Zonguldak'ta, 36 yıldır madenlerdeki ölümlü iş kazalarında bilirkişi olarak görev yapan Bülent Ecevit Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Ali Akçın, "Yörede madencilik yapıp da ocakta gaz ölçme cihazı, gaz izleme sistemi olmayan işletmeci biliyorum. 3 bin liralık gaz ölçüm cihazı almayıp, 150 bin liralık cipe binmesini biliyor işletmeci" dedi.
Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu ile Zonguldak Fotoğrafçılık Derneği'nin, 'Madenciler' konulu fotoğraf sergisinin açılışı öncesi, 'Maden ocaklarında iş sağlığı ve iş güvenliği' konulu panel düzenlendi. Atatürk Kültür Merkezi'ndeki panelde konuşan Prof. Dr. Nuri Ali Akçın, 38 yıllık maden mühendisi olduğunu, 1977'den bu yana havzadaki ölümlü iş kazalarının hepsinde bilirkişi olarak görev yaptığını söyledi. Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda 1986'da 103, 1992'de 263, 2010'da 30 ve bu yılın başında 8 madencinin öldüğü kazalarda bilirkişi heyetinde yer aldığını belirten Prof. Dr. Akçın, temel gözleminin, ayağına taş değmediği, başına bir iş gelmediği sürece iş sağlığı ve iş güvenliği konusunun kimsenin umurunda olmadığını söyledi. Prof. Dr. Akçın, şöyle konuştu: "Mesela madenci en çok grizuyu, metan gazını bilir, onu izler, takip eder ama en çok mağlup olduğu da metan gazıdır. Maden ocaklarında sensör vardır, metan gazı izleme sistemleri vardır, sabah akşam ölçülür. Tabii ki ölçmeyenler de var. Zonguldak yöresinde madencilik yapıp da ocakta gaz ölçme cihazı olmayan işletmeci biliyorum. Bunu iddialı bir şekilde söylüyorum. Gaz ölçme cihazı, gaz izleme sistemi olmayan maden işletmelerini biliyorum. 3 bin liralık bir gaz ölçüm cihazı almayıp 150 bin liralık cipe binmesini biliyor işletmeci. Binsin, 200 bin liralık cipe de binsin ama 3 bin lira versin bir gaz ölçüm sistemi alsın. Cep telefonuyla dinamit patlatan maden işletmeleri biliyorum. Bu çok acı bir şey."
'OCAKLARDA ERKEN UYARI SİSTEMİ YOK'
Madencinin iş kazalarında ölümünün kader olmadığını ifade eden Prof. Dr. Akçın, bunu bir madenci olarak kendisinin kabul etmediğini, hiçbir Zonguldaklı'nın da kabul etmemesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Akçın, şöyle devam etti: "Kömürün burada olması bu şehrin kaderi. İnsanların bu şehirde doğmaları, onların kaderi. Ama kömür işletmesinde ölmek onların kaderi değil. Kaderi olamaz, olmaması da gerekir. Bizler erken uyarılarımızı yapıyoruz ama bu erken uyarıları alan var mı değerlendiren var mı? Zonguldak'taki işletmelerin hiç birinde gerçek anlamda erken uyarı sistemi yoktur. Sadece uzaktan izleme sistemi vardır, gaz ölçme sistemi vardır. Tam anlamıyla erken uyarı sistemi yoktur."
Son Dakika › Güncel › Zonguldak Profesörden Acı Tespit.3 Bin Liralık Gaz Ölçüm Cihazı Almıyor, 150 Bin Liralık Cipe... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?