgili kanunda önemli olan, halkın yararı huzur ve refahı ile ekonomik durumu, coğrafi şartlar ve nüfus la birlikte kamu yararı gözetilmektedir.

Yenikent bölgesinin hızlı ve etkili hizmet alabilmesi için, çağdaş ,"Modern ve Model Şehir" olması için, ilçe yapılmasıyla yerinden yönetim şarttır. 2006 yılında ilçe olması çalışmaları yapılmıştır. Bölgedeki 11 mahalle muhtarının Yenikent'in ilçe olması için başlattıkları yoğun çalışma 06.03.2008 tarihinde kabul edilen 5747 nolu kanunla sonuç alamamışlardır. İlgili kanunla Sakarya merkezi 4 ilçeye bölünürken Adapazarı ile birlikte Arifiye, Erenler ve Serdivan ilçeleri kurulmuştur. Her ne hikmetse, Sakaryalılar'ın beklentilerine rağmen büyük bir şehir haline gelmiş olan yeni yerleşim bölgesi (Yenikent) ilçe olmamıştır.

DOSYA

Ocak 2011 başlarında basında "Yerel Yönetimler ve Büyükşehirler" ile ilgili kanun değişikliği tasarısı yer almıştır. Bu haberlerden yola çıkan biz Yenikentliler, Yenikent'in ilçe olması için geciken hakkın kullanılmasını ve bu fırsatın değerlendirilerek durumun telafisini düşündük. Ocak ayının ikinci haftasından itibaren kahve toplantılarına başladık. Bu toplantılar platformda bölgede yaşayan her kesimden, duyarlı ve alanında deneyimli insanları buluşturduk. Böylece ,"Yenikent Sivil İnsiyatif Platformu" kendiliğinden oluştu. Platform bütün Yenikentliler'i temsil etmektedir.

Başbakanımız'ın şehrimize geleceğini duyduktan sonra, çalışmalarımızı hızlandırdık ve Başbakanımıza Yenikent'in ilçe olması ile ilgi bir dosya sunduk. Başbakanımız dosyayı inceledikten sonra, Valimiz sayın Mustafa BÜYÜK'e ve Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Zeki TOÇOĞLU'na bölgenin ilçe olması için talimat verdiğini basından öğrendik. Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız ziyaretlerimiz sırasında da böyle bir talimatı aldıklarını ve çalışmalara başladıklarını ifade etmişlerdir.

GÖNÜLLÜLÜK

Başbakanımızın bu talimatından sonra tüm siyasi erkan Yenikent'in ilçe olması gerektiği konusunda hem fikir olduğunu basındaki haberlerden öğrenilmiştir. Yenikent Sivil İnsiyatif Platformu'nun çalışmaları herkes tarafından takdirle karşılanmıştır. Ancak, bölgede ikamet etmeyen sayıları birkaç kişiyi geçmeyen şahıslar olumsuz görüş bildirmişlerdir.

Demokratik toplum gereği bu Görüşlere de saygı duymakla birlikte platform üyelerini rencide edici ifadelerin Basında yer alması bizleri son derece üzmüştür. Söz konusu ithaf la ilgili hiçbir alakamız olmamakla birlikte ön yargılar ve asılsız duyumlar ön plana çıkmıştır. Platform üyeleri Yenikentliler'i temsilen gönüllü ve ortak çalışmaktadırlar. Tek gayeleri "Modern ve Model Bir Yenikent" oluşturmaktır. İnsanca yaşanabilir bir yerleşim bölgesi için çaba sarf etmektedirler. Örneğin çocuğuna bir kalem, bir A4 kağıdı, bir ayakkabı tamiri için 40 km yol gidip gelmek istemiyorlar.

Kısacası sorunsuz ulaşım, yollarının geniş ve ışıklı olmasını, alış veriş merkezlerinin, çarşılarının, camilerinin, kültür merkezlerinin, sosyal ve spor merkezlerinin olmasını ve ailece gezebilecek alanlarının bulunduğu bir şehir istemektedirler. Neticede bir insan için gerekli olan ihtiyaç alanlarını istemektedirler. Bunlarında ilçe olunduğu taktirde daha hızlı gerçekleştirilebileceğini düşünmektedirler.

PLATFORM

Sonuç olarak "Yenikent Sivil İnsiyatif Platformu" Yenikentliler'in sesi ve kulağıdır. Platform üyeleri kendilerine destek veren herkese şükranlarını iletirken, kendileri hakkında olumsuz görüşler beyan edenlere de üzüntülerini bildirmektedirler.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Yenikent Sivil İnisiyatif Platformu’ndan Önemli Açıklama - Son Dakika


Advertisement