Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Sebahattin Yılmaz: Hatay'da 1500 Kanser hastası var
Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Sebahattin Yılmaz 1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla Hatay Fm'de "Ayhan Gümüşsoy ile Hatay Gündemi" programının canlı yayın konuğu oldu.
Kanser haftasında ve genel olarak yaptıkları çalışmalardan bahseden Yılmaz kanser konusunda temel hedeflerinin kanser bilincinin oluşması kanserden korunma yolları ve vatandaşlarımızın bu konuda daha duyarlı hale gelmesini sağlamak olduğunu ifade ederek bu konuda bu yıl ki etkinliklerden birisinin şu anki radyo programı olduğunu, merkezi noktalarda kanserle ilgili bilinçlendirme stantları kurduklarını ve tanıtım etkinlikleri çerçevesinde yaklaşık 14 köyde saha taraması yaptıklarını söyledi.
Temel hedefimiz kanser oluşmadan tespit etmek diyen Yılmaz, "Vatandaşlarımız Antakya devlet hastanesinde kanser erken teşhis merkezinde tamamen ücretsiz tarama yaptırabilirler. Meme kanseri başta olmak üzere rahim ağzı, kolorektal dediğimiz bağırsak kanser türlerine yönelik tarama programlarımız var. Prostat kanseri ile ilgili çalışmalarımızda yakında başlayacak. Kadınlarda meme kanseri, 50 yaş ve üstünde tarama programı yapıyoruz ama ailesinde bu rahatsızlığı geçirenler erken yaşlarda bu taramayı yaptırabilirler. Aynı zamanda gelenlere eğitimde veriyoruz diyen Yılmaz bu yıl ilk defa İskenderun'da başladıklarını belirtti.
Hatay'daki kanser verileri? En çok görülen kanser türleri ve kansere sebep olan etkenler?
Kanser vakaları verilerinde ilimizde her bin kişide 1,5 - 2 si kanser hastası olma riski taşıyor diyen Yılmaz bu konuda Hatay'da 2500 - 3000 kişiden bahsedebiliriz. Resmi kayıtlarımıza göre yıllık tespit edilen 1500 hasta sayısı görülüyor.
En çok görülen kanser türleri kadınlarda meme kanseri erkeklerde akciğer kanseri çok sık görülüyor diyen Yılmaz, "Kanserin oluşmasının temelinde, genetik sebepler, çevresel ve sağlıksız yaşam, yaşadığımız ortam ve gıda alışkanlıklarımızdır.
Nelere dikkat etmeli ?
Dikkat etmemiz gereken hususlar ise; Spor yapmak kilo almamak, sağlıklı beslenmek, sigara ve alkol tüketiminden uzak durmak, gereksiz ilaç kullanımı yapmamak, kızartma türleri yanık gıdalar tüketmemek gerekir. Aşırı yemekten kaçınırken bol bol meyve tüketmeli ve spor yürüyüşler yapmak, masa başında çalışanlar yarım saatte bir yerin de kalkıp hareket etmeli, asansör yerine merdiveni kullanmak, otobüse bineceksek iki durak sonrasında binmek gibi sağlıklı yaşamak bizi birçok hastalıktan korur. Dirençli olan bünye ile enfeksiyon, diyabet gibi bir çok hastalıktan korunuruz.
ALO 184 VE 113 ŞİKAYET İHBAR HATLARI
Alo 182 Randevu sistemi dışında Alo 184 ve 113 hatlarının sorulması üzerine bu çağrı merkezleriyle ilgili de bilgi veren Sebahattin Yılmaz, "184 hattı Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) yani ihbar hattı aslında. Sağlıkla ilgili şikâyette bulunmak istediğinizde Alo 184 hattını aradığınızda bu ihbar Sağlık Bakanlığı Merkez'e düşüyor. İlimizde ve her il merkezinde Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) yapılan şikayetler buraya iletiliyor bakanlık merkezden takip edip şikayet ettiğiniz konu daha hızlı şekilde çözüme kavuşuyor yani evrakla yapacağınız şikayet telefonla resmi kayıt olarak kayıtlara geçiyor.
Alo 113 sağlık çalışanlarına yönelik şiddet ihbar hattı geçen yıl Gaziantep de görevi başında şiddete maruz kalan bir hekim arkadaşımız hayatını kaybetmişti. Son zamanlarda artan şiddetleri önlemek amacıyla bu hattımız var. 2012 yılı içerisinde kayıtlara geçmiş 73 şikâyet ve mahkemelerde devam eden davalar olduğunu söyledi.
Son Dakika › Güncel › Yılmaz: Hatay'da 1500 Kanser Hastası Var - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?