Yıldızhan Gübreyle Değişim Rüzgarları - Son Dakika
Son Dakika Logo

Yıldızhan Gübreyle Değişim Rüzgarları

Yıldızhan Gübreyle Değişim Rüzgarları
03.08.2012 09:35

''Firmamız çeltik ile yakından beş yıl boyunca araştırmalarda bulunmuştur.''

ÇELTİK ÜRETİMİNDE YILDIZHAN GÜBREYLE DEĞİŞİM RÜZGARLARI

Çağımız tarımında bir çok devletin tarım bakanlıkları ve büyük işletmeleri toprak ıslahı ve verimlilik alanında çalışma yaparken, biz yanlızca uzun yıllardan beri her yıl erezyonlar sayesinde bir kıbrıs adası kadar toprağı kaybettiğimizi yazar dururuz. Elimizde mevcut toprakların organik madde miktarının % 1 (yani çöl sınırı)'e düştüğünü bilmemize rağmen kimsenin parmağını bile kımıldatmaması ilginçtir.

YILDIZHAN GÜBRE yıllardır düzenli olarak yapılan çalışmalarda topraktaki organik madde miktarının arttırılmasıyla verimin artabileceğini gözler önüne sermiştir. Ürettiği alışagelmiş gübrelerin dışındaki ürünlerle topraktaki organik madde oranının arttırılması yanında bitkideki köklenme (Yaklaşık % 300e varan) oranını arttırmıştır.

Bu köklenmedeki artış birçok faydayı beraberinde getirmiştir. örneğin kurak şartlarda bitkilerin toprak rutubetinden maksimum fayda sağlamasını, kışın don kabarmasını engellemesi, selden minimum zararla çıkmasını(2012 ipsala çeltik alanları gibi) sağlamıştır.

Firmamız özellikle kendine yetemediği ürünlerden biri olan çeltik ile yakından beş yıl boyunca araştırmalarda bulunmuştur. Çeltik üretimimizin yaklaşık %90 gibi büyük kısmının yapıldığı Trakya, Çanakkale ve Balıkesir de çeltik verimliliğini arttırma ve hastalıklarla mücadelede birçok sorunu gidermiştir. Bu sorunlar kısaca: verimlilik-toprakta tuzluluk-çeltikte yatma-randıman ve Pyricularıa oryzae (çeltik mantar hastalığı) dır.

Tarım bakanlığının çiftçi kayıt sistemi incelendiğinde bütün çiftçilerin (destekleme almak amacıyla) verim ortalamsı 900 kg/dekardır. Bu kocaman bir yalandır, bu verime ancak %1-2 lik bir oran varabilmektedir. Trakyada bu ortalama yaklaşık 700 kg/dekardır. Firmamız yaptığı uzun çalışmalarda trakyada 930 kg/dekar ortalama verimi çiftçilerimize aldırmıştır.

Kullanılan kimyasal gübrelerin hemen hepsi asit kökenlidir. Bu da gübrelerin tuz oranını aşırı oranda arttırmaktadır (20 mmhos).Şap gibi tabir edilen çok tuzlu bir yemekten ne kadar yersiniz ve doktorunuz ne der? Bitkinizin ne kadar gübre alabileceğini bir düşünün isterseniz?

Çeltikte toprak analizi yaptırdığınızda genelde tavsiye edilen toprak altına amonyum sülfat, üstüne yine amonyum sülfat tavsiye edilmektedir.Bu aşırı azot kullanımı boylanmayı ve yatmayı beraberinde getirmektedir. Analiz labratuarların çalışan birkaç mühendisine neden böyle yaptıklarını sorduğumuzda; sizin gübreleri tavsiye edersek MARKA göstermiş oluruz bu da bizi rekabet kurumuna şikayet ederler ve işimizin sonu olur .... gibi cevaplar aldığımızı gördük.(zaman zaman bazı özel analiz laboratuarları organamineral veya leonardit kökenli gübre kullanımını önermektedir.)

YILDIZHAN'IN TOPRAKALTI GÜBRESİ KULLANILDIĞINDA çeltiğin boyu yaklaşık diğer uygulamalara göre 30-40 cm kısa olmaktadır, ayrıca fosfordan maximum faydalandığı için (ana gövde) daha kalın olmakta ve yatmaya karşı azami dayanıklık sağlanmış olmaktadır.

Aşırı azot kullanımından dolayı çeltik bitkisi hastalıklara karşı hassas kalmaktadır, Trakya için özellikle güney yönünden esen rüzgarlar neredeyse hastalığın garantisi gibidir. Özellikle 2009 yılında Tekirdağ - Hayrabolu ilçesi köylerinde birçok çiftçi arkadaş tarlasını hasat etmeden bırakmış, hasat edenler ise 150-200 kg ortalamalarda kalmıştır.

Günümüzde de hala satışta bulunan uluslar arası ilaç firmalarının ürünlerinin hemen hepsi defalarca umutla uygulanmasına rağmen etkisiz kalmıştır. Bunun üzerine firmamızın yaptığı çalışmalarda bu hastalığında çaresi bulunmuş ve bölgede satışına -hatta ihracatına- başlanmıştır. Yaşadığımız en büyük dezavantaj yabancı mal daha iyidir imajını çiftçimizin aklından silemeyişimizdir.

Yaptığımız çalışmalardan biride çeltikte randımanı etkileyen faktörler olmuştur. Sonuç olarak Hava sıcaklığının bile 5 puan aşağı yukarı oynattığı bu oranı toprakta bulunan bitki besin elementlerini dengeleyerek 2011 yılında ürünlerimizi kullanan çiftçilerimizden hiçbiri ortalama 62 randımandan aşağı çeltik biçmemiştir. diğer bitkilerle yaptığımız çalışmalar ileriki dönemlerde sayın çiftçilerimize duyurulacaktır.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Yıldızhan Gübreyle Değişim Rüzgarları - Son Dakika


Advertisement