Hidrojen sülfür sensörü olmayan TTK ocağında üretim durduruldu
Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında, hidrojen sülfür (renksiz, çürük yumurta kokusunda zehirleyici gaz) gazını tespit eden sensör bulunmadığı gerekçesiyle üretim durduruldu. Kurum, hidrojen sülfür gazının daha çok bakır ve çinko gibi metal madenlerde bulunduğu gerekçesiyle üretim durdurma kararıyla ilgili yürütmenin durdurulması istemiyle yargıya başvurdu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Ankara Grup Başkanlığı iş müfettişlerinin geçen Eylül ayında 3 vardiyada toplam 1536 işçinin çalıştığı maden ocağında yaptığı denetimlerde hidrojen sülfür sensörünün olmadığını belirledi. Verilen sürede söz konusu eksikliğin giderilmemesi üzerine günlük 1200 ton kömür üretilen maden ocağında bu sabah üretim durduruldu. Ocakta, üretim dışındaki diğer faaliyetlerin yürütülmesine ise izin verildi. Sabah vardiyasına gelen yaklaşık 600 işçi, tahkimat, nakliye, temizlik gibi işlerde çalışmak için ocağa girdi.
Öte yandan kurum, hidrojen sülfür gazının taşkömürü ocaklarından ziyade daha çok bakır ve çinko gibi metal madenlerinde bulunduğu, bu yüzden hidrojen sülfür sensörü olmadığı gerekçesiyle alınan üretim durdurma kararına ilişkin yürütmenin durdurulması istemiyle Zonguldak İş Mahkemesi'ne başvurdu. TTK Genel Müdürü Burhan İnan, 10 Mart 2015 tarihinde yürürlüğe giren 'Maden İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik' kapsamında madenlerdeki denetimlerin titizlikle yürütüldüğünü söyledi. İnan, söz konusu hidrojen sülfür sensörleriyle ilgili ihaleyi de yaptıklarını belirterek, "Yurt dışından gelen ürünler bunlar. İhale sürecinde bir sıkıntı yok. Ürünler geliyor. Gelince ocaklara koyacağız" dedi.
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Kozlu Şube Başkanı Hüseyin Kolçak ise kurumun Armutçuk, Üzülmez, Karadon ve Amasra Müessese Müdürlükleri'nde de söz konusu sensörlerin bulunmadığını, ancak buralarda cihazların gelmesi için süre uzatımı yapıldığını belirtti. Kozlu maden ocağında ise müfettişlerin bu yolu tercih ettiğini belirten Kolçak, şöyle konuştu:
"Hidrojen sülfür sensörlerinin kurumumuz üretim zincirinde etkisi çok az. Bunlar taşkömürü işletmesinde değil daha çok bakır ve çinko gibi metal madenlerinde geçerli olan iş güvenliği cihazları arasındadır. Bizim kurumumuzda özellikle akülü garajlarda bulunması gereken ama genel anlamda üretimi etkileyecek iş güvenliği cihazı konumunda değil. Günlük 1200 ton üretim yapılan bir ocak. Bu üretim durdurma kararının geçici olmasını ümit ediyoruz. Kısa sürede sorunun çözülmesini ve ocakta yeniden üretimin başlamasını istiyoruz."
Son Dakika › Güncel › Zonguldak - Hidrojen Sülfür Sensörü Olmayan Ttk Ocağında Üretim Durduruldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?