Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, "Yeşilay'ı bulunduğu küçük, dar konumdan çıkarıp uluslararası bir marka sivil toplum kuruluşu yapacağız" dedi.
Fatih'teki Sepetçiler Kasrı'nda tüzük değişikliğinin görüşülmesi ve maddelerin oylanmasına dair düzenlenen Yeşilay Olağanüstü Genel Kurulu toplantısı, 600'den fazla delegenin katılımıyla gerçekleşti.
Divan başkanı olarak AK Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Cevdet Erdöl'ün seçilmesinin ardından ardından yapılan oylamada, tüzükte değişikliği istenen maddeler oy çokluğuyla kabul edildi.
Oylamanın ardından konuşan Yeşilay Genel Başkanı Karaman, katılım gösteren tüm delegelere teşekkür etti.
Yönetime geldikten sonra daha güçlü bir Yeşilay vaat ettiklerini anlatan Karaman, 10 aydan bu yana 23 olan şube sayısını 31'e, üye sayısını da 30 binin üzerine çıkardıklarını söyledi.
Kurumsal çalışmalara önem verdiklerini aktaran Karaman, Türkiye'de ve dünyada daha tanınmış bir Yeşilay istediklerini belirtti.
Karaman, şöyle devam etti:
"Yeşilay, dünya çapında bir marka olan Kızılay gibi uluslararası bir marka olmalıydı. Dünyanın bu alanda çalışan şemsiye kuruluşlarına üyeliğimizi tamamladık. Bunlardan birisi Birleşmiş Milletler'e bağlı Ekonomik ve Sosyal Konseyi'dir. Bunun dışında alkol çalışmaları alanında Avrupa Birliği'nde kurulmuş olan ve 29 ülkenin üye olduğu Avrupa Alkol Politikaları Birliği'ne müracat edilmiş ve tam üye olunmuştur."
Filistin ve Gazze'de de Yeşilay'ın kurulduğunu, başka ülkelerde de kurulması için görüştüklerini bildiren Karaman, şunları kaydetti:
"Dünya Müslüman Doktorlar Federasyonu'nun yönetim kurulu toplantısı için 10 gün sonra Güney Afrika'ya gittiğimde, orada 25 İslam ülkesinden 45'i aşkın sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine Yeşilay'ı anlatan konuşmalar yapacağım. Ülkelerinde Yeşilay'ı kurmaya davet edeceğim. Tıpkı Kızılay'da olduğu gibi, çok yakın bir zamanda dünyanın birçok yerinde yeşil yeşil aylar zuhur edecek. Belki de bir federasyon altında toplanıp iş birlikleri yapacaklar."
Birtakım tüzük değişikliği için bir araya geldiklerini hatırlatan Kahraman, son çıkan Torba Yasasıyla kanuni bir mecburiyet olan Yeşilay'ın vakıf kurması gerekliliğinin ortaya çıktığına işaret etti.
-"Yeşilay bir asırlık kurum
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kahraman, bir gazetecinin "Tüzük'te gayrimenkullerle ilgili bir değişiklik söz konusu. Bu değişikliğe sıcak bakmayan delegelere dair neler söylersiniz?" sorusu üzerine Karaman, "Yeşilay bir asırlık bir kurum. Türkiye'nin bir çok yerinde temsilcilikleri ve şubeleri olan bir hayır kurumu, sivil toplum kuruluşu. Geçmiş dönemlerde hayırseverlerin bağışlarıyla elde edilmiş birtakım gayrimenkulleri var. Belki çok sayıda değil ama var" dedi.
Ellerinde bulunan gayrimenkullerden bazılarının bulundukları yer itibarıyla kıymetli ancak kullanım olarak elverişsiz olduğunu belirten Karaman, şöyle devam etti:
"Çalışma ortamlarını yenilemek ve sağlıklı gayrimekullere dönüştürülebilmesi için bir yetki almak istedik. Şu ana kadar 2 yılda bir yapılan bundan sonra da 3 yılda bir yapılacak genel kuruldan her seferinde karar çıkarılıyordu. Siz düşünün Eskişehir'de, Kütahya'da Yeşilay'ın bir dairesi var. Onu satacak ve daha iyisini, faydalısını alacak. Kuruldan yetki almak için 3 yıl bekliyor. Bu iletişim ve hız çağında böyle bir şey kabul edilebilir mi? Asla. Yeşilay'ın da menfaatine olan değişikliği kabul ettik. Gördüğünüz yüzlerce delegenin onayını aldık. Genel merkez yönetim kurulu kararıyla alımını ve satımını yapabileceğiz."
"Üye arttırımı yapıyoruz"
"Toplantı da bazı şube başkanları tepki gösterip terk ettiler. Bunlarla ilgili neler söylemek istersiniz? " sorusu üzerine Karaman, 10 aydan beri Yeşilay'da çalışmalar yaptıklarını ve hizmet ortamında yeni ve eski ayrımı yapmanın son derece yanlış olduğunu ifade etti.
Karaman, Yeşilay'ın ilkelerine inanmak, gençliği, toplumu hizmet kurumu çevresinde kümelendirmek, güçlendirmek için büyük bir aşk, şevk ve azim duyduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
"Bunu sadece eski şubelerimiz, mensuplarımız, yöneticilerimiz mi duymalı? Yani Yeşilay, sadece eskiden burada çalışanların üzerinde mi, kalmalı? Bu çok yanlış. Biz gelirken de söyledik. Yeşilay'ı bulunduğu küçük, dar konumdan çıkarıp uluslararası bir marka sivil toplum kuruluşu yapacağız. Tıpkı Kızılay gibi dedik. Bunun adımlarını atıyoruz. Bunun için de üye arttırımı yapıyoruz. Üye arttırımı olması için 81 ili olan bir ülke de en az 81 şube olması lazım. Biz 23 şube ile devraldık. 31 şubeye kadar geldik."
Genel kurula gelen delegelerin şubeler tarafından seçildiğini ve hiç kimsenin bir kuruş menfaati olmadan gönüllülük esasına göre hizmet ettiğini anlatan Karaman, "Burada çalışanlar kendisinden harcar, en azından beynini, vaktini... Buna talip olmuşlar, ellerini taşın altına koymuşlar. Buraya kadar bu sıcakta gelip genel kurula katılmışlar. Bu insanlara teşekkür etmek, ellerinden öpmek gerekir. Yoksa yeniler geldi, eskiler gölgede bıraktı diye protesto edip gitmek son derece yakışıksızdır. Ama onlar da bizim dostlarımız. Fevri bir çıkış olabilir. Hiç önemli değil. Biz hepsiyle birlikte güçlüyüz. Eski yeni ayrımı yapmayan bir yönetim olarak devam edeceğiz" dedi. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Yeşilay Olağanüstü Genel Kurulu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?