Zeytinburnu'nun Davutpaşa semtindeki bir iş merkezinde meydana gelen patlamaya ilişkin 10 sanığın yargılandığı davada, idare hukukunda uzman bilirkişinin çeşitli gerekçelerle heyetten istifa ettiği ve bu konuda uzman diğer bilirkişilerin de dosyayı incelemeyi kabul etmediği belirtildi.
Davutpaşa'da bir iş merkezinde meydana gelen ve 21 kişinin ölümü, 116 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan patlamaya ilişkin 10 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Rüstem Tekin, Feruz Kutsal, Şevket Yıldırım, Hasan Altay ve Servet Kırna katıldı. Sanık avukatları ile müdahil ailelerin avukatları da duruşmada hazır bulundu.
Yeterli bilgisi olmadığı gerekçesiyle istifa eden bilirkişi
Duruşmada, celse arasında dosyaların ve ek klasörlerin bilirkişilere teslimine dair tutanak tutulduğu ve bilirkişilerden raporun istendiği belirtilerek, 7 kişilik bilirkişi heyetinde bulunan idare hukukçusu Aydın Güral'ın mahkemeye dün faks yoluyla bir dilekçe gönderdiği kaydedildi.
Bilirkişi Güral'ın dilekçesinde, "Yoğun iş trafiği ve dava konusu hakkında özel ve yeterli bilgisinin olmaması nedeniyle bilirkişilik görevinden istifasını talep ettiği" aktarılarak, mahkemenin bu istifa talebi nedeniyle bilirkişi heyetinden görüş istediği ve bilirkişilerce hazırlanan taslağın, istifadan oluşan boşluk sebebiyle heyetin tamamlanması ve yeniden rapor yazılabilmesi için mahkemeye iade edildiği bildirildi.
Duruşmada söz alan müdahil ailelerin avukatlarından Nermin Kaplan, mahkeme heyetinin dosya üzerinde daha titiz davranmasını ve bilirkişi heyetinden bir an önce rapor alınması yönünde gayret göstermesini talep etti.
Kaplan, aradan geçen zamana rağmen duruşmaya bir gün kala istifa eden bilirkişi hakkında davanın karara bağlanmasını geciktirdiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulması gibi hukuki yollara başvurabileceklerini ifade etti.
"Mahkeme en kısa zamanda karara bağlayacak"
Mahkeme Heyeti Başkanı Ferşat Aydın, anayasa ile görevlendirilen mahkeme heyetine nasıl davranılması gerektiği yönünde öneri sunulamayacağını hatırlatarak, mahkeme olarak dosyayı en kısa zamanda karara bağlayacaklarından kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini vurguladı.
Söz alan müdahil ailelerin avukatlarından Kadriye Doğru, "Bu davada idari bilirkişi çok önemlidir. Yeni bir idare hukukçusunun bir an evvel heyete dahil edilmesini ve birlikte incelenmek suretiyle bilirkişi raporunun mahkemeye sunulmasını talep ediyoruz" dedi.
Avukat Berrin Demir de mahkeme heyetinin, istifa eden bilirkişi hakkında suç duyurusunda bulunmasını istedi.
Taleplere ilişkin görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Cihan Yıldız, idare hukukçusu bir bilirkişinin heyete dahil edilmesi ve heyetten süratle rapor istenmesine karar verilmesini talep etti.
"Kimse bilirkişi olmayı kabul etmiyor"
Mahkeme Heyeti Başkanı Aydın, dosyaya bilirkişi olmayı kimsenin kabul etmediğini dile getirerek, "İdare hukukçularından bir dünya insanla konuştuk. Yapacağı hizmet karşılığında servet de ödeseniz dosyayı almak istemiyorlar" diye konuştu.
Müdahil avukatların, isim önerme teklifini kabul etmeyen Aydın, sanık avukatlarıyla anlaşılıp o şekilde isim teklif edilmesini istedi. Sanık avukatları, Aydın'a müdahil avukatların önereceği bilirkişiyi kabul etmeyeceklerini iletti. Bu nedenle duruşmada, müdahil avukatlar belirledikleri idari hukukçusunun ismini mahkemeye sunamadı.
Mahkeme Başkanı Aydın, "Bilirkişi heyetini mahkemeye çağıracağım. 3 ay içinde raporu hazırlamalarını, aksi taktirde tutuklanabileceklerini hatırlatacağım. Dosyada zorlanabileceğimi hissettim" ifadelerini kullandı.
Duruşmada söz alan sanık ve sanık avukatları da bilirkişi raporunun tamamlanmasını ve duruşmaya gelme zorunluluklarının kaldırılmasını talep etti.
Bilirkişiler uyarılacak
Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, bilirkişi heyetinin tespit edilecek bir günde mahkemeye çağrılmasını ve bilirkişilerin raporun süratle hazırlanması hususunda Ceza Muhakemeleri Kanunu'ndan kaynaklanan yükümlülükler de hatırlatılarak uyarılmalarına karar verdi.
Öncelikle hukuk fakültelerinde idare hukuku ana bilim dalları ile görüşmeler yapılarak bilirkişi heyetine dahil edilecek 7. bilirkişinin tespit edilmesine ve bunun ardından atama yapılmasına hükmeden heyet, bilirkişilerden sorulan hususlarda raporu süratle mahkemeye sunmalarının istenmesini kararlaştırdı.
Sanıklardan Şevket Yıldırım'ın duruşmaya katılma zorunluluğunu kaldıran heyet, diğer sanıkların bu talebini reddederek duruşmayı erteledi.
- Davanın geçmişi
Davutpaşa'da beş katlı Emek İş Hanı'nda, 31 Ocak 2008 tarihinde meydana gelen patlamada 21 kişi hayatını kaybetmiş, 116 kişi yaralanmıştı. Ruhsatsız havai fişek atölyesinde meydana geldiği belirtilen patlamayla ilgili yürütülen soruşturmanın ardından Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Zeytinburnu Belediyesi'nden 5, bina sahibi 2 ve patlamanın olduğu atölyenin bir çalışanının cezalandırılması isteniyor.
İddianamede, Zeytinburnu Belediyesi çalışanı 5 kişinin "görevi kötüye kullanma" ve "taksirle öldürme", diğer 3 sanığın da "taksirle öldürme" suçunu işledikleri iddia edilirken, ayrıca hakkında ek iddianame düzenlenerek bu davanın sanıkları arasına katılan eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü Atakan Tanış'ın da "görevi kötüye kullanmak" ve "taksirle ölüme neden olmak" suçlarından cezalandırılması talep ediliyor.
Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın hakkında da Danıştay 1. Dairesi'nin, İçişleri Bakanlığı'nın soruşturma izni vermemesi yönündeki kararını kaldırmasının ardından dava açılmış, bu kişi hakkında "taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Zeytinburnu'ndaki Patlama Davası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?