Yurt Dışında Cumhurbaşkanı Seçimi - Son Dakika
Güncel

Yurt Dışında Cumhurbaşkanı Seçimi

Yurt Dışında Cumhurbaşkanı Seçimi

Avustralya'da Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci gününde oy verme işlemi sona erdi.

01.08.2014 15:13  Güncelleme: 15:29

Avustralya'da cumhurbaşkanı seçiminin ikinci gününde oy verme işlemi sona erdi.

Avustralya'da Canberra, Sydney ve Melbourne'da kurulan seçim merkezlerine oy kullanmak üzere gelen vatandaşların sayısında ilk güne göre düşüş kaydedildi.

Melbourne'da oy kullanan vatandaşların sayısı 530'dan 346'ya, Sydney'de 443'ten 364'e, başkent Canberra'da ise 27'den 12'ye düştü.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. Cumhurbaşkanını belirlemek için Melbourne ST Kilda City Hall'da kurulan sandıklarda oy kullanan Avustralyalı Türkler arasında 90 yaşındaki Emin Koçoğlu da vardı. Oyunu kullandıktan sonra AA mikrofonlarına konuşan Koçoğlu, "Allah, memleket için hayırlı, uğurlu kim ise ona nasip etsin" dedi.

Melbourne ST Kilda City Hall'de yerel saat ile 08.00'de başlayan oy verme işlemi ilk gün olduğu gibi ikinci gün de sakin geçti. Melbourne Konsolosu ve Seçim Komisyonu Başkan Yardımcısı Sinan Yeşildağ,  "Melbourne'da ikinci günü biraz önce tamamladık, 346 vatandaşımız bugün gelip oy kullandı, dün olduğu gibi bugün de son derece düzenli, huzurla geçti seçim günü. Katılım beklediğimizin altında oldu ama bizim için önemli olan açık, huzurlu bir şekilde seçimleri tamamlamak. Yarın tatil günü, çok daha fazla vatandaşımızın gelip oy kullanmasını bekliyoruz" dedi.

Katılımın az olmasının, yeteri kadar duyuru yapılmaması, internet üzerinden randevu alınmasında yaşanan zorluklar, yurt dışında ilk seçim olması ve sivil toplum kuruluşlarının yeteri kadar çaba harcamadığı gibi birçok sebebi olduğunu belirten CHP'den sandık kurulu üyesi Nebi Yılmaz, "Böyle olacağını göremedik. Bundan sonraki seçimlerde, eğer gerçekten halkın oylarına değer veriyorsak, sonuçlarının bizi etkileyeceğini düşünüyorsak, onun üzerine düşünmemiz gerektiği çok net" dedi.

Yılmaz, "Türkiye'ye göre alışılmamış, insanlar birbirleri ile çok güzel, sıcak bir atmosfer içerisinde, en küçük bir tartışma yok, gayet güzel bir ortam. Keşke Türkiye'de de böyle olabilse" dedi. Yılmaz, seçimlere katılımı artırmak  konusunda ise sivil toplum kuruluşlarının üzerine önemli görevler düştüğünü hatırlatarak "Herkes ne pahasına olursa olsun, hangi görüşten olursa olsun katılmak ve oy vermek zorunda. Kendi çocuklarımız için, bırakın bizi, bizim geleceğimiz için bunu sahiplenmek zorundayız" dedi.

Sandıkların kapandığı anonsunun ardından zarflarının sesli olarak teker teker sayımına geçildi. Melbourne Başkonsolosu Seyit Apak ve siyasi parti gözlemcilerinin nezaretinde sesli sayılan zarflar ve artan malzemeler tutanaklar karşılığında Yeşildağ ve siyasi parti temsilcilerinden oluşan komisyon üyelerine teslim edildi. Avustralya'da Canberra, Sydney ve Melbourne'da kurulan merkezlerdeki oy verme işlemi 2 Ağustos Cumartesi sona erecek. - Melbourne

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yurt Dışında Cumhurbaşkanı Seçimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement