Zeytin ve zeytinyağı tahmini rekoltesinin geçen yıla göre yüzde 50 artışla gerçekleşeceği açıklandı.
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) koordinatörlüğünde oluşturulan Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Ulusal Resmi Tespit Heyeti, 2014/2015 sezonunda yaklaşık 190 bin ton zeytinyağı ile 438 bin ton sofralık zeytin üretimi beklendiğini duyurdu.
İzmir Ticaret Borsası Meclis salonunda gerçekleştirilen Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi'nde konuşan UZZK Başkanı Ümmihan Tibet, sektörde var ve yok yıllarının keskin yaşanmadığını kaydetti. Tibet ayrıca, siyasetçilere zeytin alanlarının madene ve enerji yatırımlarına açılmaması çağrısı yaptı. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Ümmihan Tibet, 8 Eylül'de 4 ayrı bölgede eş zamanlı olarak çalışan uzmanların 14 Eylül'de çalışmalarını hazırladığını söyledi. Tibet, "Zeytin varlığımız 165 milyon ağaca çıktı. Büyük kısmı meyveye gelmeye başladı. Bu yıl güzel bir ürün var. Meyve veren ağaçlardan 189 bin 468 ton zeytinyağı bekliyoruz. 438 bin ton da sofralık zeytin beklentimiz var" dedi.
ZEYTİN ALANLARINA DOKUNMAYALIM
2023 yılında zeytin havzalarının korunması takdirinde zeytin ve zeytinyağı üretiminde dünya ikincisi olacaklarını ifade eden Tibet siyasilere de çağrıda bulunarak, "Hükümetimizin, devletimizin desteği ile 10 yılda zeytin varlığımız yüzde 70 arttı. Hedefimiz dünya ikinciliği. Buradan yasa koyuculara sesleniyorum. Zeytinlik alanların büyüklüğü 860 hektar. Çok düşük bir alanı kaplıyor. Lütfen zeytinliklerimize dokunmayalım. Bu ölümsüz ağaca sahip çıkalım" şeklinde konuştu
HEDEF 5 KG
Tibet, ancak hem iç piyasaya hem ihracata yetecek sofralık zeytin ve zeytinyağının var olduğunu belirtti. Tibet, "Geçen yıl 130 bin ton üretim gerçekleşmişti. Artık her yıl zeytinin giderek artmasına alıştık. İç tüketimin artması yönünde çalışmalarımız devam ediyor. Sorunlarımız çok. Kaliteli üretim ve tüketimi teşvik etmek anlamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile çalışmalarımız var. Kişi başı tüketim 5 kilogramlara ulaşıp üretimin yetmeyeceği günleri de göreceğiz. Dünyada tedarikçi ülke olarak değil Türk zeytinyağı olarak yer yapmış firmalar olarak yer almak istiyoruz. İtalyan ve İspanyol markaları yerine Türk markaları ile raflarda yer almalıyız" diye konuştu.
ÜRETİM BİZİ KORKUTMUYOR
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Erol Bozkurt, zeytinyağında üretim artışının artık sanayici ve ihracatçıyı korkutmadığını söyledi. Bozkurt, "5 yıl öncesine kadar zeytinde var ve yok yıllarını yaşardık. Son yıllarda keskin dalgalanmalar makul seviyelere indi. 2-3 yıl içinde meyve vermeyen ağaçların sayısında önemli azalma olacak. Daha önce tahmin etmediğimiz rekolteleri yaşayabiliriz. Sektörün tüm taraflarını memnun eden durum bu. Önceden üretim artınca satışta bir takım sıkıntıların yaşanabileceği düşünülüyordu. Ama artık Türkiye'nin zeytini Türkiye'ye yetmiyor. Sanayici ve ihracatçı olarak üretim artışlarından korkmuyoruz. Yeter ki elimizde uygun kalitede ürün olsun" dedi.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Davut Er sektörün tüm bileşenleri olarak birlikte rekolte çalışması yapılmasının sevindirici olduğunu söyledi. Er, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını ağaç varlığını artırma çalışmaları, Üretim ile taçlanacak Geçtiğimiz sezon zeytinyağı ihracatı 92 bin tondan 20 bin tona kadar gerilemişti. Sofralık zeytin ihracatında küçük bir artış oldu. Sektörün firmaları ne kadar üretim olduysa onu satabilecek kapasiteye sahip. Yeni üretim sahalarının devreye girmesi ile rakamlar büyüyecek" diye konuştu. - İzmir
Son Dakika › Güncel › Zeytin, Zeytinyağı Rekoltesinde Yüzde 50 Artış - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?